V sobotu začíná sčítání lidu 2021, nově bude probíhat i on-line

V sobotu začíná sčítání lidu 2021, nově bude probíhat i on-line
Fotografie: ČSÚ
  • Sčítání bude probíhat primárně pomocí online formuláře
  • Další možností bude vyplnění listinného formuláře
  • Sčítání bude probíhat do 11. května 2021

Sčítání začne o půlnoci z 26. na 27. března. Koná se každých deset let, od roku 1991 vždy na jaře. Stanovený termín odpovídá evropským právním normám a umožní získat mezinárodně srovnatelné údaje. Letošní sčítání bude poprvé probíhat primárně online, sběr listinných formulářů od zbývajících domácností proběhne za přísných hygienických opatření.

On-line formulář naleznete na scitani.cz. Do formuláře se přihlásíte pomocí čísla platného osobního dokladu vydaného Českou republikou (občanský průkaz, cestovní pas nebo doklady vydané cizincům) a datumem narození. Další možností je stažení mobilní aplikace Sčítání2021, která je dostupná pro Android i iOS. V mobilní aplikaci také naleznete příslušný formulář a přihlásíte se do něj stejným způsobem.

„Český statistický úřad upravil podobu sčítání s ohledem na pandemickou situaci. V souladu s požadavky hygieniků byla přijata zásadní opatření, jež umožňují, aby sčítání proběhlo v řádném termínu, a to především bezkontaktně a bezpečně. Všechny tyto změny byly projednány a schváleny na zasedání Ústředního krizového štábu,“ říká předseda ČSÚ Marek Rojíček. Kdo se nesečte online, musí od 17. dubna vyplnit listinný formulář. „I tento způsob odpovídá přísným protiepidemickým požadavkům. Sčítací komisař při roznosu formulářů pouze zazvoní a vyčká na váš příchod venku před vaším domem, podobně jako při doručování doporučených poštovních zásilek. Bezvýhradně přitom dodržuje aktuální hygienická opatření a bude vybaven respirátorem a dezinfekcí. Navíc má negativní test na koronavirus,“ uvedl Ondřej Škorpil, ředitel úseku rozvoj a technologie České pošty, která má tuto fázi sčítání na starosti.


Vyplněný listinný formulář v odpovědní obálce pak vhodíte do kterékoliv poštovní schránky nebo odevzdáte na určených kontaktních místech. Čas budete mít do 11. května. Sčítací komisaři začali postupně vyrážet do terénu už ve středu 10. března a ověřují skutečný stav sčítacích obvodů. To znamená, že bez kontaktu s obyvateli zkontrolují např. existenci a polohu sčítaných budov a správnost adres nebo způsob využití budov.

Výsledky sčítání budou velmi důležité a široce využitelné pro budoucnost. Díky nim bude možné se při analýze ekonomických i sociálních dopadů pandemie opřít o spolehlivá a objektivní data.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze