Vycvičení psi by mohli pomáhat s hledáním nakažených koronavirem

Vycvičení psi by mohli pomáhat s hledáním nakažených koronavirem
Fotografie: unsplash.com
  • Ze 100 pokusů psi rozeznali 88 % nakažených koronavirem
  • Psi by mohli pomáhat na hromadných akcích nebo letištích

Podle vědců by mohli speciálně vycvičení psi zabránit šíření nemoci COVID-19 díky jejich čichu. V rámci pokusu byli psi cvičeni tak, aby rozeznali lidský zápach nakažených. To by mohlo výrazně pomoci na letištích nebo hromadných akcích. Psi rozeznali ze 100 pokusů 88 % případů koronaviru, také však označili 16 % lidí jako nakažených, i když nebyli.

Již v minulosti byla různá plemena vycvičená tak, že rozeznala pachy rakoviny nebo Parkinsonovi choroby. V rámci pokusu dostalo šest psů špinavé ponožky, roušky a trička z různých materiálů, aby jejich pomocí rozpoznali zápach nemocných lidí. Někteří z nich byli pouze nachlazení, aby se ukázalo, zda jsou tyto pachy rozeznatelné.

Psi by mohli také pomáhat na místech, kde se v současné době kumuluje mnoho lidí, ale nikdo neví, zda nejsou nemocní, jako jsou například nádraží. Podle BBC je výzkum teprve na začátku a je třeba, aby na něm pracovalo více vědců. Důležité je, aby v další fázi studie se psy spolupracovali lidé nakažení koronavirem namísto špinavých ponožek.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze