ViewSonic X2-4K je projektor jako stvořený pro herní nadšence

První dojmy
ViewSonic X2-4K je projektor jako stvořený pro herní nadšence
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • Projektor ViewSonic X2-4K se pyšní krátkou projekční vzdáleností
  • Nabídne 4K rozlišení a LED technologii 3. generace s životností až 60 000 hodin
  • Zaujme především hráče, jde o první projektor s certifikací „Designed for Xbox“

Že ViewSonic projektory umí napověděla nedávná recenze laserového projektoru ViewSonic X2000B-4K. Tentokrát se nám do redakce podíval projektor ViewSonic X2-4K, který využívá klasickou DLP LED technologii, ovšem to mu nic neubírá na zajímavosti. Stále se totiž pyšní opravdu výbornou svítivostí, 4K rozlišením a automatickou regulací zkreslení obrazu.

Design a konstrukce: pro Xbox jako dělaný

Možná vás překvapení zeleno-černá barevná kombinace, podobně jako překvapila nás. Má to však svůj důvod, ViewSonic se rozhodl projektor vytvořit na míru majitelům herní konzole Xbox Series X, kde právě tato barevná kombinace rezonuje. Musím upřímně uznat, že se mi barevné provedení líbí, zelenou mám rád a v záplavě černých/bílých projektorů jde o příjemné zpestření.

Rozměry projektoru činí 355 × 244 × 121 mm, jeho hmotnost poté 3,6 kilogramů. Je kompletně plastový, přesto má šmrnc a rozhodně nepůsobí obyčejně, nebo snad levně. Kromě samotného designu zaujme i speciální šachta, která se nachází na horní straně projektoru. Pokud ji odklopíte, naskytne se vám pohled na ovládací prvky projektoru, stejně tak na kruhový posuvník, kterým regulujete zoom, ale také nastavení ostrosti. Pokud nic z toho nepotřebujete, šachtu uzavřete a tím docílíte velmi čistého designu projektoru. Projektoru nechybí ani praktický stojánek, který se nachází na spodní straně a v případě potřeby lze zcela sklopit.

Konektivita: slušná nabídka

Zadní strana je domovem konektorů, máme tu zvukový výstup, servisní RS-232, servisní USB-A, 2× HDMI 2.0/HDCP 2.2, USB-C (5V/1A) a USB-A čtečku (5V/1A) pro přehrávání médií z USB disku. Zamrzí tak snad jen absence RJ45. Z bezdrátové komunikace musíme zmínit přítomnost Bluetooth 4.2 a Wi-Fi. O zvukovou stránku se stará dvojice reproduktorů s certifikací Harman Kardon, každý s výkonem 6 W. Nezdá se to jako moc, ovšem realita je o mnoho příjemnější – zvuk je totiž hlasitý, čistý a opravdu povedený.

A jak to svítí?

ViewSonic X2-4K je osazen 0,65" DMD čipem Texas Instrument se 4K rozlišením (3 840 × 2 160 pixelů), svítivost činí 2 900 LED lumenů (necelých 2 200 ANSI lumenů). Díky LED technologii 3. generace slibuje ViewSonic životnost lampy až 60 000 hodin. Ano, čtete správně, jde o dvojnásobek toho, co běžně považujeme za příjemný nadstandard. ViewSonic X2-4K má poměr krátké projekční vzdálenosti 0,69-0,83, což umožňuje zobrazení 100" displeje ze vzdálenosti pouhých 1,5 metru, maximem je poté úhlopříčka 120 palců při vzdálenosti 2,2 metrů od zdi.

ViewSonic X2-4K

Jak už jsme uvedli, korekci zkreslení můžete nechat na automatice, případně můžete donastavit ručně, a to opravdu velmi detailně (+/-40° horizontálně i vertikálně + oprava pomocí 4 bodů). Nejen hráči ocení obnovovací frekvenci 120 Hz (v rozlišení 1 440p), stejně jako zpoždění 4,2 ms s obnovovací frekvencí 240 Hz, avšak to už jen ve Full HD rozlišení. Ve 4K rozlišení nabízí projektor standardní obnovovací frekvenci 60 Hz. Nechybí certifikace HDR a podpora 3D obsahu. Potěší i 1,2× optický zoom a 0,8 až 2násobný digitální zoom. V běžném provozu jeho hlučnost nepřesahuje 33 dB a v nejvýkonnějším režimu bude projektor odebírat 165 W.

S kvalitou obrazu jsem byl maximálně spokojen, díky velmi slušné svítivosti můžete projektor pohodlně používat i přes den s jen částečně zatemněnými okny. Líbí se nám barevné podání, syté barvy a samozřejmě i celkové rozlišení. Na své si přijdou nejen herní, ale také filmový fanoušci.

ViewSonic + Xbox = VŠL

Propojení s Xbox je velmi intenzivní, výrobce například prozradil, že projektor musel projít více než 60 testy a jedná se o vůbec první projektor, který podmínky Microsoftu splnil a získal tak plnou Xbox certifikaci („Designed for Xbox“). Projektor lze po propojení s Xboxem ovládat jedním ovladačem, můžete tak regulovat hlasitost a mnohé další. Jakmile zapnete konzoli, automaticky se může sepnout i projektor, to vše díky nastavení HDMI CEC. Výrobce uvádí, že X2-4K to zvládne i s dalšími herními konzolemi, takže zkrátka nepřijdou ani majitelé konkurenčního řešení.

ViewSonic X2-4K

Projektor v redakci aktuálně intenzivně testujeme, pokud máte nějaké otázky, ptejte se v diskuzi pod článkem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze