Vybíráte nový projektor? Poradíme vám, jak zvolit ten nejlepší

Vybíráte nový projektor? Poradíme vám, jak zvolit ten nejlepší
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • V dnešním článku se zaměříme na výběr projektoru
  • Kromě rozlišení je důležitá také technologie projekce a světelný zdroj
  • Benefitem jsou kvalitní reproduktory a krátká projekční vzdálenost

Když se podíváme na veřejně dostupné srovnávače cen, zjistíme, že si aktuálně můžete vybírat z nabídky vyšších stovek produktů, přičemž ceny se pohybují od pár tisícikorun až po několik milionů korun. V tom, aby se fZone.cz vyznal! V dnešním přehledu se podíváme na pár základních pouček, podle kterých se při výběru orientovat, abyste vždy našli takový, který bude vyhovovat vašim individuálním preferencím.

Kam s ním?

Na začátku je potřeba rozmyslet to nejdůležitější: musíte vědět, kde budete chtít projektor používat. Pokud pouze doma, nabízí se otázka, zda bude sloužit jako náhrada televizoru, nebo bude sloužit pro občasné filmové večery. Podle toho můžete přemýšlet nad tím, zda investujete do vyššího rozlišení, vyšší svítivosti, nebo do kombinace obojího. Pokud půjde projektor do kanceláře, zřejmě nebude podmínkou nejvyšší možné rozlišení, ale důležitou roli bude hrát maximální svítivost projektoru. Pokud hledáte projektor, který budete častěji přenášet, je dobré orientovat se nejen podle rozměrů, ale i podle použité projekční technologie, aby vám projektor delší dobu nezastaral. Aspektů je tedy mnoho, my se zaměříme na ty nejdůležitější.

Projekční technologie

Pokud budete hledat nový projektor, nejčastěji narazíte na technologie promítání DLP, LCD a LCoS. Co se týká světelného zdroje, narazíte na tradiční lampy (UHP) s životností kolem 5 000 hodin, LED projektory s životností kolem 30–60 000 hodin (v závislosti na generaci LED) a laserové projektory, které mohou dosáhnout až na životnost 30 000 hodin. Samostatnou kategorií ve světelném zdroji by měl být RGB laser, který na rozdíl od běžných laserových projektorů, které mohou využívat kombinaci modrého laseru a fosforu k vytvoření bílého světla, používá tři oddělené lasery – červený, zelený a modrý (RGB) – k přímému generování každé barvy. Díky tomu mohou RGB laserové projektory poskytnout vysokou přesnost barev a velmi široký barevný gamut. Nabízejí také vyšší jas.

  • DLP (Digital Light Processing): využívá digitální mikrozrcátka na čipu, která odrážejí světlo. Často je používán rotační barevný filtr, který rozděluje světlo do základních barev (červená, zelená, modrá). Technologie je kvalitní, nabízí ostrý obraz, plynulé zobrazení pohybu a výborný kontrast barev. DLP technologií lze opatřit i kompaktní projektory, například ty, které mají nahradit klasickou TV. Nevýhodou je efekt duhy, který může být pro vycvičené oko patrnější.
  • LCD (Liquid Crystal Display): využívá tři oddělené panely pro každou z barev (červená, zelená, modrá), které propouštějí světlo přes kapalné krystaly. Obecně nabízí vyšší jas a živé barvy, kvalita odpovídá ceně. Ideální pro použití v jasně osvětlených místnostech. Oproti DLP nabízí obvykle nižší kontrast, může docházet ke ztrátě černých odstínů, projektory jsou obvykle také větší.
  • LCoS (Liquid Crystal on Silicon): kombinuje technologie DLP a LCD. Světlo prochází přes kapalné krystaly, které jsou naneseny na zrcadlový povrch, který světlo odráží. Nabízí nejvyšší kvalitu obrazu s jemnými detaily, velmi vysokým rozlišením a přirozenými barvami – LCoS projektory mají nejlepší kontrast a hluboké černé. Tyto projektory patří k nejdražším a obvykle jsou využívány primárně profesionály.

Světelné zdroje v projektorech


  • Tradiční lampy (UHP): nejstarší a stále běžná technologie, využívající rtuťové výbojky s vysokým tlakem. Nabízí vysoký jas, ale krátkou životnost (do 5 000 hodin), jas postupně slábne.
  • LED (Light Emitting Diode): projektory využívají diody jako zdroj světla, nižší spotřeba energie, tichý provoz a kompaktní design, životnost 20 až 60 000 hodin (v závislosti na generaci LED), obecně nižší jas.
  • Laser: laserové projektory využívají lasery jako zdroj světla, někdy v kombinaci s fosforem, konzistentní vysoký jas, barevně věrné podání, životnost až 30 000 hodin, obvykle vyšší cena než u UHP a LED.
  • RGB laser: pokročilá laserová technologie, která používá tři oddělené lasery (červený, zelený, modrý) pro generování obrazu, extrémně široký barevný gamut, vysoký jas a dlouhá životnost (až 30 000 hodin).

Někdy je náročnější se v tomto všem vyznat, ovšem vy víte, že pokud si koupíte DLP laserový projektor, dost pravděpodobně bude kvalitnější než „lampový“ LCD projektor, a tak dále.

Svítivost

Dostáváme se k možná nejdůležitějšímu parametru, a to ke svítivosti. Jednoduše se dá říci, že čím vyšší svítivost, tím menší potřeba zatemnění. Pokud se budete chtít dívat na film v místnosti plné oken a denního světla, minimem by měla být svítivost okolo 3 000 ANSI lumenů. Přesto nedocílíte tak kvalitního zážitku jako u svítivosti 4 000 ANSI lumenů a vyšší. Pokud se bavíme o promítání v zatemněné místnosti, nebo večer, stačit mohou i hodnoty okolo 1 000 ANSI lumenů. U projektorů „na cesty“ lze akceptovat ještě nižší svítivost, kupříkladu 500 ANSI lumenů, ovšem od projektorů do domácnosti byste měli vyžadovat alespoň 2 000 ANSI lumenů (v závislosti na použité technologii).

Rozlišení

Když už se zorientujete ve světelných zdrojích, projekční technologii a svítivosti, přijde na řadu rozlišení. Zde už je situace přehlednější, kopíruje totiž to, co znáte například z televizorů. I když se na trhu setkáte i s projektory s HD rozlišením, pro domácí použití je vhodné vybírat mezi projektory s Full HD, ideálně však s 4K rozlišením. Pozor, je nutné sledovat nativní rozlišení – některé projektory se sice chlubí Full HD/4K rozlišením, ale jde o rozlišení, které dokáží zpracovat nebo interpolovat (uměle navýšit).

ViewSonic X2-4K

Velikost zobrazení

Od projektoru očekáváme, že nám vykouzlí velkou úhlopříčku – pokud bychom si vystačili s úhlopříčkou například 140 cm, můžeme si rovnou koupit 55palcový televizor. U projektorů je běžným standardem úhlopříčka 100 palců (2,5 metru). Aby byl takto velký obraz kvalitní, je potřeba sledovat všechny předchozí body, tedy projekční technologii, světelný zdroj, svítivost a rozlišení. Čím lepší/vyšší hodnoty, tím lepší bude obraz na takto velké úhlopříčce. Stručně řečeno, na 100palcové úhlopříčce bude pochopiteln ě lépe vypadat (RGB) laserový projektor se 4K rozlišením a svítivostí 3 000 ANSI lumenů než UHP lampa s HD rozlišením a se svítivostí 2 000 ANSI lumenů.

ViewSonic X2000B-4K

Pokud vybíráte mezi více projektory, které budete používat jako náhradu TV, a podle ceny se musíte rozhodnout, zda raději zvolit vyšší rozlišení, nebo vyšší svítivost, přednost by mělo dostat rozlišení. Poté byste měli sledovat svítivost, a to podle podmínek, které budete moci projektoru nabídnout (zatemněná místnost = svítivost i kolem 1 000–1 500 ANSI lumenů, jasná místnost 3 000 ANSI lumenů a více). Pokud při průsečíku obou věcí nenaleznete projektor, který se vejde do vašeho rozpočtu, bude lepší snížit nároky na promítací technologii, tedy namísto DLP zvolit LCD.

Projekční vzdálenost

Projekční vzdálenost je další důležitý parametr. Je totiž dobré uvědomit si, kam projektor v prostoru můžete umístit. Například na stolek před sedačku, na zeď za sedací soupravu, nebo chcete projektor umístit na televizní stolek. Podle toho je nutné vybrat správnou projekční vzdálenost, obvykle se setkáte s:

  • Standardní projekční vzdálenost: Obvykle 2–6 metrů pro běžnou velikost obrazu (60–150 palců). Ideální pro větší místnosti, jako jsou učebny, zasedací místnosti nebo domácí kina s dostatečným prostorem. Čím dál je projektor od plátna, tím větší obraz může vytvořit.
  • Krátká projekční vzdálenost (Short Throw): Typicky mezi 0,5 a 1 metrem, přičemž může vytvořit obraz o velikosti až 100 palců nebo více. Vhodné pro menší prostory, jako jsou malé zasedací místnosti, školní učebny nebo domácí kina v menších místnostech. Také se často používají při interaktivních projekcích, kde uživatelé stojí blízko plátna.
  • Ultra krátká projekční vzdálenost (Ultra Short Throw, UST): Méně než 0,5 metru od plátna, přičemž mohou vytvořit obraz větší než 100 palců. Umožňuje promítání v těsných prostorech a zabraňuje problémům se stíny a odrazy. Takový projektor můžete mít klidně na televizním stolku.

A další...

Je toho samozřejmě mnohem více, na co se při výběru nového projektoru soustředit. Velmi důležitou informací je například hlučnost při promítání, protože zřejmě nikdo z nás nechce, aby mu nový projektor za mnoho tisíc doslova „hučel“ v místnosti. Pokud si chcete užít kvalitní projekci bez rušení, hodnota by se měla pohybovat na hranici, nebo pod hranicí 40 dB. Samozřejmě existují výjimky, například u UST projektoru vás mírně vyšší hlučnost bude rušit méně, než pokud budete mít projektor za hlavou.

Kvalitu obrazu mohou zlepšovat i použité technologie. Sledovat se vyplatí například HDR (Dolby Vision), HLG, Dolby Atmos a další. Samozřejmě k tomu všemu budete potřebovat i patřičný obsah, takže nelze očekávat, že vám HD film projektor vykreslí ve 4K rozlišení se super jemnými detaily. I když interpolace není ničím novým, nikdy nenahradí „od základu“ kvalitní obsah.

Slovníček pojmů


  • HDR (High Dynamic Range): HDR je technologie, která vylepšuje dynamický rozsah obrazu, což znamená lepší kontrast mezi světlými a tmavými oblastmi. To poskytuje živější barvy a větší detaily ve světlých a tmavých částech obrazu. HDR je standardní technologie pro moderní televizory a monitory. Existuje několik různých formátů HDR, včetně HDR10, HDR10+ a Dolby Vision.
  • Dolby Vision: Dolby Vision je pokročilý formát HDR, který nabízí lepší barvy, kontrast a jas. Na rozdíl od standardního HDR10, který používá statická metadata (stejná pro celý film nebo show), Dolby Vision používá dynamická metadata. Tato metadata mohou být přizpůsobena každé jednotlivé scéně nebo dokonce každému snímku, což poskytuje přesnější a kvalitnější zobrazení.
  • HLG: HLG je další forma HDR, která byla vyvinuta speciálně pro televizní vysílání. Na rozdíl od HDR10 a Dolby Vision, které potřebují metadata k řízení dynamického rozsahu, HLG funguje bez těchto metadat. To z něj dělá vhodný formát pro živé televizní vysílání, protože je zpětně kompatibilní se SDR (Standard Dynamic Range) obrazovkami, což znamená, že může být zobrazen na starších televizorech, které nepodporují HDR.
  • Dolby Atmos: Dolby Atmos je zvuková technologie, která vytváří dojem prostorového zvuku. Na rozdíl od tradičních prostorových zvukových systémů (5.1 nebo třeba 7.1), kde je zvuk rozdělen do různých kanálů, Dolby Atmos pracuje s "objektovým zvukem".

Neméně důležitá je zvuková stránka. Obecně platí, že čím dražší projektory, tím výkonnější reproduktory. Ty nejkvalitnější se pyšní například certifikací Harman Kardon, JBL, ale i dalších věhlasných společností. Pokud se vám zvukový výstup zamlouvat nebude, většinou vám nic nebrání tomu, abyste si pořídili kvalitnější reproduktory jako příslušenství – jen je třeba myslet na to, že to bude navyšovat výslednou cenu. Projektor o trochu dražší, ale s kvalitnějšími reproduktory se tak ve výsledku může vyplatit více.

Rekapitulace

Začínáte se v tom trochu ztrácet? Rozumíme, pojďme si tedy ukázat nějaké příklady:

Pokud chcete projektor jako náhradu vaší televize, hodí se sledovat všechny výše zmíněné rady a počítat s tím, že pro dosažení podobné kvality budete muset vynaložit více finančních prostředků. V takovém případě můžeme doporučit Ultra Short Throw projektor s extra krátkou projekční vzdáleností, ideálně s rozlišením 4K, technologií projekce DLP a s laserovým světelným zdrojem. Dobré je hlídat i svítivost, v tomto ohledu alespoň 2 000 ANSI lumenů. Nabízí se například projektor ViewSonic X2000B-4K, přičemž se bavíme o ceně okolo 50 tisíc korun. ViewSonic X2000B-4K vám dokáže vykouzlit úhlopříčku 65 až 150", tedy 165 až 381 cm, o vylepšení kvality obrazu se zde nachází podpora HDR a HLG. O kvalitní zvuk se stará dvojice reproduktorů s celkovým výkonem 50 W (Dolby Digital, DTS), navíc s certifikací Harman Kardon.

ViewSonic M10
ViewSonic M10

Pokud vám jde o to, aby byl projektor co nejvíce kompaktní a nejde vám tolik o projekční vzdálenost, respektive neuvažujete o tom, že by projektor zastoupil místo televize, nabízí se RGB laserový projektor, například velmi povedený ViewSonic M10. ViewSonic M10 nabízí laserovou technologii RGB, přičemž výrobcem udávaný jas činí špičkových 2 200 RGB lumenů. Jde o hodnotu, která je obvyklá pro mnohem větší projektory. RGB laserové řešení integruje tři primární laserové zdroje světla do jednoho modulu výstupu, což umožnilo zmenšit rozměry, ale zároveň se M10 chlubí 100% pokrytím standardu BT.2020. Vyjde na zhruba 23 tisíc korun.

ViewSonic X2-4K

Pokud hledáte vhodný „střed“ co se technologií a projekční vzdálenosti týká a navíc počítáte s tím, že projektor připojíte k herní konzoli, vyplatí se hledat mezi projektory s nižší latencí. Zde se nabízí například projektor ViewSonic X2-4K. Ten je osazen 0,65" DMD čipem Texas Instrument se 4K rozlišením (3 840 × 2 160 pixelů), svítivost činí 2 900 LED lumenů (necelých 2 200 ANSI lumenů). Díky LED technologii 3. generace slibuje ViewSonic životnost lampy až 60 000 hodin. Ano, čtete správně, jde o dvojnásobek toho, co běžně považujeme za příjemný nadstandard. ViewSonic X2-4K má poměr krátké projekční vzdálenosti 0,69–0,83, což umožňuje zobrazení 100" displeje ze vzdálenosti pouhých 1,5 metru, maximem je poté úhlopříčka 120 palců při vzdálenosti 2,2 metrů od zdi. Projektor vyjde na zhruba 39 tisíc korun.