Po více jak 140 letech bude dokončena stavba katedrály Sagrada Familia

Po více jak 140 letech bude dokončena stavba katedrály Sagrada Familia
Fotografie: pixabay.com
  • Stavba byla započata už v roce 1882 a kompletní dokončení je naplánováno na rok 2026
  • Aktuálně je postaveno pět z šesti centrálních věží
  • Chrám navrhl architekt Antonio Gaudí, který má pod katedrálou hrobku

Chrám, který se staví v Barceloně od roku 1882 je téměř u konce. Podle sagradafamilia.org bude stavba dokončena v roce 2026. Aktuálně je dokončeno pět z šesti centrálních věží. Chybí už jen věž Ježíše Krista a kaple Nanebevzetí, která by měla být dokončena příští rok. Věž Ježíše Krista bude vysoká 172,5 metru a zakončena bude 17metrovým čtyřramenným křížem. Po dostavění tak bude Sagrada Familia nejvyšším kostelem na světě.

Na konci výstavby bude mít 18 vřetenových věží, které podle CNN symbolizují biblické osoby – 12 apoštolů, 4 evangelisty, Pannu Marii a Ježíše. Chrám navrhl známý katalánský architekt Antonio Gaudí. Ten se nedožil postavení ani poloviny svého díla, když v roce 1926 zemřel, bylo dokončeno pouze asi 15 % chrámu. Na konci 30. let minulého století pak byla stavba přerušena kvůli španělské občanské válce, kdy došlo i ke zničení většiny návrhů a modelů od Gaudího. Současný návrh tak byl seskládám na základě dochovaných a rekonstruovaných originálů.

V roce 1984 pak byla budova zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO a v roce 2010 pak došlo k vysvěcení papežem Benediktem XVI. Zajímavostí je, že celá stavba vlastně probíhala na černo, i když šlo pouze o chybu, a to až do roku 2019, kdy barcelonská městská rada vydala stavební povolení.


Gaudí, jehož hrobka se nachází pod katedrálou, převzal projekt, když mu bylo pouhých 31 let a věnoval se mu přes 40 let. „Jeho originalita, kreativita a schopnost inovovat udělaly z Gaudího univerzální postavu v architektuře. Jeho dílo je ve skutečnosti známé po celém světě a jeho odkaz je navzdory plynutí času živější než kdy dříve,uvedla o architektovi oficiální stránka katedrály.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze