WHO: konec pandemie koronaviru je na dohled

WHO: konec pandemie koronaviru je na dohled
Fotografie: unsplash.com
  • Podle ředitele WHO je právě teď nejlepší možnost ukončit pandemii koronaviru
  • Země musí poskytnout očkováním všem lidem z vysoce rizikových skupin a pokračovat v testování
  • V důsledku viru již zemřelo 6,5 milionů lidí a nakazilo se 606 milionů osob

„Svět neměl nikdy lepší možnost k ukončení pandemie koronaviru než teď,“ uvedl šéf Světová zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenci v Ženevě. Podle reuters.com je to jeho nejoptimističtější výhled na zdravotní krizi, která trvá několik let a zabila více než šest milionů lidí.


„Ještě tam nejsme, ale konec je na dohled,“ uvedl. To bylo to nejpozitivnější hodnocení od doby, kdy v lednu 2020 Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila mezinárodní stav nouze a o tři měsíce později začala koronavirus označovat za pandemii. Virus, který se objevil v Číně na konci roku 2019, zabil 6,5 milionů lidí a infikoval 606 milionů osob.


Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzval vlády všech států, aby zůstávaly ostražité a přirovnal pandemii k maratonu. „Nyní je čas běžet tvrději a ujistit se, že překročíme cílovou čáru a sklidíme plody naší tvrdé práce,“ dodal. Připomněl také důležitost očkování. Země musí poskytnout očkováním všem lidem z vysoce rizikových skupin a pokračovat v testování.

Další schůzka odborníků ze Světové zdravotnické organizace, která bude rozhodovat, zda pandemie koronaviru stále představuje stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu, se uskuteční v říjnu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze