TP-Link NC250
test

TP-Link NC250

Jedním kliknutím v centru dění
1

Různých kamer na trhu existuje nespočet, vždy je dobré zamyslet se nad tím, k čemu kameru využijete. Pokud chcete základní řešení na dohled nad vybranou místností, anebo jen chcete náhradu za dětskou chůvičku, nabízí se elegantní řešení v podobě kamery TP-Link NC250. V dnešní recenzi si zodpovíme, co se povedlo a co nás překvapilo.

Od TP-Linku můžete zakoupit různé zajímavé produkty, například chytré žárovky a zásuvky nebo případně Wi-Fi mesh Deco. Pozadu TP-Link nezůstává ani v oblasti produktů, které slouží k zabezpečení, konkrétně máme na mysli IP kamery, které dohlíží na váš osobní prostor ve chvílích, kdy zkrátka nejste doma.

I když ve světě IP kamer panuje poměrně velká konkurence, a to jak mezi značkami, tak také co se ceny týká, vždy je vhodné zamyslet se před nákupem nad tím, co od kamery opravdu očekáváte. Dnes testovaná kamera NC250 se skvěle hodí na dohled nad vybranou místností, případně jako náhrada dětské chůvičky. Navíc skrývá i jedno eso v rukávu, které byste u IP kamery zřejmě nečekali.

Obsah balení: nic nechybí

Obsah balení nás vcelku příjemně překvapil. Kromě samotné kamery obdržíte LAN kabel pro prvotní konfiguraci, nabíječku do elektrické sítě, 3M oboustrannou samolepku na stěnu (instalace bez nutnosti montáže), šroubky pro instalaci na stěnu a také prodlužovací kabel napájení. Samozřejmostí je manuál, a to jak podrobný, tak také menší s obrázkovým průvodcem, díky kterému se snadno zorientujete i bez znalosti anglického jazyka. Základní český manuál však v balení nechybí.

TP-Link NC250

Konstrukční zpracování: plastově, ale kvalitně

Kamery od TP-Linku lze vcelku snadno rozpoznat. Všechny jsou vyvedeny z bílého lesklého plastu, který je na obranu značky poměrně kvalitní a škrábance se většinou objeví jen při opravdu méně šetrném zacházení. Subtilní tělo kamery doplňuje plastová noha, která je na kloubu a je otočná o 360 stupňů. To je vcelku praktické. Podložka nohy může být totiž jak před kamerou, tak také za kamerou. Polohovatelnost nohy je značně variabilní, při umístění na stěnu lze kameru nasměrovat dle libosti, ukotvení je zajištěno pomocí plastového závitu, který vše drží pevně na svém místě.

Samotné tělo kamery je z přední části vyplněno okruží objektivu, ve kterém se kromě čočky nachází také IR dioda pro noční nasvícení a mikrofon. Na přední straně dále nalezneme také vcelku nenápadný průchod LED diody, která vám pomůže při prvotním párování a zároveň informuje o aktivitě kamery (provoz, párování, problém s konektivitou).

Kvalita konstrukčního zpracování je rozhodně nadprůměrná.

Abyste se mohli snadno orientovat, LED dioda je dvoubarevná (zelená, červená) a může blikat (párování), případně svítit (běžný provoz). Svit LED diody však můžete i vypnout skrze propojenou aplikaci, o které si povíme později. V noci tak může být kamera zcela nenápadná.

Přesuneme se na zadní část kamery, kde se nachází důležité resetovací a WPS tlačítko pro snadné propojení s domácí Wi-Fi sítí, chybět nemůže ani LAN konektor pro kabelové spojení a napájecí konektor. Postrádat můžete slot pro paměťové karty, kamera nemá ani vlastní paměť, funguje tedy pouze on-line.

TP-Link NC250

Kvalita konstrukčního zpracování je rozhodně nadprůměrná. Kamera je elegantní, plasty působí kvalitně a k dílenskému zpracování nemáme výhrady. Rozměry kamery činí 13,7 × 7,6 × 6,9 cm a je tedy velice skladná.

Specifikace kamery: HD záznam postačí

Nyní se podíváme na základní specifikace kamery. TP-Link NC250 se chlubí záznamem v rozlišením 1 280 × 720 pixelů a světelností f/2.8. To není mnoho, ale jak už víme, kamera je vybavena i funkcí nočního vidění. Pokud bychom kameru srovnali s pokročilejším řešením NC450, kamera má nižší světelnost, viditelnost v noci je kratší (zhruba 5 metrů) a záznam je o trochu méně kvalitní, snímkovací frekvence je však shodná, tedy 30 FPS. Díky tomu je záznam opravdu plynulý a neunikne vám tedy téměř žádný detail či nepatrná známka pohybu v místnosti.

Technické parametry TP-Link NC250

Rozměry [cm] 13,7 × 7,6 × 6,9
Anténa integrovaná
Možnosti připojení LAN a Wi-Fi
Aplikace Pro iOS a Android
Noční vidění 1× IR dioda
Kvalita záznamu [rozlišení, FPS] 1 280 × 720, 30
Otáčení [stupně] ne
Zorný úhel [stupně] 64
Světelnost f/2.8
Slot pro paměťové karty ne
Vlastní paměť pro záznam ne
Mikrofon, reproduktor ano, ne
Detekce pohybu a hluku ano
Na vzdálenost až [metry] 5
Alarm notifikace, e-mail
Cena s DPH [Kč] 1 999,-

Nechybí detekce pohybu, reproduktorem však kamera osazena není a upozornění lze posílat pouze formou notifikace na displej propojeného smartphonu. Vzhledem k absenci reproduktoru nelze zpřístupnit ani obousměrnou komunikaci mezi kamerou a telefonem, což například kamera NC450 zvládá s přehledem. Připojení lze realizovat jak drátově skrze LAN, tak také bezdrátově díky integrované Wi-Fi.

TP-Link NC250

Doplníme, že kamera má záběr 64°, což je při vhodné instalaci dostatečné, stejně jako čtyřnásobný digitální zoom pro přiblížení. S vícenásobným zoomem kvalita záznamu značně utrpí, proto jsme tuto funkci přílišně nevyužívali.

Doprovodné aplikace: sledujte odkudkoli

Kamera komunikuje s aplikací tpCamera pro platformu Android a také iOS. Vzhledem k tomu, že aplikace prošla v minulých týdnech poměrně výraznou proměnou po stránce designu, v rámci dnešního testu si aplikaci představíme detailněji.

TP-Link NC250

Doplníme, že stream kamery lze sledovat i skrze aplikaci pro PC s Windows, kde lze nastavit kontinuální ukládání záznamu na disk. Je však nutné, aby byl počítač i kamera v neustálé pohotovosti, protože kamera není vybavena žádnou pamětí, do které by se záznam ukládal a využít nelze ani slotu pro paměťové karty. Pokud chcete záznam ukládat do paměti počítače, je nutné, aby bylo PC i kamera ve stejné domácí Wi-Fi síti, samozřejmě je možné i kabelové propojení.

Poslední možností, jak sledovat on-line záznam, jsou cloudové služby TP-Link. Webové prostředí je zjednodušenou verzí mobilní aplikace a nepodporuje detailní nastavení (základní ovšem ano). Pro správnou funkčnost doporučujeme prohlížeč Chrome, kde můžete být požádání o instalaci doplňku. V rámci webového prostředí nelze nastavit kontinuální záznam, můžete však pořídit fotografii, případně krátké video.

Mobilní aplikace tpCamera: nová éra započala

Zpět ale k tomu podstatnému, respektive k aplikaci tpCamera, která je pro kamery od TP-Linku esenciální. Hned na začátek vás aplikace požádá o přihlášení, pokud jste již v minulosti nějaký prvek od TP-Linku do vaší chytré domácnosti přidávali. E-mail zůstává shodný pro všechny služby. Následně je nutné kameru spárovat, což provedete například bezdrátově pomocí Wi-Fi a WPS, které musí podporovat i modem. Na kameře pak stačí stisknout tlačítko WPS a na modemu také. V první chvíli se rozbliká notifikační LED dioda zelenou barvou. Jakmile se její svit ustálí, je vše hotovo. Aplikace vás následně provede procesem nastavení administrátorského hesla a přejmenování pro snadnější orientaci.

Alternativně lze kameru spárovat i kabelem, respektive Ethernet kabelem, který zapojíte z jedné strany do kamery a ze strany druhé do modemu. Aplikace prohledá dostupné prvky a opět se spáruje a provede úvodním procesem nastavení.

Jakmile se dostaneme na úvodní obrazovku, zobrazí se také okno s možností spustit živý záznam kamery. Bohužel, tento náhled je vždy poslední uložený snímek toho, co kamera zahlédla při posledním ukončení přenosu.

Nastavení, respektive vstup do něj, se nově schoval do výsuvné rolety, která po vysunutí částečně překrývá okno náhledu kamery. Po stisku ozubeného kolečka se automaticky přesměrujete do nastavení dané kamery, a to přímo do základního nastavení. V původních verzích aplikace byl vstup do nastavení přímo pod náhledem, což působilo přehledně. Nový způsob vstupu do nastavení však dělá celé prostředí mnohem čistší.

V nastavení máme hned několik možností. Můžeme vypnout svit LED diody, povolit/vypnout vzdálený přístup (skrze aplikaci), přejmenovat kameru a případně aktualizovat firmware kamery. Potěší že přímo v aplikaci se dozvíte také kvalitu signálu. Pokud by byl signál pouze slabý, aplikace na tento fakt upozorní a doporučí změnu pozice, jinak může docházet k výpadkům či dokonce ukončení on-line streamu.

Další nastavení se týká samotného fungování kamery. Nastavit můžeme detekci pohybu a hluku, o tom vás může informovat notifikace na propojený smartphone. Nastavit lze i scény, které lze následně aktivovat jedním kliknutím. Že nevíte, o co jde? V případě, že opouštíte váš byt, můžete jedním stisknutím zabezpečit vaše obydlí a kamera tak bude neustále monitorovat pohyb i případný hluk. Jakmile se vrátíte, vyberete scénu „Doma“, po jejímž spuštění se detekce automaticky ukončí. V opačném případě by vám na smartphone chodily neustálé notifikace o podezřelé aktivitě. Scény lze nastavovat a upravovat ve druhé záložce v doku aplikace.

Scény získají na svém významu s dalšími propojenými kamerami. Pokud si do aplikace nasdílíte například další dvě kamery, scény se automaticky uplatní na všechny. Jedním stiskem tak snadno zabezpečíte i celý dům, ve kterém se nachází kamery společnosti TP-Link. Právě nastavitelné scény jsou jednou z hlavních novinek nové verze aplikace, za kterou vývojáře jednoznačně chválíme.

Jakmile nastavíme vše potřebné, vrátíme se do živého náhledu kamery. V průběhu online záznamu lze manuálně přepínat mezi denním a nočním režimem, lze měnit i kvalitu záznamu (SD nebo HD) nebo převrátit obraz kamery. To se hodí v momentech, kdy je kamera připevněna na strop vzhůru nohama. Jedním kliknutím se lze rovněž dostat na celoobrazový režim streamu, ve kterém můžete i nadále pořizovat screenshoty, případně videa podezřelé aktivity.

Veškerý obsah se uloží do speciální sekce v aplikaci, ta se skrývá pod třetí ikonou v doku aplikace hned vedle nastavení scén. V této sekci si můžete pořízené nahrávky a fotografie snadno filtrovat pomocí mnoha nástrojů, sdílet je následně můžete dle libosti téměř s jakoukoli aplikací pro zasílání multimediálních zpráv.

Celkově hodnotíme inovované prostředí aplikace jako povedené po stránce designu, některé nastavení se však zbytečně schovalo někam, kde byste jej v první chvíli nehledali. Pro zcela nové zákazníky nepůjde o žádný problém, naopak čistotu a funkčnost si během chvíle oblíbí. Problémy mohou nastat u klientů, kteří výrobky již nějaký ten čas používají a aplikace se jim rázem promění. Najít některé položky sice chvíli zabere, vše je ale otázka zvyku.

Funkce navíc: opakovač Wi-Fi potěší

Kamera TP-Link NC250 je osazena jednou zvláštností – může totiž fungovat i jako jednoduchý Wi-Fi repeater, tedy opakovač signálu. Vybrat si můžete buď variantu rozšíření mateřské sítě, nebo vytvoření nové. Možná se nyní ptáte, jak se k nastavení dostanete, protože v aplikaci se podobné funkce nedočkáte. Je nutné zavítat na webovou administraci, ke které se dostanete po zapsání IP adresy kamery do prohlížeče. Následně využijete přednastavené přihlašovací údaje (admin/admin), které doporučujeme ihned změnit.

Ve webové administraci kamery lze nastavit jak funkci Wi-Fi repeateru, tak také podrobněji a citlivěji nastavit například úroveň detekce zvuku a pohybu. Hodí se i detailní možnost nastavení zasílání upozornění na e-mail, což přímo z aplikace bohužel zpřístupnit nejde. Jakmile vyplníte potřebné údaje, kamera bude při detekci zasílat rovněž i e-mail, a to rovnou se sekvencí 4 fotografií, která zachycuje pohyb.

TP-Link NC250
Kamera TP-Link NC250 může fungovat i jako jednoduchý Wi-Fi repeater.

Zároveň můžete skrze webovou administraci nastavit stejné funkce, jaké umožní nastavit i aplikace. Je možná trochu škoda, že si TP-Link nepřipravil podrobnější nastavení i přímo do aplikace, například ve speciální záložce pro pokročilé. Takto se mnoho uživatelů vlastně ani nedozví, že lze funkci opakovače zpřístupnit.

Reálné zkušenosti: příjemné překvapení

Kameru jsme testovali více než měsíc, a tak můžeme zhodnotit reálný provoz. Kamera skvěle slouží k tomu, k čemu je určena – monitoring menšího bytu, případně vybrané místnosti. Použít ji můžete i jako chůvičku, ovšem kvalita mikrofonu není ideální a zvuk snímá zhruba ze vzdálenosti 2 metrů. Pokud si například kameru umístíte do rohu místnosti a budete chtít poslouchat rozhovor lidí, kteří se v místnosti pohybují, zřejmě neuspějete. Co se nám líbilo byla citlivost na podezřelé chování. Aplikace bez váhání vyšle informaci na všechny propojené smartphony a vysvětlí, co konkrétně zachytila (detekce zvuku, detekce pohybu). Samotná kvalita záznamu je pro výše zmíněné potřeby dostatečná a vzhledem k cenové relaci dokonce lehce nad očekáváním. Ocenili jsme i funkci repeateru.

TP-Link musíme pochválit také za poměrně časté bezpečnostní updaty, které aplikace i kamera vyžadují. Vzhledem k tomu, že jsou kamery primárně určené pro zabezpečení a ohlídání vašeho soukromí, je dobré vědět, že se o bezpečnost stará i samotný výrobce.

TP-Link NC250

Mnoho příchozích hodnotilo kladně také design kamery a my musíme souhlasit. NC250 není kamera, kterou se budete snažit za každou cenu schovat do kouta. Naopak – pokud naleznete vhodné místo na poličce, klidně si ji vystavíte. Zaoblený design je líbivý a kombinace černé s bílou je nestárnoucí klasika.

Zhodnocení: svůj účel splní

TP-Link NC250 je kamera, která za zhruba 2 tisíce nabídne opravdu hodně muziky. Potěší noční vidění, kvalita záznamu a přítomnost mikrofonu, díky kterému lze kameru použít i pro detekci hluku a případně i jako chůvičku pro děti či pro monitoring vašich domácích mazlíčků. Bohužel, některé nastavení se zbytečně schovává, například pro podrobnější nastavení musíte zavítat do webové administrace. Funkce Wi-Fi repeateru by měla být více na očích, mnoha uživatelům by jistě vyhovovalo spravovat nastavení přímo z aplikace pro iOS a Android. Doporučení k nákupu od nás TP-Link NC250 však nakonec dostane.

Klady
  • kvalitní a plynulý HD záznam
  • elegantní design a subtilní rozměry
  • přijatelná cena
  • funkce Wi-Fi opakovače
Zápory
  • podrobnější nastavení jen na webu
  • nižší citlivost mikrofonu
Diskuze ke článku
Matěj
V galerii mi chybí fotky a záznamy z kamery, jinak pěkná recenze. Ještě dotaz - funguje i bez připojení k Internetu v rámci lokální sítě (MJPEG, RTSP)? Díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze