Větrné elektrárny slaví, v rekordní den pokryly čtvrtinu spotřeby EU

Větrné elektrárny slaví, v rekordní den pokryly čtvrtinu spotřeby EU
  • Větrné elektrárny v poslední říjnovou sobotu pokryly čtvrtinu spotřeby EU
  • Elektřina z větrných elektráren stačila na zásobení 197 milionů domácností
  • Lídrem větrné energie je Dánsko, daří se tam takto pokrývat přes 100 % spotřeby

Evropské větrné elektrárny zaznamenaly v posledním říjnovém týdnu velký úspěch. V sobotu 28. října si osmadvacet členských států Evropské unie dokázalo větrem vyprodukovat celkem 24,6 % veškeré spotřeby elektrické energie. S příchodem zimy a s ní i silnějšího proudění vzduchu se očekává, že rekord dlouho nevydrží a brzy bude překonán.

Výstavba větrných elektráren navíc rychle pokračuje. V plánu jsou velké větrné elektrárny umístěné v pobřežních vodách (tzv. „offshore wind farms“), které by celkovou produkci větrné energie měly rychle zvedat. Vůbec největší taková větrná elektrárna na světě má vzniknout v roce 2022 u pobřeží Spojeného království. Prozatím v EU tyto pobřežní elektrárny produkují 11,3 procent veškeré energie získávané z větru.

Co se týče onoho rekordního říjnového dne, energie z větrných elektráren byla schopna zásobovat elektřinou 197 milionů evropských domácností, nebo 68 % veškerého průmyslu.

Podíváme-li se na jednotlivé evropské země, jasným větrným lídrem je Dánsko, které je pravidelně schopno takto uspokojit přes 100 % své spotřeby elektřiny. V rekordní den byl tento podíl dokonce 109 %. Následovalo Německo, které by větrem uspokojilo 61 % spotřeby, Portugalsko s 44 %, Irsko s 34 % a první pětici uzavíralo Rakousko s 33 %. Minimálně deset zemí EU dokázalo v poslední říjnovou sobotu pokrýt alespoň pětinu své spotřeby čistě za pomoci větrných elektráren.

V České republice větrné elektrárny zdaleka tak populární a rozšířené nejsou. V roce 2015 naše větrné elektrárny vyprodukovaly 572,6 GWh, tedy 0,7 % hrubé konečné spotřeby.

Zdroje: electrek.co, eru.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze