Umělá inteligence zkusila přijít s textem vlastní koledy. Výsledky pobaví

Umělá inteligence zkusila přijít s textem vlastní koledy. Výsledky pobaví
  • I přes obavy mnoha vědců není umělá inteligence ještě zdaleka takovou hrozbou – vždyť ani nedokáže složit koledu
  • Právě o to se totiž pokusila neurální síť vědkyně Janelle Shane, která jí vycvičila pomocí databáze 240 vánočních koled
  • Překvapivě dokázala umělá inteligence vcelku věrně napodobit strukturu a skladbu vánočních písní, ale na textu vtipně pohořela

Mnoho lidí včetně uznávaných vědců se již nyní obává umělé inteligence a jejího rychlého vývoje. Kam se v budoucnosti může AI (Artificial Intelligence) posunout je samozřejmě velkou neznámou, ale jestli si máme ze všech sci-fi filmů, her a knih s podobnou tématikou něco odnést, tak to, že pro lidstvo není budoucnost kvůli AI zrovna růžová. Prozatím však můžeme na podobné problémy zapomenout, jelikož umělá inteligence není ještě ani zdaleka tak pokročilá.

Důkazem může být speciálně vytrénovaná neurální síť vědkyně Janelle Shane z Colorada. Janelle jí naučila, aby síť dokázala sama skládat vánoční koledy. Vzorem jí byla databáze 240 koled, které umělá inteligence neustále procházela, skládala podle nich koledy, vyhodnotila svou přesnost porovnáním s databází, na základě získaných poznatků složila novou koledu, a tak pořád dokola. Výsledek? Inu, pokud vám nevadí trocha anglického čtení, posuďte sami:

  • The story of the chimney see
    Santa baby, and blood and joyous so world and joy and good will to see
    Santa baby bore sweet Jesus Christ
    Fa la la la la la la, la la la la la la la la.
  • King of toys and hippopotamuses [sic] full of the light of that stood at the dear Son of Santa Claus
    He was born in a wonderful christmas tree
  • Run, run Rudolph, run, run Rudolph, run, run Rudolph, run, run Rudolph, run, run Rudolph, run, run Rudolph, run, run Rudolph, run, run Rudolf the new born King.

Jak můžete sami vidět, na ovládnutí světa si budou muset stroje ještě nějaký ten rok počkat. Pokud ovšem porovnáte úryvky textu s tradičnějšími anglicky psanými koledami, můžete si všimnout, že umělá inteligence zvládla až překvapivě dobře napodobit strukturu a skladbu vánočních písní. Jen samotný text nedává smysl ani po pěti sklenicích svařáku. Prozatím mohou tedy zarytí odpůrci umělé inteligence schovat vidle a louče do kůlny a být hrdí, že pěkné koledy umí zatím stále vymyslet pouze lidé.

Zdroj: mashable.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze