Twinkly Cluster
test

Twinkly Cluster

Jednoduše povedený

Vánoce jsou za rohem, přesto možná ještě nemáte dostatek světýlek, která atmosféru dotvoří. V tom případě jste na správném místě, dnes vás seznámíme s Twinkly Cluster, který využijete jak na vánočním stromku, tak mimo něj. A to z něj téměř dělá vánoční zázrak. Ale jaká je praxe? To prozradíme v dnešní recenzi.

Letošní rok je na produkty od Twinkly velmi bohatý, po Twinkly Squares a Twinkly Dots tu máme Twinkly Cluster. Sice nejde o novinku v nabídce, stejně jako u Twinkly Squares a a Twinkly Dots, ale rozhodně se jedná o produkt, který si vaši pozornost zaslouží. I když se Twinkly Cluster tváří jako obyčejný svítící řetěz na vánoční stromeček, jeho funkce ho posouvají o pořádný kus dále.

Technické parametry Twinkly Cluster

Celková délka 9,5 m
Osvětlená délka 6 m
Barva kabelu černá, zelená
Počet LED 400
Rozestup diod 1,5 cm
Odolnost IP44
Barvy RGB (barevné spektrum), případně AWW
Integrace Razer Chroma RGB a OMEN Light Studio
Konektivita Bluetooth, Wi-Fi
Apple HomeKit ano
Aplikace Android/iOS
Cena cca 4,5 tisíce korun (ve slevě 2 600 Kč)

Obsah balení: vše, co je potřeba

V balení naleznete kromě úhledně uloženého světelného řetězu Cluster také adaptér do sítě a dokumentaci. V základu tedy naleznete vše potřebné.

Líbilo se nám
  • vše potřebné v základu

Konstrukce a zpracování: téměř klasický

Twinkly Cluster je světelný řetěz, který přímo vychází z Twinkly Strings, tedy modelu, který jsme testovali již v roce 2019. Jde o základní stavební kámen nabídky společnosti Twinkly. Kabel samotný je buď černý, nebo zelený, čirá varianta bohužel neexistuje. Celková délka činí 9,5 metrů, přičemž osvětlená část je dlouhá 6 metrů. To jasně naznačuje, že není vhodný pro velký vánoční stromeček, na ten se vyplatí pořídit 20 a více metrů Twinkly Strings.

Twinkly Cluster

Možnosti tedy máte dvě: buď Twinkly Cluster použijete na menší stromek, nebo jej využijete jinde, například položený na komodě, zavěšený ze stropu atp. Od klasického Twinkly Strings se Cluster liší tím, že z kabelu vystupuje další kabel, který je posetý LED. A to se opakuje po celé osvětlené délce 6 metrů. Celkem se na Twinkly Cluster nachází 400 RGB LED, Twinkly na počtu diod tedy nikterak nešetřilo.

Twinkly Cluster má stejně jako Twinkly Strings a Twinkly Dots také ovládací panel, kterým můžete měnit barevné profily, využijete jej i při párování, protože je vybaven Wi-Fi a Bluetooth.

Twinkly Cluster

Doplníme, že řetěz se chlubí odolností vůči vodě a prachu dle IP44, lze ho tedy použít i venku. Potěší i životnost 30 000 hodin, spolehnout se můžete na to, že vydrží hned několik sezón. Celkově působí Twinkly Cluster velmi kvalitním dojmem, takže prozatím velká spokojenost.

Líbilo se nám
  • elegantní provedení
  • dvě barvy kabelu na výběr
  • ideální rozestup LED
  • možné nalepit na různé předměty
  • odolnost IP44

Párování a aplikace: luxusní práce

Jak už možná tušíte, párování Twinkly Cluster bude podobně snadné jako párování Twinkly Strings a Twinkly Dots. Postačí tedy otevřít aplikaci Twinkly, stisknout tlačítko na ovládacím panelu a v nastavení vašeho smartphonu povolit Bluetooth a Wi-Fi. Během chvíle aplikace Twinkly proskenuje vaše okolí a nabídne vám přidání řetězu Cluster. Ten stačí vhodně pojmenovat a případně nechat proběhnout aktualizaci na nejnovější verzi.

Poté je třeba světýlka namapovat, tedy naskenovat je vaším smartphonem. Tento krok doporučujeme nepřeskakovat, protože jen tak zajistíte, že zobrazené barevné efekty budou odpovídat tomu, co nastavujete v aplikaci. Při mapování (tedy kalibraci) se světýlka rozblikají a kamera smartphonu jejich svit zachytí a přenese jejich virtuální podobu do aplikace. Po kalibraci máte hotovo, respektive začíná ta pravá zábava.

Pokud chcete, můžete Cluster synchronizovat s dalšími světelnými řetězy Twinkly, jen musí podporovat barevné spektrum RGB, stejně jako Cluster. Cluster má stejně syté barvy jako řetěz Strings, pozor si dejte jen na případnou synchronizaci s Twinkly Dots s více pastelovými barvami, tedy ne tak sytými. Ptáte se, v čem je synchronizace výhodná? Pokud spojíte více řetězů Twinkly v rámci aplikace, můžete je ovládat jedním kliknutím. Tím zajistíte vypnutí, zapnutí, případně nastavení vybraného efektu. Nemusíte tedy nastavovat více řetězů manuálně.

Párování je dílem okamžiku.

Aplikace Twinkly vám umožní nastavit opravdu nespočet různých barevných efektů, světýlka mohou trvale svítit jednou barvou, případně bláznivě blikat všemi barvami. Každý efekt je navíc možné přizpůsobit k obrazu svému, můžete tedy nastavit časovač, po kterém se efekty změní, případně nastavit rychlost, kterou budou světýlka blikat. Pokud chcete být kreativní, můžete si skrze základní editor nastavit různé barvy v různé části řetězu, což se může hodit v případě, že chcete barevně sladit svit LED s barvou vánočních ozdob.

Cluster můžete ovládat nejen aplikací Twinkly, ale také skrze aplikaci Domácnost. Ta vám umožní ovládat řetěz jako LED pásek, můžete tedy nastavit jednolitou barvu a intenzitu jasu. Ale jak HomeKit aktivovat? V nastavení aplikace Twinkly stačí kliknout na možnost HomeKit, zobrazí se párovací karta, jedním klikem se poté přesunete do aplikace Domácnost, kde si světla pojmenujete a umístíte do vybrané místnosti.

Twinkly Cluster

A je hotovo, Twinkly můžete ovládat i přímo skrze aplikaci Domácnost. Kód nenaleznete jinde než právě v aplikaci Twinkly, v balení štítek s kódem pro Apple HomeKit nehledejte, protože Twinkly přidalo podporu Apple HomeKit formou softwarové aktualizace. Z tohoto důvodu nelze skrze HomeKit světýlka spárovat hned po vybalení z krabice, ale až po přidání do aplikace Twinkly.

Líbilo se nám
  • podpora Apple HomeKit
  • snadné párování
  • časté aktualizace
  • přehledné prostředí
  • základní editor vlastní tvorby

Funkce: umí toho spoustu

Twinkly Cluster není jen hloupé osvětlení v podobě řetězu. Potěší také podpora Google Home a Amazon Alexy, panely lze tedy ovládat i hlasem. Hráče zaujme i podpora Razer Chroma RGB a OMEN Light Studio, díky čemuž můžete synchronizovat vaše herní prožitky se světelnými panely Twinkly. Stále málo? Panely lze synchronizovat i s hudbou, jen je v tomto případě nutné dokoupit Music Dongle. Ten však v rámci různých akcí pořídíte za cenu okolo 500 Kč, což není mnoho.

Twinkly Cluster

Dodáme, že osvětlení s telefonem komunikuje skrze Bluetooth, případně Wi-Fi, pokud ji nastavíte. Pokud jste Dots přidali i do aplikace Apple HomeKit, můžete osvětlení ovládat i mimo domácí Wi-Fi síť, budete však potřebovat Domácí centrum, tedy iPad, Apple TV či HomePod.

Líbilo se nám
  • podpora Razer Chroma RGB a OMEN Light Studio
  • možnost synchronizace s hudbou
  • Wi-Fi a Bluetooth
  • podpora hlasových asistentů i Apple HomeKit

Zhodnocení: i tentokrát se povedlo

I tentokrát musíme zvolat: „povedlo se!“ Osobně mám rád jakákoliv světla, která mohu ovládat přes mobil. Když jde navíc o vánoční osvětlení, které všeobecně mám velmi rád, je moje radost dvojnásobná. Ano, cena okolo 4 500 Kč není nízká, ovšem v různých akcích jde produkt pořídit levněji, například nyní těsně před Vánocemi. Osobně tedy nákup doporučuji.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • precizní zpracování
  • snadné párování
  • 400 RGB LED
  • ovládání skrze smartphone
  • podpora Apple HomeKit
Zápory
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze