Vědci naučili papoušky telefonovat přes tablet

Vědci naučili papoušky telefonovat přes tablet
Fotografie: unsplash.com
  • Papoušci byli díky videohovorům s jinými papoušky šťastnější
  • Ve volné přírodě žije mnoho druhů papoušků ve velkých hejnech, ale jako domácí mazlíčci bývají chováni sami nebo jen v malé skupině
  • Izolace a nuda může vést k psychickým problémům nebo sebepoškozování

Nová studie vědců ze Severovýchodní univerzity v Bostonu ve spolupráci s vědci z MIT a Glasgowské univerzity zkoumala, co se stane, když se skupina domácích papoušků naučí si navzájem volat přes tablety nebo chytré telefony. Papoušci si mohli díky tabletům uskutečňovat videohovory. Vždy dostali na výběr, jakému papouškovi chtějí zavolat. Výsledky studie ukázaly, že tito ptáci byli společenštější a šťastnější, více si hráli a prozpěvovali si.


„V Americe žije v domovech lidí 20 milionů papoušků a my jsme chtěli prozkoumat, zda by i tito ptáci mohli mít prospěch z videohovorů,“ uvedla pro theguardian.com spoluautorka studie Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas. Analýza je založená zhruba na tisíci hodinách videí 18 papoušků. Podle vědců jsou videohovory pro papoušky velice přínosné. Ve volné přírodě žije mnoho druhů papoušků ve velkých hejnech, ale jako domácí mazlíčci bývají chováni sami nebo jen v malé skupině. Izolace a nuda může u ptáků způsobit psychické problémy, které se mohou projevit houpáním, přecházením z místa na místo nebo sebepoškozujícím chováním, jako je škubání peří. Vědci uvedli, že videohovory by mohly reprodukovat některé sociální výhody života v hejnech.

Papoušci se nejdříve naučili zazvonit na zvoneček, díky kterému se jim ukázala obrazovka s fotografiemi opeřených kamarádů, se kterými si mohli zavolat. Pak si mohli pomocí zobáku vybrat, s kým budou telefonovat. Majitel daného papouška pak hovor uskutečnil. Ptáci provedli celkem 147 úmyslných hovorů, zatímco si jejich majitelé dělali podrobné poznámky o chování papoušků během hovoru.

Papoušci brzy pochopili, že po zazvonění na zvonek budou spojeni se svými přáteli, a tak si o hovory rádi říkali sami. Během hovoru pak bylo znát, že si hovor užívají a mají z takové komunikace radost. Se svým kamarádem společně zpívali nebo si čistili peří. Někteří dokonce svým přátelům ukazovali svoje hračky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze