V Rouenu na severu Francie hoří katedrála

V Rouenu na severu Francie hoří katedrála
Fotografie: unsplash.com
  • Na hašení požáru přijelo 40 hasičských vozů a 70 hasičů
  • Hořela věž katedrály Nanebevzetí Panny Marie, která je aktuálně v rekonstrukci
  • Nikdo nebyl zraněn

Katedrálu Nanebevzetí Panny Marie v Rouenu v severní Francii zachvátily plameny. Hořela věž katedrály a hasiči již dostali situaci pod kontrolu. „Na místo požáru jsme dorazili asi před půl hodinou a nyní se ujišťujeme, že je oheň uhašen. Ještě budeme potřebovat nějaký čas, možná hodinu, abychom se ujistili, že nezůstala žádná žhavá místa v oblasti,“ uvedl velitel hasičů Stephane Gouezec podle agentury Reuters.

Hašení požáru se zúčastnilo 70 hasičů a přijelo 40 hasičských vozů. Věž, ve které k požáru došlo, se nachází přibližně 120 metrů nad zemí, což ztížilo hašení. Navíc na ní probíhala rekonstrukce, takže byla obklopena lešením a přikryta plachtou. Katedrála pochází z 12. století a je významnou stavbou francouzské středověké gotické architektury. Nejvíce ji proslavil Claude Monet, který katedrálu několikrát namaloval.


Místní úřady podle theguardian.com uvedly, že katedrála byla ihned evakuována a vznikl kolem ní bezpečnostní koridor. Při požáru nedošlo k žádnému zranění, ale rozsah škod zatím není jasný. Ačkoliv na první pohled mohou záběhy vypadat podobně jako požár v Notre-Dame v Paříži, který katedrálu prakticky zničil, tento požár by měl být již uhašen. Katedrála Notre-Dame byla ohněm v roce 2019 poškozena daleko rozsáhleji a stále se opravuje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze