Nová data ukazují, že situace s výskytem tuberkulózy v ČR zůstává příznivá

Nová data ukazují, že situace s výskytem tuberkulózy v ČR zůstává příznivá
Fotografie: unsplash.com
  • Státní zdravotní ústav zveřejnil předběžnou analýzu dat kvůli dezinformacím o uprchlících a šíření tuberkulózy v Česku
  • V roce 2022 data ukázala 362 hlášených případů TBC
  • Nejvyšší výskyt tohoto onemocnění byl v Praze
  • V loňském roce zemřelo na tuberkulózu 17 pacientů

S ohledem na dezinformace, které se objevují na téma uprchlíci a šíření tuberkulózy v Česku, zveřejnil Státní zdravotní ústav (SZÚ) předběžnou analýzu dat, kterou provedla Národní referenční laboratoř pro mykobakterie (NRLM) Státního zdravotního ústavu. Data jasně ukazují, že navzdory nárůstu počtu případů tuberkulózy v roce 2022, o kterém sama laboratoř v květnu loňského roku informovala, situaci v České republice lze podle odborníků nadále hodnotit jako příznivou. „V České republice existuje účinný systém dohledu nad tuberkulózou, několikastupňový systém hlášení a konfirmace, který zajišťuje rychlou a efektivní reakci na záchyt M. tuberculosis, a to nejen u ukrajinských pacientů. Není tedy důvod pro šíření jakékoli paniky, situace v ČR je ohledně výskytu tuberkulózy pod podrobnou kontrolou a z odborného hlediska data ukazují, že se opravdu neděje nic výjimečného. I přes příchod velkého počtu uprchlíků před válkou na Ukrajině, ale i s přihlédnutím k migrantům z jiných zemí, situaci v ČR odborníci nadále hodnotí jako příznivou,“ uvedl k situaci vedoucí Národní jednotky dohledu nad TBC MUDr. Jiří Wallenfels.

Národní referenční laboratoř pro mykobakterie v rámci své referenční činnosti provádí i konfirmační stanovení citlivosti u kmenů M. tuberculosis pro mykobakteriologické laboratoře v celé ČR. „V této souvislosti NRLM analyzovala data všech kmenů zaslaných ke konfirmačnímu stanovení. Umíme definovat také počty případů za celý rok se zemí původu ČR, mimo ČR a z Ukrajiny. Tato data byla čerpána z registru tuberkulózy. Je nutno podotknout, že data zatím nejsou kompletní, neboť hlášení do registru tuberkulózy pro rok 2022 je stále otevřené a statistická uzávěra registru tuberkulózy je každoročně stanovena na 30. dubna,“ uvádí k původu a zpracování dat vedoucí NRLM Ing. Věra Dvořáková, Ph.D.

Následující data uvádí i počty ukrajinských pacientů, kteří pobývají/pobývali v ČR z důvodu válečného konfliktu na Ukrajině. NRLM při sběru a analýze těchto dat úzce spolupracuje s Národní jednotkou dohledu nad TBC Fakultní nemocnice Bulovka, hygienickými stanicemi a zdravotnickými zařízeními. V roce 2022 NRLM prováděla konfirmační stanovení u 343 kmenů M. tuberculosis. Další analýza dat v registru tuberkulózy (neuzavřená data) ukázala v součtu na celkový počet 362 hlášených případů TBC v ČR (muži 254, ženy 108), 9 pacientů bylo multirezistentních (MDR-TB). O plicní formu tuberkulózy se jednalo u 318 případů. Nejvyšší výskyt tohoto onemocnění byl v hl. m. Praze (90 případů). Počet případů u osob narozených v ČR byl 206, mimo ČR 156 a z toho 87 na Ukrajině. V ČR v roce 2022 zemřelo na tuberkulózu 17 pacientů. Výše uvedená data nezahrnují 10 případů u ukrajinských uprchlíků diagnostikovaných již na Ukrajině, kteří v ČR pouze pokračují v léčbě.

Na základě velmi podrobné analýzy bylo zjištěno, že 54 pacientů s tuberkulózou je/bylo v ČR z důvodu válečného konfliktu na Ukrajině (mužů 20, žen 26 a 8 dětí do 18 let). V Česku bylo z tohoto počtu diagnostikováno 44 případů TBC, 10 znalo svou diagnózu už z Ukrajiny. Z počtu 54 případů onemocnění tuberkulózou u ukrajinských válečných uprchlíků mělo 8 pacientů multirezistentní formu (MDR-TB).

„Celkově lze říci, že sice došlo k nárůstu záchytů M. tuberculosis na území ČR, nicméně tento nárůst nepředstavuje významné zvýšení rizika tuberkulózy pro populaci a epidemiologická situace tuberkulózy v ČR zůstává příznivá. Dezinformace typu, že uprchlíci z Ukrajiny masivně šíří v Česku tuberkulózu je potřeba jasně označit za nesmysl a uklidnit veřejnost. Nepodléhejme manipulacím dezinformátorů a řiďme se fakty,“ zdůraznila k situaci ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze