Xenoboti 3.0 se zvládnou rozmnožovat stejně jako živé buňky

Xenoboti 3.0 se zvládnou rozmnožovat stejně jako živé buňky
Fotografie: Douglas Blackiston, Harvard University
  • Upravené žabí buňky shromažďují další buňky
  • Sestavují tak mikroskopické roboty
  • Toho by se dalo využít v medicíně nebo při čištění životního prostředí

I když roboti nejrůznějších tvarů a velikostí zvládnou neuvěřitelné věci, v otázce svého životního cyklu jsou zcela odkázáni na své lidské pány. Server newscientist.com však popisuje práci vědců z Harvardovy, Tuftsovy a Vermontské univerzity, která se zabývá tzv. xenoboty.

Jedná se o speciálně vyvinuté organismy na bázi žabích buněk, které jsou schopny v laboratorním prostředí shromáždit stovky jednotlivých buněk a spontánně sestavit malé roboty, kteří během několika dní vyrostou. Jelikož se to děje opakovaně, mohlo by se pomocí této reprodukce shromáždit potřebné množství robotů, kteří by dopravovali léky, odstraňovali mikroplasty z řek nebo plnili jiné úkoly.

Způsob replikace je stejně pozoruhodný jako samotní roboti. Buňky by se za normálních okolností vyvinuly v kůži pulce, ale počítačem navržená směs buněk místo toho využívá pohybovou replikaci, která se obvykle vyskytuje pouze u molekul. Podle vedoucího studie Sama Kriegmana se tímto způsobem nerozmnožuje žádný známý živočich ani rostlina – roboti fakticky „porušili pravidla“ biologie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze