Twinkly Flex
test

Twinkly Flex

(Nejen) na Silvestra ideální

Nechápete, proč píšeme o Twinkly po Vánocích? Má to svůj důvod, v nabídce má totiž více produktů a některé z nich můžete s klidem používat po celý rok. Mezi ty patří i Twinkly Flex, tak trochu nevšední LED pásek. Kdy a jak ho použít vám napoví naše dnešní recenze.

Twinkly není jen značka chytrého osvětlení pro vánoční radovánky, to už ostatně víte i díky naší recenzi Twinkly Squares. Dnes se podíváme na tak trochu jiný LED pásek – Twinkly Flex. Můžete jej umístit za komodu, stejně tak třeba na stěnu či pod postel. Nejde tedy o produkt, který by musel čekat do další vánoční sezóny ve skříni.

Za zapůjčení Twinkly Flex děkujeme společnosti Smarty.cz, provozující internetový obchod Smarty.cz, kde si zboží můžete i zakoupit.

Technické parametry Twinkly Flex

Celková délka 5 m
Osvětlená délka 2 m
Barva kabelu bílá
Odolnost IP20
Barvy RGB (barevné spektrum)
Integrace Razer Chroma RGB a OMEN Light Studio
Konektivita Bluetooth, Wi-Fi
Apple HomeKit ano
Aplikace Android/iOS
Cena 2,5 tisíce Kč

Obsah balení: vše, co je potřeba

V balení naleznete kromě úhledně uloženého světelného pásku Twinkly Flex také pevně spojený adaptér do sítě a dokumentaci, ve které se nachází i pár šablon, jak Twinkly Flex využít. Dále jsou v balení plastové klipy, které lze navrtat do zdi a pásek do nich uchytit. Dokonce v balení naleznete i šroubky a oboustranné 3M lepítka, pokud se rozhodnete Flex nalepit. V základu je vše potřebné.

Líbilo se nám
  • vše potřebné v základu

Konstrukce a zpracování: téměř klasický

Twinkly Flex je na první pohled trochu nevšední LED pásek. Tak zprvu, je bílý a délka přívodního kabelu činí v souhrnu 3 metry, díky čemuž jej můžete dát i vcelku daleko od elektrické sítě. Na přívodním kabelu se samozřejmě nachází i ovládací centrum, které je rovněž bílé a ve kterém je Bluetooth i Wi-Fi. Má také jedno tlačítko, kterým lze měnit režimy. Adaptér do sítě nelze odejmout, stejně tak pásek nelze dále rozšiřovat například o další pomocí adaptéru. Co koupíte, to máte.

Zajímavostí je rovněž to, že pásek nesvítí po celé ploše, ale jen po hraně. To není standardní, ale má to svůj důvod. Pásek je určen k zavěšení na zeď pomocí dodávaných plastových klipsen. Aby se dal tvarovat do roztodivných tvarů, musí být takzvaně „na hraně“, kdyby byl na plocho, nešlo by to.

Barvy pásku jsou luxusní, stejně jako Twinkly Dots jsou spíše pastelové, což nám vyhovuje, protože to tolik nepřipomíná vánoční osvětlení jako třeba u Twinkly Strings. Certifikace IP20 pak dává na vědomí, že pásek je možné používat jen v interiéru.

Největší smysl dává zavěšení na zeď.

Pásek je poddajný, tvarovat se dá opravdu do zajímavých motivů. Jak jsme už uvedli, v balení naleznete pár šablon v životní velikosti, podle kterých můžete Flex dopředu natvarovat a poté vhodně umístit plastové klipsny, které dopředu navrtáte. Aby vám ze zdi nepadaly (poté co si svůj tvar přenesete na zeď), můžete klipsny zajistit oboustrannými 3M lepítky, výrobce tedy opravdu myslel na vše.

Twinkly Flex není standardní LED pásek, proto k němu tak přistupujeme. Kromě nápadu se nám líbí délka přívodního kabelu, bílé barevné provedení, krásné barvy i smysl pro detail.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • pastelové barvy LED
  • možné nalepit či navrtat

Párování a aplikace: to už známe

Jak už možná tušíte, párování Twinkly Flex bude podobně snadné jako párování Twinkly Strings a Twinkly Dots. Postačí tedy otevřít aplikaci Twinkly, stisknout tlačítko na ovládacím panelu a v nastavení vašeho smartphonu povolit Bluetooth a Wi-Fi. Během chvíle aplikace Twinkly proskenuje vaše okolí a nabídne vám přidání pásku Flex. Ten stačí vhodně pojmenovat a případně nechat proběhnout aktualizaci na nejnovější verzi.

Poté je třeba LED pásek namapovat, tedy naskenovat vaším smartphonem. Tento krok doporučujeme nepřeskakovat, protože jen tak zajistíte, že zobrazené barevné efekty budou odpovídat tomu, co nastavujete v aplikaci. Při mapování (tedy kalibraci) se LED rozbliká a kamera smartphonu jejich svit zachytí a přenese jejich virtuální podobu do aplikace. Po kalibraci máte hotovo, respektive začíná ta pravá zábava.

Pokud chcete, můžete Flex synchronizovat s dalšími světelnými řetězy Twinkly, jen musí podporovat barevné spektrum RGB, stejně jako Flex. Flex má stejně syté barvy jako řetěz Twinkly Dots s více pastelovými barvami, tedy ne tak sytými jako například Twinkly Cluster nebo Twinkly Strings. Ptáte se, v čem je synchronizace výhodná? Pokud spojíte více produktů Twinkly v rámci aplikace, můžete je ovládat jedním kliknutím. Tím zajistíte vypnutí, zapnutí, případně nastavení vybraného efektu. Nemusíte tedy nastavovat více řetězů manuálně.

Aplikace Twinkly vám umožní nastavit opravdu nespočet různých barevných efektů, pásek může trvale svítit jednou barvou, případně bláznivě blikat všemi barvami, líbí se nám i pozvolné pulzování. Každý efekt je navíc možné přizpůsobit k obrazu svému, můžete tedy nastavit časovač, po kterém se efekty změní, případně nastavit rychlost, kterou budou LED světýlka blikat.

Flex můžete ovládat nejen aplikací Twinkly, ale také skrze aplikaci Domácnost. Můžete nastavit jednolitou barvu a intenzitu jasu. Ale jak HomeKit aktivovat? V nastavení aplikace Twinkly stačí kliknout na možnost HomeKit, zobrazí se párovací karta, jedním klikem se poté přesunete do aplikace Domácnost, kde si pásek pojmenujete a umístíte do vybrané místnosti.

Líbilo se nám
  • podpora Apple HomeKit
  • snadné párování
  • časté aktualizace
  • přehledné prostředí
  • základní editor vlastní tvorby

Funkce: rádi si hrajete?

Twinkly Flex není jen obyčejný LED pásek, to už jste asi zjistili. Potěší podpora Google Home a Amazon Alexy, lze jej tedy ovládat i hlasem. Hráče zaujme i podpora Razer Chroma RGB a OMEN Light Studio, díky čemuž můžete synchronizovat vaše herní prožitky právě s LED páskem Flex. Stále málo? Světlo lze synchronizovat i s hudbou, jen je v tomto případě nutné dokoupit Music Dongle. Ten však v rámci různých akcí pořídíte za cenu okolo 500 Kč, což není mnoho.

Twinkly Flex

Dodáme, že osvětlení s telefonem komunikuje skrze Bluetooth, případně Wi-Fi, pokud ji nastavíte. Pokud jste Flex přidali i do aplikace Apple HomeKit, můžete osvětlení ovládat i mimo domácí Wi-Fi síť, budete však potřebovat Domácí centrum, tedy iPad, Apple TV či HomePod.

Líbilo se nám
  • podpora Razer Chroma RGB a OMEN Light Studio
  • možnost synchronizace s hudbou
  • Wi-Fi a Bluetooth
  • podpora hlasových asistentů i Apple HomeKit

Zhodnocení: zajímavý doplněk

Twinkly Flex je zcela jiný LED pásek. Je určen primárně na stěny, čemuž je přizpůsoben i design. Svítí „na hraně“, aby se s ním dalo elegantně pracovat a přizpůsobit jej k obrazu svému. Potěšila nás podpora Apple HomeKit, stejně tak se nám líbí, jak výrobce myslel na vše a potřebné montážní doplňky dal přímo do základního balení. Trochu nás zklamala snad jen nemožnost pásek dále rozšířit a chybějící zvýšená odolnost, pásek by se totiž hezky vyjímal například i na fasádě či parapetu.

Twinkly Flex

I tak však naše doporučení získá, v rámci akci na Smarty.cz jej nyní můžete pořídit za cenu okolo 1 200 Kč, tedy s 50% slevou. A za tuto cenu jej nelze než doporučit.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • kvalitní provedení
  • pastelové barvy LED
  • délka přívodního kabelu
  • přehledná aplikace
  • snadné párování
  • podpora Apple HomeKit
  • výborný poměr ceny a výkonu
  • vše potřebné v základním balení
Zápory
  • nelze dále rozšířit
  • odolnost jen IP20
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze