Projekt Starline od Googlu je připraven změnit budoucnost videotelefonování

Projekt Starline od Googlu je připraven změnit budoucnost videotelefonování
Fotografie: Google
  • Google se snaží odstranit současné nedostatky videokonferencí
  • Jeho projekt Starline přinese vysoce kvalitní prostorový obraz
  • Oproti prvotním návrhům nevypadá hardware zbytečně komplikovaně nebo draze

Informace o projektu Starline se poprvé objevily před dvěma roky. Celý svět se tehdy potýkal s pandemií koronaviru a souvisejícími zákazy. Jak v zaměstnáních, tak i při osobních kontaktech jsme se najednou všichni museli spolehnout na videokonference a videotelefonování, což bolestivě odhalilo nedostatky těchto technologií: špatný obraz a zvuk zkrátka a dobře nenahradí lidský kontakt.

Google proto plánoval vyrobit něco jako „telefonní budku“ plnou kamer a senzorů, která by pomohla všechny zmiňované neduhy odstranit. Nyní se na konferenci Google I/O představila finální verze, která naštěstí působí o poznání jednodušeji. Na první pohled vypadá jako větší monitor nebo televize, kterou obklopují tři snímací pole. Ty nejspíše obsahují kamery, mikrofony a další čidla, jako jsou snímače hloubky. Díky nim pak vzniká prostorový dojem, který navozuje pocit, že je protistrana s vámi v místnosti. Vedle toho si zaměstnanci Googlu pochvalují, že při tomto způsobu komunikace vidí i tu nejjemnější mimiku, což je například pro prodejce velice důležité.

Vedle interního testování Google zkoušel projekt Starline se společnostmi jako Salesforce, T-Mobile a WeWork a výsledky mají být podle jejich vyjádření velmi slibné. Lidé měli pocit, že navazují silnější osobní vazby, na schůzkách byli méně unavení a pozornější. Zkrátka přesný opak toho, co zažíváte při běžném videochatu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze