Virgin Galactic dokončil nový závod pro výrobu kosmických letadel

Virgin Galactic dokončil nový závod pro výrobu kosmických letadel
Fotografie: Virgin Galactic
  • Nová generace letadel Delta by měla začít létat v roce 2026
  • Víceúčelová hala bude sloužit pro zkompletování letadel a jejich pozemní testování
  • Kosmické letadlo pojme až šest cestujících a za měsíc bude schopné vzlétnout osmkrát

Virgin Galactic podnikal vesmírné lety s platícími zákazníky doposud na kosmickém letadle VSS Unity. To naposledy odstartovalo v červnu tohoto roku a následně bylo uzemněno, aby dalo prostor novému kosmickému letadlu Delta. Podle tiskové zprávy společnosti Virgin Galactic nové letadlo nevzlétne s komerční posádkou dříve než v roce 2026. Aktuálně je dokončen výrobní závod v Mesa v Arizoně, kde se bude provádět konečná montáž kosmických letadel Delta nové generace. Ta je naplánována na 1. čtvrtletí příštího roku.

Víceúčelová hala zahrnuje dva hangáry s několika šachtami, což umožní co největší flexibilitu při výrobě i testování. Na konci tohoto roku by měl výrobní závod začít přijímat hlavní díly letadel a na začátku roku 2025 by měla být dvě zcela sestavena. Po dokončení pozemního testování budou letadla převezena na kosmodrom America, kde budou podrobena letovým testům.

Dokončení našeho nového výrobního závodu je důležitým milníkem ve vývoji naší flotily kosmických lodí nové generace, klíčem k našemu rozsahu a ziskovosti,“ uvedl generální ředitel Virgin Galactic Michael Colglazier. Už v květnu tohoto roku společnost otevřela pozemní testovací zařízení v Kalifornii pro subsystémy Delta a nyní bude vše pro dokončení letadel připraveno.


Kosmické letadlo Delta pojme až šest cestujících a očekává se, že bude schopné vzlétnout až osmkrát za měsíc. Doposud byla společnost schopna letět maximálně jednou za měsíc, což při navýšení počtu letadel značně zvýší kadenci startů a tím i výdělečnost. Virgin Galactic disponoval doposud jen jedním kosmickým letadlem, které bylo schopné pojmout čtyři cestující. Dlouhou dobu ale létali pouze tři, jelikož čtvrtým členem byl vždy instruktor astronautů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze