Požár na řeckém ostrově Rhodos zachytily satelity

Požár na řeckém ostrově Rhodos zachytily satelity
Fotografie: ESA
  • Plameny se rozšířily z vnitrozemí až na pobřeží
  • Satelity Copernicus Sentinel-2 zachytily požár o rozloze přibližně 11 000 hektarů
  • Evakuováno bylo na 19 000 místních obyvatel i turistů

Rozsáhlé požáry, které od minulého týdne zužují řecký ostrov Rhodos, si vyžádaly evakuaci tisíců místních obyvatel i turistů. Plameny z hornatých oblastí přesunující se až na pobřeží, v neděli zachytily satelity mise Copernicus Sentinel-2. „Obraz byl zpracován kombinací přirozených barevných pásů s krátkovlnnou infračervenou informací pro zvýraznění čela ohně. Obrázek ukazuje rozsah spálené oblasti (viditelné v odstínech hnědé) v centrální části ostrova s předběžným odhadem ztracených 11 000 hektarů v době pořízení,uvedla ESA v popisku.

Místní obyvatelé i turisté byli přemístěni do škol a dočasných přístřešků. Evakuace probíhala většinou pomocí lodí, jelikož plameny dosahovaly až na pobřeží. Teploty v Řecku na mnoha místech za poslední týden přesahovaly 40 °C a tento požár tak není jediný, se kterým se země potýká – lesní požáry jsou také u Atén a na ostrově Korfu.


Podle bbc.com bylo evakuováno zatím asi 19 000 lidí, což je doposud nejvíce, co kdy řecké úřady musely řešit. Požár se kvůli větru šíří tak rychle, že většina musela na místě nechat všechny své věci a dostat se pokud možno na pláž, kde byli pomocí člunů postupně převezeni na bezpečná místa. Aby se lidé co nejméně nadýchali kouře, dávali si přes obličej oblečení, alespoň jako provizorní ochranu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze