Víte, jak správně uchovat cukroví a předejít zdravotním problémům?

Víte, jak správně uchovat cukroví a předejít zdravotním problémům?
Fotografie: pixabay.com
  • Do lednice nepatří cukroví jako perníčky, pracny, vanilkové rohlíčky nebo kokosky
  • Naopak v ní ale musí být veškeré nepečené cukroví
  • Cukroví je potřeba dávat do uzavíratelných nádob, aby nenatáhlo jiné chutě

Vánoční svátky jsou už doslova za dveřmi a s nimi přichází i doba, kdy si více dopřáváme. Kromě štědrovečerní večeře se na stole pravidelně objevuje i cukroví několika druhů. To se ale peče s předstihem a následně je potřeba je správně uchovávat, aby nedošlo ke zkažení nebo žluknutí tuků. Některé cukroví, jako jsou perníčky, potřebují delší dobu na uležení, aby chutnaly tak, jak mají. Jiné cukroví je ale potřeba sníst co nejdříve a uchovávat pouze v chladu. Jak tedy s kterým cukrovím zacházet?

Co musí do lednice a co vydrží ve spíži?

Pokud si pečete cukroví doma, pak už nejspíše máte vše napečeno, nebo vám zbývá posledních pár plechů. V případě, že cukroví kupujete, dostanete jej v jedné krabici, většinou po kilogramu. Tuto krabici je nejlepší uchovávat v lednici, jelikož obsahuje nejrůznější druhy cukroví, tedy i ty s krémovými náplněmi, které podléhají při pokojové teplotě rychleji zkáze.

Pokud pečete cukroví doma, perníčky, pracny, vanilkové rohlíčky či kokosky nepatří do lednice. Nejlépe uděláte, když je vložíte do papírové krabice a umístíte je do spíže či na balkon. Krabice je dobré ještě vystlat alobalem či papírovou utěrkou a poslední vrstvu přikrýt stejným materiálem. Cukroví nebude do sebe natahovat vlhkost. Jak uvádí marthastewart.com, je důležité mít jednotlivé druhy odděleně uložené, aby nedocházelo k nežádoucí výměně vůní.

cukroví

Jestliže se jedná o cukroví s náplní nebo polevou, je dobré jej plnit a polévat až před Vánoci a následně jej uchovávat v dóze s papírovou utěrkou v temnu a chladu. Pokud je cukroví plněno krémem, je lepší jej dát do lednice, ale nádoba musí být dobře uzavřena.

Do lednice určitě vkládejte nepečené cukroví jako jsou vosí hnízda, čokoládová tlačenka, kuličky s nejrůznějšími příchutěmi či švestky v čokoládě. Toto cukroví se dělá těsně před Vánoci a je nutné jej mít v chladu, tedy v lednici nebo na balkoně. Podle tasteofhome.com je také potřeba dávat důraz na to, aby cukroví bylo v lednici dobře utěsněno – rádo na sebe natahuje vůně ostatních potravin uložených v lednici a může tak naprosto změnit chuť.

V případě, že cukroví uchováváte na balkoně, je potřeba sledovat i počasí, aby nedošlo k přílišnému ohřátí (více stupňů, než je v lednici) nebo naopak aby příliš nemrzlo a cukroví vám nezmrzlo. Některé cukroví lze zmrazit a následně sníst – při venkovních teplotách ale nevíte přesnou teplotu, a to může cukroví znehodnotit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze