WHO doporučila ukrajinským laboratořím zničit všechny nebezpečné patogeny

WHO doporučila ukrajinským laboratořím zničit všechny nebezpečné patogeny
Fotografie: pixabay.com
  • Ruská invaze na Ukrajinu a bombardování tamních měst zvýšilo riziko úniku choroboplodných zárodků
  • WHO doporučení vydala, aby zabránila jakémukoli případnému úniku, který by mohl rozšířit nebezpečné nemoci mezi obyvatele

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila vědcům na Ukrajině, aby ve svých laboratořích zničili vysoce nebezpečné patogeny, aby se zabránilo jakémukoli případnému úniku, který by mohl rozšířit nebezpečné nemoci mezi obyvatele.


Odborníci na biologickou bezpečnost tvrdí, že ruská invaze na Ukrajinu a bombardování tamních měst zvýšilo riziko úniku choroboplodných zárodků při útoku na laboratoře. WHO již několik let spolupracuje s ukrajinskými vědci na podpoře bezpečnostních postupů, které by měly zabránit náhodnému nebo záměrnému úniku patogenů. „V rámci této spolupráce WHO důrazně doporučila ministerstvu zdravotnictví na Ukrajině a dalším odpovědným orgánům zničit vysoce nebezpečné patogeny, aby se zabránilo jakémukoli potenciálnímu úniku,“ uvedla WHO pro reuters.com.

Světová zdravotnická organizace neuvedla, kdy doporučení vydala. Ani neinformovala, jaké patogeny jsou uloženy v ukrajinských laboratořích či to, zda se vědci doporučením řídí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze