Xiaomi TV Stick 4K
test

Xiaomi TV Stick 4K

Android TV všude s vámi
5

Máte starou televizi s HDMI a přemýšlíte nad tím, zda už by neměla jít do křemíkového nebe? Pokud vám vyhovuje obraz, ale chcete chytré funkce, zpozorněte. Za zhruba 1 500 Kč můžete vaší televizi vdechnout nový život s Android TV.

Chytré mediaboxy nejsou žádnou novinkou, teprve až s mediaboxy s Android TV to však celé, alespoň dle našeho soudu, dává smysl. Android TV je platforma umožňující nainstalovat množství aplikací, zpřístupní například Netflix, Amazon Prime, HBO Max a další streamovací platformy, včetně různých utilit, které usnadní život. O IPTV platformách ani nemluvě.

Pokud máte starší televizi, u které vám vyhovuje obraz, ale ne prostředí, vyplatí se investovat pár set korun do Xiaomi TV Stick 4K, který zpřístupní nejen Android TV, ale také přehrávání ve vysokém 4K rozlišení. Věřte, že investice litovat nebudete.

Technické parametry Xiaomi TV Stick 4K

Rozměry 106,8 × 29,4 × 15,4 mm
Hmotnost 42,8 gramů
Verze systému Android TV 11
Drátová konektivita microUSB (pro nabíjení)
Verze Bluetooth 5.0
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (2,4 i 5 GHz)
Dálkové ovládání Bluetooth ovladač vč. hlasového ovládání
Maximální rozlišení 4K (3 840 × 2 160), 60 FPS
Procesor 64bit, 4jádrový Cortex-A35
Interní paměť 8 GB eMMC
RAM 2 GB
Barevné provedení černé
Cena od 1 500 Kč

Obsah balení: téměř nic nechybí

V malé krabičce kromě multimediálního centra nalezneme nabíječku, která se skládá z microUSB–USB-A kabelu a adaptéru do sítě. Ten však použít nemusíte, pokud má vaše televize USB-A port, který umožňuje dobíjení. Dále v balení naleznete prodlužovací HDMI kabel a dostalo se i na dálkový ovladač včetně hlasového ovládání, který funguje skrze Bluetooth. Ovladač je nutné opatřit dvěma AAA bateriemi, které v balení nejsou.

Xiaomi TV Stick 4K
Líbilo se nám
  • prodlužovací HDMI kabel
Nelíbilo se nám
  • chybí baterie

Konstrukční zpracování: větší, ale stále kompaktní

Xiaomi TV Stick 4K je minipočítač se vším všudy, hovoří o tom už rozměry 106,8 × 29,4 × 15,4 mm a hmotnost necelých 43 gramů. Ano, není to velikost flashdisku, ovšem je skoro neuvěřitelné, kolik technologie se vešlo do takto malého zařízení. Tělo je plastové, částečně matné/lesklé a je opatřeno logem Xiaomi. Na pohled působí velmi decentně, což oceňujeme.

Xiaomi TV Stick 4K

Samotný Stisk má integrovaný výstup HDMI, pokud však nechcete, aby vykukoval z TV ven (pokud máte HDMI na boku TV), stačí využít dodávaného prodlužovacího HDMI kabelu na jedné straně se vstupem, na straně druhé s výstupem. Poté můžete krabičku elegantně schovat za televizor.

Na těle nejsou tlačítka, pouze jediný konektor microUSB , který slouží pro napájení. Je možná trochu škoda, že Xiaomi nevybavilo Xiaomi TV Stick 4K USB-C, třeba v příští generaci. Ethernet na těle také není, ovšem to lze vzhledem k rozměrům pochopit.

Xiaomi TV Stick 4K snadno sbalíte i do toho nejmenšího zavazadla (dámy například do kabelky) a můžete si jej vzít kamkoli, tedy klidně i na dovolenou, kde bude k dispozici televize s HDMI. A když na to přijde, schováte jej i do kapsy kalhot. My jsme jej na dovolenou vzali také a díky opravdu kompaktním rozměrům nezabíral TV Stick 4K žádné místo navíc.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • nízká hmotnost
  • celkově subtilnější
  • moderní černé barevné provedení

Konektivita: na vlně bezdrátu

Jak už jsme zmínili výše, propojení Xiaomi TV Stick 4K s televizí zajišťuje HDMI. Stačí tedy dodávaným kabelem spojit přístroj s televizí a zapojit napájecí adaptér do sítě. Kromě HDMI je na těle zařízení i microUSB, slouží však pouze pro nabíjení. Pokud budete chtít připojit myš či klávesnici, bude nutné, aby byly periferie čistě bezdrátové, případně zakoupit redukci. Z bezdrátové konektivity můžeme zmínit přítomnost Wi-Fi (2,4 i 5 GHz) a Bluetooth 5.0. Jak jste zřejmě pochopili, ethernet chybí, je tedy nutné spoléhat na stabilní Wi-Fi.

Xiaomi TV Stick 4K

Xiaomi TV Stick 4K je osazen čtyřjádrovým procesorem s jádry Cortex-A35, grafický akcelerátor zastupuje Mali-G31 MP2. Nabídne 2 GB RAM a 8 GB eMMC interní paměti, z nichž je pro uživatele dostupných necelých 5 GB. Zdvojnásobení paměti RAM výkonu oproti dřívějším modelům hodně pomohlo, vše je plynulejší.

Líbilo se nám
  • Bluetooth i duální Wi-Fi
Nelíbilo se nám
  • pro připojení USB nutná redukce
  • chybí ethernet

Dálkový ovladač: stále stejný

Na první pohled působí ovladač vcelku obyčejným dojmem a je prakticky identický jako u Xiaomi Mi Box S. Na první úchop zaujme to, že je poměrně lehký, a to i po vložení dvou mikrotužkových AAA baterií.

Xiaomi TV Stick 4K

Na ovladači je celkem 14 tlačítek. Některá nejsou na první pohled viditelná, protože jsou ukrytá do speciálních bloků. Hlavním ovládacím prvkem je křížový volič (vpravo, vlevo, nahoru a dolů) ve tvaru kruhu s prostředním tlačítkem, které slouží pro potvrzení výběru. Pod křížovým ovladačem jsou tři tlačítka: zleva jde o tlačítko kontextové nabídky, tlačítko pro návrat zpět a tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku.

Pod trojicí kulatých tlačítek jsou dvě výraznější tlačítka: jedno pro vstup do Netflixu a druhé pro vstup do Amazon Prime. Nelze je bohužel (alespoň ne snadno) překonfigurovat, což je trochu škoda. Kolébka pro ovládání hlasitosti v orientaci na výšku je ještě pod těmito tlačítky.

Chválit můžeme i tlačítko pro spuštění hlasového vyhledávání nad křížovým voličem. Je navíc barevně odlišeno a koresponduje s barvami Google Asistenta. Vypínací tlačítko je na nejvyšší pozici. I tentokrát si posteskneme nad absencí dotykového touchpadu, který nabízí ovladač Apple TV. Stačil by například i gyroskop, který by fungoval jako virtuální myš.

Líbilo se nám
  • účelný design
  • nízká hmotnost
  • výrazné odlišení tlačítka pro hlasové ovládání
  • přímý vstup do Netflixu a Amazon Prime
Nelíbilo se nám
  • hlasitá odezva křížového voliče
  • celkově plastový pocit

Uživatelské prostředí: Android TV 11

Výhodou Xiaomi TV Stick 4K je, že se ihned po připojení objeví prostředí systému Android TV ve verzi 11. Systém Android TV je pochopitelně uzpůsoben pro zobrazení na velkých zobrazovačích, typicky televizích, což koneckonců prozrazuje samotný název.

Xiaomi TV Stick 4K jsme testovali na projektoru od Xiaomi

Hned na úvod je dobré zmínit, že prostředí komunikuje v českém (slovenském) jazyce. Xiaomi se spolehlo na launcher od Googlu, který je vcelku přehledný a navíc svižný. I když ovladač nabídne jen pár tlačítek, snadno vyřídíte vše důležité. Pro zadávání textu využijete diktování v češtině, případně postupné vyťukávání pomocí ovladače. Alternativně lze připojit i Bluetooth klávesnici.

Prostředí je v českém i slovenském jazyce.

Samotný launcher vypadá již pár let dost podobně, Google se primárně snažil, aby šlo vše důležité vyřídit přímo ze základní obrazovky bez nutnosti se kamkoli proklikávat. Toto vylepšení se v přeneseném slova smyslu překlopilo i do integrované klávesnice od Googlu. Pokud jste například nuceni zadávat hesla, Xiaomi zobrazí klávesnici „vše v jednom“. Na takové klávesnici jsou kromě malých písmen i ta velká bez nutnosti stisknout Caps Lock, číslice, speciální znaky a mnohé další. Na jedné obrazovce tak zadáte prakticky jakýkoliv znak, což práci znatelně zrychlí.

Celkově vzato, i přes vcelku malou paměť RAM není důvod k obavám. Ano, prostředí není tak rychlé jako u Android TV televizorů za 30 a více tisíc korun, ovšem na takto malou krabičku jde o výkon, který je rozhodně velmi dobrý, skoro bychom si troufli tvrdit, že je lepší než u Android TV za 10–15 tisíc Kč, tedy u základních modelů. A pokud si myslíte, že si Xiaomi TV Stick 4K pořizují jen majitelé základních TV, možná byste se divili. Sám jsem svědkem toho, že si jej kupují i lidé s levnější Android TV, u kterých svižnost prostředí nesplnila očekávání.

Líbilo se nám
  • moderní a svižné prostředí
  • klávesnice „vše v jednom“

Chytré a multimediální funkce: můžete více

Jakmile poprvé zapnete Xiaomi TV Stick 4K, naleznete v něm předinstalovanou plejádu základních aplikací. Jmenovitě se jedná o YouTube, Filmy Play, Live Channels, Netflix, Amazon Prime, Obchod Play a pár dalších od Googlu. Samozřejmě chápeme, že taková nabídka vám stačit nemusí, ale právě díky Obchodu Play můžete doinstalovat nespočet dalších aplikací, které jsou pro Android TV optimalizovány.

Rádi experimentujete? My také! Stačí doinstalovat kvalitní správce souborů, například náš oblíbený File Commander, a následně můžete instalovat i .apk balíčky. Samozřejmě ne všechny se podaří zprovoznit, protože některé jsou optimalizovány čistě pro dotykové displeje, avšak následně stačí připojit bezdrátovou myš a ejhle, ono to funguje. Sice ne vždy, ale za zkoušku to stojí.

Xiaomi TV Stick 4K

Úvodní obrazovka vám kromě pruhu nainstalovaných aplikací zobrazí také návrhy z těch aplikací, které si sami určíte. Snadno se tak můžete odkázat například na doporučované video z YouTube nebo na aktuální pořad v TV, pokud využijete služeb aplikace pro sledování televizního vysílání. V našem případě jsme například vyzkoušeli Sledování TV a veškeré návrhy fungovaly korektně, přímo skrze náhled je možné se odkázat na konkrétní TV pořad. Pokud chcete všechny vaše IP televize v jedné aplikaci, oceníte aplikaci Live Channels přímo od Googlu, která dokáže sdružit vícero účtů IPTV poskytovatelů.

KODI funguje bezchybně, stejně jako IPTV.

Vzhledem k výkonu si můžete zahrát i nějakou méně náročnou hru, která se dá ovládat dálkovým Bluetooth ovladačem. Přehrávač videa má dostatečný výkon na všechny videoformáty včetně MKV, MPG, MPEG, DAT, AVI, MOV, ISO, MP4, RM. Samozřejmostí je podpora 4K videa (60 či 30 FPS), jak už název napovídá, ovšem zde počítejte s tím, že stream 4K videa skrze Wi-Fi nemusí být vždy hladký. Potěší rovněž podpora Dolby Atmos, DTS HD a Dolby Vision.

Pokud se vám integrovaný přehrávač videa zamlouvat nebude, doporučujeme stálici v podobě programu KODI, který na Xiaomi TV Stick 4K funguje skvěle. Xiaomi TV Stick 4K samozřejmě poslouží i jako Chromecast, který Google jinak prodává separátně. Pár kliknutími tak snadno přesměrujete váš obsah z mobilního telefonu, tabletu či počítače. Podpora pro Apple AirPlay 2 chybí, ovšem pokud doinstalujete vhodnou aplikaci, můžete zpřístupnit i to. Bohužel jsou aplikace povětšinou placené a ne vždy zcela plynulé, „jablíčkáři“ tedy spíše ocení Apple TV.

Xiaomi TV Stick 4K

Pokud si k Xiaomi TV Stick 4K dokoupíte bezdrátovou klávesnici a myš, není problém doinstalovat některý z webových prohlížečů a užít si procházení webových stránek. V našem případě by dávalo smysl zapojit Xiaomi TV Stick 4K do projektoru, který vám zvětší úhlopříčku a nabídne všechny funkce, které jsou pro Android TV typické.

Líbilo se nám
  • vestavěný Chromecast
  • možnost experimentování
  • slušná zásoba aplikací pro Android TV
  • minimum balastu
Nelíbilo se nám
  • některé aplikace stále chybí

Zhodnocení: 4K za hubičku

Nebudeme skrývat nadšení, Xiaomi TV Stick 4K se jednoznačně povedl. Nabídne malé rozměry, slušný výkon, podporu 4K a všechny benefity Android TV. Ano, zklame absence ethernetu nebo USB, ovšem v takovém případě si můžete zakoupit Mi Box S, který je však podstatně větší. Na cesty je Xiaomi TV Stick 4K skvělý parťák a pokud mu dodáte silnou Wi-Fi, budete spokojeni. Investice okolo 1 500 Kč se tedy určitě vyplatí.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • všechny výhody Android TV
  • velmi dobrá optimalizace
  • kompaktní rozměry
  • výborný poměr ceny a výkonu
Zápory
  • chybí USB/Ethernet
  • ovladač by si zasloužil větší péči
Diskuze ke článku
jan svoboda
jan svoboda
co aplikace o2 tv? jde instalovat
Ad- ík
Ad- ík
Jak to, že máte nové prostředí Android TV? To není v Česku oficiálně dostupné, pouze skrze VPN. Používal jste stick v zahraničí?
Pc Wifi
Pc Wifi
na 1080p videa postaci i ta Wifi, ale na 4K uz bych volil jiny model s moznosti USB ETH / nebo zabudouvanym.
Jan Štencl
Jan Štencl
ETH lze také použít. Stačí mít USB síťovou kartu a kablik s výhybkou pro napájení. Stejně to funguje i u Google Chromecast.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze