Světová zdravotnická organizace hlásí úbytek nových případů opičích neštovic

Světová zdravotnická organizace hlásí úbytek nových případů opičích neštovic
Fotografie: unsplash.com
  • Počet nových případů za minulý týden celosvětově klesl o 21 %
  • Epidemie nejvíce zpomaluje v Evropě
  • Nejvíce hlášených případů aktuálně pochází z Ameriky

Počet nových případů opičích neštovic během minulého týdne poprvé po měsíci klesl, a to o 21 %. Světová zdravotnická organizace (WHO) na konci července vyhlásila celosvětový stav zdravotní nouze z důvodu rychle se šířící epidemii opičích neštovic.


Doposud bylo po celém světě nahlášeno více než 41 tisíc případů nemoci a 12 úmrtí v důsledku viru v 96 zemích světa. Více než 34 % případů bylo nahlášeno v Americe. Podle nejnovější zprávy WHO pokles počtu případů může ukazovat, že epidemie v Evropě zpomaluje. „Existují známky zpomalení epidemie v Evropě, kde kombinace účinných opatření v oblasti veřejného zdraví, změny chování a očkování pomáhá předcházet přenosu,“ uvedl na tiskové konferenci generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Přesto téměř dvě desítky zemí zaznamenaly nárůst týdenní počet nových případů. Podle reuters.com byl nejvyšší nárůst zaznamenán ve Spojených státech. Za poslední měsíc zaznamenaly 60 % všech nových případů. „Zejména v Latinské Americe nedostatečné informace o nemoci a špatný přístup k vakcínám rozdmýchal plameny epidemie,“ uvedl Tedros.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze