Vesmírná loď Virgin Galactic pokořila poprvé rychlost 2 machů

6
Vesmírná loď Virgin Galactic pokořila poprvé rychlost 2 machů
  • Vesmírná loď VSS Unity společnosti Virgin Galactic prolomila poprvé rychlost 2,4 machů
  • Zároveň se při tomto již třetím testovacím letu dostala vůbec nejvýše, a to 52 kilometrů nad povrch Země

Spousta astronautů vám řekne, že první pohled na naší modrou planetu uprostřed temnoty vesmíru jim změnil pohled na celý svět a lidstvo. Nedávno měli takovou příležitost i piloti společnosti Virgin Galactic během testovací letu vesmírné lodi VSS Unity. Šlo už o třetí testovací let této lodi, avšak až tentokrát prolomila rychlost 2,4 machů, což nám dává téměř 3 000 km/h.

Temná obloha, modrá záře, prostě naprosto úžasné! Milionový výhled, řekl pozemnímu řízení během svého letu pilot Michael Masucci, který společně se svým kopilotem Davem Mackayem vyšplhal až 52 kilometrů nad povrch Země. Ať už jde o rychlost či výšku, šlo o nejúspěšnější let lodi VSS Unity, jelikož při předchozích testech byla vždy minimálně o půl machu pomalejší a dostala se nanejvýš do 35 kilometrů. Ani tento úspěch však neznamená, že se piloti dostali až do vesmíru. Za vesmír je považována až hranice kolem 100 kilometrů nad povrchem, avšak už z poloviční výšky lze dostat velice dobrou představu o velikosti, podobě a zakřivení naší Země.

Diskuze ke článku
divizna
to je radosti, to je supermoderní technologie, SR71 z 60 let 20 století tedy skoro šedesát let starý koncept létal až 3,29 Ma, MIG 31 (70 tá léta) 2,83 Ma. Teď je rok 2018 - čekal bych víc.
Pan jouda
Domnívám se, že zakřízení země je možná vidět i tady, 52km od Budějic, ale jelikož netuším co je zakřízení, tak si nejsem zcela jistý.
Taky nevim, proč musim potvrzovat že nejsem robot. Já robot jsem, a ptám se, kde je ku*va nějaká rovnoprávnost?
A jak to, že tam nemáte napsáno: ,,nejsem robot/robotka,,? Takže Sophia může přispívat do diskuze a já ne?
Tak to je teda pěkná diskriminace!!
Mirek
No, fakt je , že SR71 byl pěknej výlupek, sloužil jsem u PVO (Hora Sv. Šebestiána) a ten panchart nás dokázal budit i třikrát denně za jakéhokoli počasí. Na druhou stranu, "divizno", na půl cesty k dnes uznávané hranici vesmíru by se nedostal ani kdyby se podělati ráčil, proudový motor tam už jaksi nepremáva. Takže nesrovnávej nesrovnatelné. On totiž Virgin Atl. nepotřebuje extrémní rychlost na dosažení 100km, spíš výdrž motoru (vyšší účinnost, tzn. méně spotřebovaného paliva na danou, potřebnou délku letu s činným motorem) Pak se na hranici vesmíru klidně doplácá i s 2,5 Machy. Na rozdíl od SR71 totiž nebude potřebovat vzdušný kyslík........
VENCA
zakřízení?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze