Světová zdravotnická organizace oficiálně přejmenovala opičí neštovice na mpox

Světová zdravotnická organizace oficiálně přejmenovala opičí neštovice na mpox
Fotografie: unsplash.com
  • Experti se rozhodli pro mpox po zvážení vědecké vhodnosti, rozsahu současného používání a také vyslovitelnosti
  • Původní název se může používat ještě rok, poté bude úplně vymazán
  • WHO obdržela více než 200 návrhů na nový název pro nemoc

Minulý týden jsme vás informovali o rozhodnutí Světové zdravotnické organizace (WHO) přejmenovat opičí neštovice na mpox. Oficiální přejmenování oznámila Světová zdravotnická organizace v pondělí. Rozhodnutí přichází poté, co někteří odborníci uvedli, že by původní název mohl urazit kulturní, sociální, národní, profesní nebo etnické skupiny.

„Oba názvy mohou být používány po dobu jednoho roku, poté bude název opičí neštovice úplně vymazán,“ uvedla WHO v prohlášení. Podle reuters.com zahájila Světová zdravotnická organizace už počátkem tohoto roku veřejný konzultační proces s cílem najít nový název pro nemoc a obdržela více než 200 návrhů. Spojené státy, které byly mezi zeměmi podporujícími změnu názvu, oznámení uvítaly.


„Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) také začne používat termín mpox. Vítáme a podporujeme přejmenování na mpox, abychom snížili stigma a bariéry v péči o ty, kterých se to nejvíce týká,“ uvedla na Twitteru ředitelka CDC Rochelle Walensky.

WHO uvedla, že globální experti se rozhodli pro mpox po zvážení vědecké vhodnosti, rozsahu současného používání a také vyslovitelnosti. Světová zdravotnická organizace má mandát přidělovat nová jména existujícím nemocem podle Mezinárodní klasifikace nemocí. Obecně se snaží vyhnout se spojování jakékoli nemoci nebo viru se zemí, zvířetem nebo etnickou skupinou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze