XGIMI Aura
test

XGIMI Aura

Slušná práce

XGIMI Aura je laserový projektor, který můžete dát pár centimetrů od zdi a přesto vykouzlí úhlopříčku až 150 palců, tedy 381 centimetrů. To vše za cenu, za kterou se prodávají podstatně menší televizory. Nabízí se tak otázka, zda už konečně nastal čas, kdy UST projektory plnohodnotně nahradí špičkové televizory nejen večer, ale i během dne. I na to odpovíme v recenzi.

Asi jste si už všimli, že na fZone.cz máme laserové projektory velice rádi. Pokud zvolíte správně, mohou plnohodnotně nahradit běžný televizor. Dnes se podíváme na zástupce UST (Ultra Short Throw) projektorů značky XGIMI. Našim čtenářům není tato značka neznámá, testovali jsme od ní hned několik běžných projektorů, například oblíbený a velice povedený XGIMI H2.

Technické parametry XGIMI Aura

Rozměry 60,6 × 40,1 × 13,9 cm
Hmotnost 11 kg
Typ projekce laser, 0,47″ DMD
Použitá technologie DLP
Světelný tok 2 400 ANSI lumenů
Životnost lampy 20 000 hodin
Rozlišení 4K, 2 160p (3 840 × 2 160 pixelů), HDR10
3D ano
Maximální úhlopříčka 80 až 150"
Automatická korekce zkreslení ne
Automatické ostření ne
Ochrana očí ano
Reproduktory 4× 15 W Harman/Kardon (Dolby Audio, DTS-HD, DTS-Studio Sound)
Konektorová výbava 3× HDMI 2.0 (1× ARC podporováno), 2× USB, 1× Mini USB (Debug), 1 x LAN, 1× AC, 1× 3,5mm jack, 1× optický výstup
Bezdrátová komunikace Bluetooth 5.0 BLE, 802.11a/b/g/n/ac (2.4/5GHz)
Operační systém Android TV 10
Obsah balení projektor, napájecí kabel, dálkový ovladač, dokumentace
Cena

54 800 Kč

Obsah balení: vše potřebné

Balení je vcelku velkorysé. Kromě samotného projektoru v něm nalezneme dálkový ovladač s technologií Bluetooth, který je luxusnější než ten, který běžně najdete u zařízení s Android TV. Samozřejmostí je napájecí kabel, který v tomto případě vypadá podobně jako od notebooku. Jde tedy o poctivý kabel, naštěstí bez zdroje, který je součástí projektoru. Dostalo se i na základní dokumentaci. Nic více není potřeba, takže spokojenost.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Konstrukční zpracování: „vyhazovač s make-upem“

První UST projektor v naší redakci byl Mi 4K Laser Projector 150" od Xiaomi. Přiznám se, že jsem tehdy zcela nedocenil kompaktní rozměry a hmotnost projektoru (pro připomenutí: 41 × 29,1 × 8,8 cm, hmotnost 7,2 kg). XGIMI Aura je o poznání rozměrnější kus elektroniky, počítejte s rozměry 60,6 × 40,1 × 13,9 cm a hmotností 11 kg. Na produktových snímcích to XGIMI skvěle maskuje, opticky jej zmenšuje, reálně je ale zkrátka velký.

XGIMI Aura

Otázka designu je vždy subjektivní. Projektor je plastový, operuje se stříbrnými a černými plasty, je různě zaoblený, přední část kryjící reproduktory je z materiálu, který připomíná síťovinu. Jako celek působí jako „vyhazovač s make-upem“. Víte, že je velký a rozměrný, ale různými detaily se to XGIMI snažilo zamaskovat. Osobně nejsem z designu zrovna dvakrát nadšený, celou dobu jsem se musel přesvědčovat, že tento projektor nemohu srovnávat s tím od Xiaomi, protože v ten okamžik bych zřejmě přestal testovat…

Pravý a levý bok hostí obří průhledy k chlazení. Vysoký výkon si žádá kvalitní chlazení, po bocích projektoru tedy nenechávejte cokoli, co nemá rádo teplo. Výstup hlasitých reproduktorů je na přední hraně, zvuk tedy míří přímo na diváky.

XGIMI Aura působí jako „vyhazovač s make-upem“.

Nejzajímavější je vrchní část. Po vzoru dalších UST projektorů je zde malé „propadliště“, v jehož hraně jsou ukryté všechny důležité prvky. Hlavně tedy optika a pohybový snímač. Vzhledem k tomu, že všechny prvky se vměstnaly na vnitřní stranu oné prohlubně, pokud se na projektor díváte klasicky ze sedačky a projektor je na televizním stolku, nevidíte nic, co by vás rušilo. Aby byl efekt dokonalý, XGIMI si pomohlo menším zaoblením celé vrchní strany.

XGIMI Aura

Zadní strana patří konektorům. XGIMI bylo poměrně štědré, těšit se tak můžete na trojici HDMI 2.0 (z nichž jedno je HDMI ARC), dva porty USB-A 2.0 a audio výstup v podobě 3,5mm jacku, konektor S/PDIF i RJ-45. Pokud projektor nechcete připojovat kabelem, není problém, má pochopitelně i duální Wi-Fi 6. Napájecí konektor je pak proprietární.

XGIMI by ale celkově udělalo lépe, kdyby bylo tělo projektoru kompletně matně černé. Opticky by to projektor zmenšilo a designově sjednotilo.

Líbilo se nám
  • dostatečný počet konektorů
  • zdroj ukrytý v projektoru
  • skryté reproduktory
Nelíbilo se nám
  • velký a těžký
  • pouze jedna barevná varianta
  • zvláštní a nehezké zaoblení

Ovladač: hurá, to se povedlo

Jako kdyby samo XGIMI vědělo, že design není žádná sláva a rozhodlo se to kompenzovat na ovladači. Ten totiž vypadá fantasticky. Jde o hliníkový „téměř-monolit“, kdy spodní část jde odejmout pomocí mechanického tlačítka na zadní straně. Následně vyjede „slot“, do kterého umístíte dvojici AAA baterií a opět zacvaknete. Elegantní, praktické, šik.

XGIMI Aura

Ovladač je posetý tlačítky a téměř všechna se nachází v černé plastové části. Jde o tlačítko pro zapnutí/vypnutí projektoru, vstup do nastavení, tlačítko Google Asistenta, kruhový ovladač se soustředěnými kruhy, šipku zpět, kontextové menu a tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku. Následují tlačítka pro regulaci hlasitosti a konečně také tlačítka pro nastavení ostrosti, které se jako jediné nachází v hliníkové části přední strany. Na ovladači naleznete také decentní logo XGIMI, které nijak netahá oči.

Ovladač se jednoduše povedl.

Ovladač musím pochválit. Jde o kompaktní a krásný kousek, který bychom si nechali líbit i u jiných Android TV zařízení.

Líbilo se nám
  • elegantní provedení
  • snadné ovládání
  • dostatek důležitých tlačítek
  • Bluetooth

Obraz a funkce: to by šlo

Vzhledem k tomu, že XGIMI Aura používá laserovou technologii, je jasné, že kvalita bude o trochu jinde než u klasických DLP LED lampových modelů. XGIMI Aura nabízí 0,47" DMD displej, což je mimochodem stejně jako v případě projektoru od Xiaomi. Svítivost činí 2 400 ANSI lumenů, což je oproti Xiaomi výrazný nárůst. To zaručuje, že projektor můžete bez obav používat i během dne, není třeba důkladné světelné utěsnění místnosti. Dodáme, že nativní rozlišení projektoru činí 4K, tedy 3 840 × 2 160 pixelů. XGIMI Aura se navíc chlubí podporou HDR 10, HLG, MEMC (grafické vyhlazování pohybu), chybí však Dolby Vision.

XGIMi uvádí, že projekce je možná až do úhlopříčky 150 palců (381 cm), ovšem doporučuje pohybovat se v rozmezí 80 až 120 palců, tedy 203 až 305 cm. Osobně si myslím, že i tento rozsah bude pro většinu dostatečný. Pokud hranici 120 palců překročíte, může se stát, že obraz se začne od rohů mírně rozmazávat, ovšem i když jsem vyzkoušel úhlopříčku 135 palců, žádných deformací jsem si nevšiml. Pochopitelně ale klesá jasnost, takže větší úhlopříčka už není vhodná pro velmi prosluněné místnosti.

Vzdálenost od zdi Úhlopříčka obrazu Výška projekce
10,9 cm 80", 203 cm 32,9 cm
20,9 cm 100", 254 cm 38,8 cm
29,8 cm 120", 305 cm 42 cm
44,1 cm 150", 381 cm 49,3 cm

Pokud chcete vykouzlit 80palcovou úhlopříčku, stačí, aby byl projektor vzdálen (přední stranou) od zdi zhruba 11 cm. Pokud chcete maximální 150palcovou úhlopříčku, musí být vzdálen 44 cm. Bohužel ale chybí automatická korekce zkreslení a ostrosti. Vše musíte nastavit manuálně, ovšem při troše snahy máte do 5 minut hotovo. Konkrétně korekci zkreslení můžete korigovat velmi detailně, navíc má projektor nastavitelné nožičky, díky kterým můžete vyrovnat i ne zcela rovné podloží.

Obraz můžete zaostřit, narovnat i přiblížit/oddálit

Záměrně jsme již několikrát zmínili zeď. V našem případě jsme celou dobu projektor používali na klasické bílé zdi, která sloužila jako plátno. I přestože jsem se tímto ochudili o kus kvality navíc, bílá stěna je pro většinu případů naprosto dostatečná, plátno tak pořizovat nemusíte. Může za to jak použitá technologie, tak vysoká svítivost.

Životnost zdroje dle slov XGIMI činí 20 000 hodin. Nechybí dokonce ani podpora 3D, musíte si však obstarat obsah a 3D aktivní brýle, přičemž jeden kus vyjde zhruba na 1 000 Kč. Je také nutné počítat s tím, že 3D sníží jas, takže jsou filmy tmavší, a 3D se tak hodí primárně jen pro noční promítání.

4K rozlišení je hodně znát

Kvalita projekce je opravdu parádní. Nejde jen o rozlišení, ale také o špičkovou ostrost a sytost barev. Barvy jsou naživo ještě sytější a detaily ostré, a to se stále bavíme o podkladu ve formě bílé zdi, na které je spousta nedokonalostí. Pokud byste prahli po maximálním zážitku, stačí pořídit vhodné plátno ve vámi vybrané velikosti, které dokáže vytáhnout z projektoru maximum. Je však nutné počítat s další investicí, kvalitní plátno vyjde i na více než 20 tisíc korun.

K čemu ale dobrý obraz, když zvuk by nestál za nic? Ani zde se nemusíte obávat problémů. Projektor je osazen čtveřicí reproduktorů s výkonem 15 W, celkem se tedy bavíme o 60 W. V průběhu testování mě ani nenapadlo připojovat další reproduktory nebo domácí kino, zvuk je jedním slovem špičkový. Podání zvuku je zřetelné, proto se hodí jak pro filmové večery, tak pro klasické sledování TV.

Kvalitou obrazu i zvuku si vás XGIMI Aura určitě získá. Barvy jsou věrné, syté, ostrost je špičková a projektor nám zprostředkoval nejeden kvalitní filmový večer. Vzhledem k vysoké svítivosti není problém sledovat obsah i přes den. Projektor si jistě oblíbí i hráči, v herním režimu se sníží zpoždění na přijatelných 43 ms.

Líbilo se nám
  • špičkový obraz
  • kvalitní zvuk
  • krátká projekční vzdálenost
  • slušná svítivost
Nelíbilo se nám
  • chybí automatické ostření a korekce zkreslení

A další postřehy...

Dostáváme se k postřehům, které jsme za několik týdnů testování projektoru načerpali. Pokud jste zvyklí u televize usínat, určitě vás potěší, že XGIMI Aura je extrémně tichý, hlasitost větráčků nepřesáhne 32 dB. I pokud jsem sledoval filmy na nízkou hlasitost, nebyl jsem schopen postřehnout zvuk samotného projektoru, což je oproti projektoru Xiaomi výrazné plus, protože ten je o poznání hlasitější. Může za to samozřejmě větší tělo, díky kterému se XGIMI Aura snáze chladí. Co se týká spotřeby, počítejte s 350 W, hodina provozu vyjde zhruba na 2 Kč. Pokud by projektor běžel denně 8 hodin, za měsíc utratíte 505 Kč (při průměrné ceně 5,9 Kč za kWh).

Líbilo se nám
  • rozumné náklady na provoz
  • tichý

Prostředí operačního systému: plnotučný Android TV

Uvnitř je Android TV ve verzi 10 s podporou GMS, který zpřístupní i Obchod Play a samozřejmě Chromecast pro snazší sdílení obsahu. Bohužel ale projektor nebyl certifikován Netflixem. Proto, pokud si chcete užít streamování přímo z projektoru, bude nutné přikoupit například Mi TV Stick 4K, který jej zpřístupní. Pokud nenajdete vhodnou aplikaci, lze instalovat i ty s koncovkou .apk – po připojení myši a klávesnice tak máte takový malý velký počítač. Dodáme, že sledování televize zpřístupní různé aplikace českých poskytovatelů, například aplikace SledováníTV funguje perfektně.

Naštvali jsme vás s Netflixem? Nedivíme se. Nemít Netflix v projektoru je jako nemít internetový prohlížeč v telefonu… Pokud chcete Netflix na projektoru zprovoznit a smíříte se s Full HD rozlišením, existuje jedna možnost.

Líbilo se nám
  • nativní podpora Android TV
  • možnost instalovat .apk balíčky
Nelíbilo se nám
  • pouze omezený Netflix

Zkušenosti a zhodnocení: má své mouchy

Na zařízení za téměř 60 tisíc korun zkrátka musíme klást vysoké nároky, XGIMI Aura je důkazem toho, že i když se vše na první pohled tváří jako sluncem zalité, nemusí tomu tak být. Začneme ale pozitivně. Obraz a zvuk je perfektní, v tomto ohledu jsme s XGIMI Aura strávili velmi pěkných pár týdnů, kdy jsme si užívali jeden filmový večer za druhým. Projektor jsem velmi oceňoval i za jeho nízkou hlučnost, což rozhodně není standard u klasických i UST projektorů. Potěšila mě také přítomnost systému Android TV, který důvěrně známe z běžných televizorů, s ovládáním se tedy nemusíte nijak důkladně seznamovat, bude vám známé.

XGIMI Aura

Bohužel design nás příliš nezaujal, stejně jako hmotnost, jež je spíše děsivá a vy budete po jeho „usazení na místo“ rádi, že jej už nemusíte přesouvat. Kromě toho nás také zklamal fakt, že takto našlapaný projektor není opatřen Netflixem již z výroby, a to bez ústupků. Ano, stačí si za pár stokorun zakoupit Mi TV Stick, ale proč, když cena samotného projektoru je už tak dost vysoká? Zde bychom ústupky nečekali.

Projektor doporučujeme primárně těm, kteří hledají náhradu za TV, požadují 4K rozlišení a chtějí si zkrátka dopřát opravdu královskou úhlopříčku. Odradit ale může cena zhruba 60 tisíc korun ve spojení s problémy s Netflixem.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • špičkový obraz, 4K rozlišení
  • podpora 3D
  • velmi dobrý zvuk
  • Android TV
Zápory
  • opravdu velký a těžký
  • komplikace s Netflixem
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze