V EU obnovitelné zdroje energie poprvé v historii předstihly fosilní paliva

V EU obnovitelné zdroje energie poprvé v historii předstihly fosilní paliva
Fotografie: Thomas Richter, Unsplash
  • 63 % elektřiny vyrobené loni v EU pocházelo z bezemisních zdrojů
  • Devět členských států EU již vůbec nepoužívá uhlí k výrobě elektřiny
  • V loňském roce poklesly emise skleníkových plynů o 31 % ve srovnání s rokem 2019

ČEZ přináší skvělé zprávy. Jednou z nich je, že 63 % elektřiny vyrobené loni v EU pocházelo z bezemisních zdrojů. Vyplývá to ze statistik produkce obnovitelných a jaderných elektráren ve Zprávě o stavu energetické unie zveřejněné Evropskou komisí. Nejsilnějším zdrojem v EU jsou s 38 % obnovitelné zdroje, které vůbec poprvé předstihly fosilní paliva. Ta držela 37 % podíl a třetí pozici zaujímá s 25 % jaderná energetika. Patrný je naopak trend odklonu od uhlí. Už devět členských států ho přestalo k výrobě elektřiny využívat, 13 oznámilo pevné datum odchodu od uhlí a čtyři země o konkrétním termínu diskutují.


Některé členské státy střední a východní Evropy vynaložily více na dotování fosilních paliv než na opatření, která podněcovala zelený přechod. Například Maďarsko v roce 2019 dalo více než 1 % HDP na podporu fosilních zdrojů. Bulharsko využilo téměř 1 %. Průměr EU na všechny fosilní zdroje ve stejném období činil 0,4 %.

Na druhou stranu Lotyšsko dalo v roce 2019 téměř 2 % svého HDP na opatření v oblasti energetické účinnosti. Řecko, Česko a Bulharsko využily 0,8 % svého HDP na dotace na obnovitelné zdroje energie. V loňském roce poklesly emise skleníkových plynů o 31 % ve srovnání s rokem 2019. Zásluhu na tom měla pandemie koronaviru.

tisková zpráva, ,
Diskuze ke článku
Michal Lobon
Michal Lobon
Podle mě je na tom přesně vidět, pro které země je to důležité téma a pro které to není otázka číslo jedna. Každopádně je dobře, že se to hýbe k lepším číslům a jsou tu tendence předstihnout fosilní paliva. Doma taky využíváme energii z obnovitelných zdrojů, kdy si energii necháme dodávat přes bezdodavatele, který nám to zaručuje. Dneska se na tom podle mě může přičinit každý, pokud má zájem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze