Vývojář se pokusil polidštit webkameru. Výsledek vás vyděsí

Vývojář se pokusil polidštit webkameru. Výsledek vás vyděsí
Fotografie: Marc Teyssier
  • Kamera připomíná oko
  • Umí vás sledovat pohledem

Jestli se do dějin zapíše nějaý příznak koronavirové pandemie, pak to bezpochyby budou videohovory. Ty sice existovaly už dříve, ale nucená izolace z nich udělala každodenní realitu nejenom v práci, ale i ve vzdělávání nebo rodinném kontaktu. Byly už popsány stohy papíru o tom, jaké to má následky na lidskou psychiku. Osobní setkání se většinou zakládá na očním kontaktu, který se při pohledu na displej počítače nebo telefonu udržuje daleko hůře než v případě živého člověka.

Designér Marc Teyssier si položil otázku, jak by tento problém mohl řešit úpravou zařízení snímajícího náš obraz, které obvykle nazýváme webkkamera. V jeho pojetí připomíná lidské oko, které mrká a dokonce vás sleduje pohledem.

Těžko říci, jaký záměr tím umělec sledoval. Nejspíše ale k očekávanému polidštění nedojde, protože oko je přeci jenom párový orgán a jeho singulární verze působí skoro až děsivě. Na druhou stranu je to skvělá připomínka toho, že nás kamery mohou kdykoli sledovat a podle toho bychom se měli chovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze