Vycvičení psi by mohli odhalovat šířící se koronavirus na školách

Vycvičení psi by mohli odhalovat šířící se koronavirus na školách
Fotografie: unsplash.com
  • Díky psům by mohlo být testování ve školách rychlejší, méně nákladné a také zábavnější
  • Antigenní test by se poté použil jen k potvrzení objevené nákazy koronavirem
  • Při výzkumu tento postup snížil počet provedených antigenních testů asi o 85 %

Žáci základní školy v severní Kalifornii se seřadili za bílou clonou uprostřed velké tělocvičny. Poté zůstali stát na místě a psovod se svým labradorem se nachystal na druhé straně clony. Dvouletá fenka poté začala očichávat boty každého dítěte. Po každém očuchání se podívala na svého pána a pokračovala k dalšímu dítěti. Pes měl za úkol zaměřit se na těkavé organické látky, které jsou spojovány s infekcí koronavirem.

Během toho, co Dr. Carol Glaser sledovala, jak pes dělá svoji práci, viděla, jak se její vize změnila ve skutečnost. Před měsícem Dr. Glaser a její tým zaváděla školní testovací program na koronavirus s použitím antigenních testů určených k výtěru z nosu. Přibližně ve stejnou dobu se k doktorce dostaly zprávy o psech, kteří byli vycvičeni k detekci infekce covidu-19 na sportovištích, letištích a dalších veřejných místech. A v tu chvíli doktorku napadlo, proč by nemohli být psi začlenění i ve školách, pečovatelských domech a na dalších podobných místech. Tento způsob testování by ušetřil spoustu času, personálu, možná také nákladů a byla by to mnohem zábavnější forma testování než výtěry z nosu.

„Myslím si, že kdybychom měli na školách psy, kteří by prověřovali studenty, bylo by to mnohem rychlejší a méně zatěžující pro školy. Když se antigenní test dělá ve škole, celý proces podléhá mnoha pravidlům, kterými se žáci i učitelé musí řídit. Není to tak jednoduché, jako když test děláte doma,“ uvedla pro cnn.com Dr. Carol Glaser. Vědci ve výzkumu publikovaném JAMA Pediatrics uvedli, že cílem tohoto pokusu bylo začít používat psy pro detekci koronaviru a antigenní test používat pouze u lidí, u kterých psi objevili nákazu koronavirem. Tento postup snížil počet provedených antigenních testů asi o 85 %.

Psi, kteří byli vybráni do pilotního programu, jsou labradoři jménem Rizzo a Scarlett. Trénovali několik měsíců v laboratoři, očichávali darované ponožky od lidí, kteří je nosili během nemoci. Očichávali ale také ponožky od zdravých lidí. Pokaždé, když psi detekovali nemoc, upozornili svého psovoda a byli odměněni pamlskem. Během loňského roku psi navštívili 27 škol po celé Kalifornii, aby prověřili, zda se ve škole šíří covid-19. Psi testovali přítomnost nemoci u více než 3 500 dětí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze