Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro
test

Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro

Ventilátor, jaký jste ještě neviděli

Je jen málo horších věcí než vedro a vzduch, který se ani nepohne. Pokud nejste příznivci klimatizací, ale přesto byste ocenili nějaké to mírné ochlazení, vyplatí se přemýšlet o ventilátoru. Samozřejmě jsme na fZone.cz, takže ventilátor musí být chytrý, což splňuje například dnes testovaný model Smart Standing Fan 2 Pro společnosti Xiaomi.

I když je léto téměř u konce, ze zkušeností víme, že vysoké teploty mohou přetrvávat klidně až do listopadu. Pokud máte, stejně jako já, smůlu a bydlíte pod plechovou střechou, která funguje jako mikrovlnná trouba, dost pravděpodobně budete vaše obydlí chladit déle než většina. Pokud vám vadí klimatizace, případně je nad váš rozpočet, hodí se investovat do ventilátoru. Problém je, že většina těch základních žádnou velkou parádu neudělá, navíc se moc nehodí do chytré domácnosti.

Jako vždy má však odpověď Xiaomi, která má v nabídce vše, od chytrého vysavače až právě po chytrý ventilátor. My se dnes podíváme na model Smart Standing Fan 2 Pro, který zaujme variabilním nastavením, integrovanou baterií a dokonce i připojením skrze Wi-Fi. Ventilátor tak klidně můžete ovládat i z druhé strany zeměkoule.

Technické parametry Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro

Barevné provedení, materiál bílá, kov/plast
Doba provozu na baterii až 18 hodin, při nejvyšším výkonu průměrně 3 hodiny
Typ motoru bezkomutátorový stejnosměrný motor (BLDC)
Konektivita Wi-Fi (2,4 GHz)
Mobilní aplikace Xiaomi Home
Vzdálené ovládání ano
Plynulá regulace výkonu ano, skrze aplikaci
Maximální proud vzduchu 20,28 m³/min
Režimy Direct Breeze/Natural Wind
Oscilace ano, až 140 stupňů
Maximální spotřeba energie 24 W
Ovládání mechanická tlačítka
Cena 2 790 Kč

Obsah balení: vše na svém místě

Když jsem poprvé obdržel krabici od ventilátoru Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro, byl jsem překvapen kompaktními rozměry a poměrně vysokou hmotností. Má to však svůj důvod – Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro je částečně kovový a navíc má integrovanou baterii. V balení se nachází ventilátor rozložený, vy si můžete vybrat mezi tím, zda si ventilátor postavíte na stolek, nebo na zem. Podle toho přidáte/odeberete prodlužovací tyč, která je z kovu. V balení naleznete i magnetický nabíjecí konektor a manuál, který vás krok po kroku provede úvodním sestavením a nastavením.

Líbilo se nám
  • kompaktní balení
  • modulární konstrukce
  • včetně prodlužovací tyče
  • podrobný manuál
Nelíbilo se nám
  • Design a konstrukce: na stůl i na zem

  • Hledáte ventilátor, který bude někdy na stole a jindy na zemi? Většinou máte smůlu a musíte si vybrat buď ventilátor na zem, nebo ventilátor na stolek. Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro však můžete díky modulární konstrukci umístit kamkoliv. Tělo se totiž skládá z kruhové základny, ve které se nachází integrovaná baterie a magnetický nabíjecí konektor, dále pak z tyče, kterou stačí jednoduše nasunout, a další tyče, která slouží jako prodloužení. Následuje samotné tělo s motorem a ovládacími tlačítky (zapnutí/vypnutí, oscilace, změna režimu, časovač) a LED diodami, které upozorňují na spojení s Wi-Fi a stav baterie.

media/gallery/24498,24492,24497,24506//
Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro

K tomu je třeba přidělat lopatky, které jsou ukryté v plastové mřížce. Tu můžete v případě potřeby demontovat a umýt, což není vždy pravidlem. Samotný kryt je nutné zajistit jedním šroubkem a máte hotovo. Přiznám se, že i když je sestavení extrémně snadné, musel jsem se podívat do návodu, abych neudělal nějakou chybu – to navíc doporučuji, ušetříte si čas přemýšlením a máte sestaveno do dvou minut.

Tělo ventilátoru je kompletně bílé, díky čemuž působí Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro velice moderně. Logo společnosti je vyraženo na předním krytu, avšak jen decentně. Osobně oceňuji, že tlačítka jsou mechanická a ne kapacitní, oceňuji také zvukový signál, který se ozve jako potvrzení vaší volby.

Lopatky ventilátoru se skládají ze 7 vnějších a 5 vnitřních lopatek – Xiaomi díky tomuto nastavení optimalizovalo proudění vzduchu, o čemž si více povíme v následující části recenze.

Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro

Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro není žádné „tintítko“ – rozměry činí 34,3 × 33 × 100 cm a hmotnost poté 3,2 kg. Aby bylo jasno, průměr ventilátoru činí 34,3 cm, průměr základny je 33 cm a výška 100 cm. Ona široká základna je skvělým benefitem, ventilátor je velice stabilní a rozhodně jej nepřevrhnete, pokud se tedy nebudete hodně snažit.

Díky stabilní základně se převržení obávat nemusíte.

Design Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro hodnotím kladně, stejně jako konstrukční zpracování a snadnost sestavení. Líbí se mi prodlužovací tyč, která poslouží pro prodloužení hlavy ventilátoru, díky integrované baterii můžete Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro umístit prakticky kamkoli. Jakmile je třeba dobít, oceníte magnetickou základnu.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování
  • magnetické nabíjení
  • variabilní výška (na stůl i na zem)
  • snadné sestavení
Nelíbilo se nám
  • Výdrž a nabíjení: záleží na preferencích

  • Uvnitř základny se nachází baterie s kapacitou 33,6 Wh (2 800 mAh při napětí 12 V) a Xiaomi garantuje výdrž zhruba 2,7 hodiny při maximální rychlosti, režimu Direct Breeze a zapnuté oscilaci. Zdá se to málo? Nezapomeňte, že většina ventilátorů žádnou baterii nemá, čili i toto lze považovat za skvělý výsledek. Pokud vám stačí základní výkon (zhruba 10–20 %), můžete se spolehnout na výdrž až 18 hodin, a to včetně oscilace.

media/image/24510//

Jak je tedy vidno, hodně záleží na vašich preferencích. Osobně jsem nadšený z magnetického nabíjení – zespod základny se nachází konektor, nabíječka do něj jednoduše vklouzne a zajistí se magnetem. Ventilátor samozřejmě můžete používat po celou dobu, kdy se nabíjí, není třeba čekat na jeho opětovné nabití. Chová se pak tedy jako standardní kabelový ventilátor.

Líbilo se nám
  • výkonná baterie
  • slušná výdrž (nejvýkonnější režim), špičková výdrž (základní režim)
  • magnetické nabíjení
Nelíbilo se nám
  • Párování a aplikace: snadné!

  • Jak už víme, skrze ventilátor můžete ovládat většinu důležitých funkcí, ovšem pokud chcete využít kompletního potenciálu, je nutné stáhnout aplikaci Xiaomi Home, která je zdarma pro iOS i Android. Párování probíhá pomocí Wi-Fi, ne Bluetooth. Stačí ventilátor uvést do režimu párování, během chvíle se automaticky objeví v aplikaci Mi Home, která vás provede procesem párování. Ten zahrnuje manuální přepnutí na dočasnou Wi-Fi síť, kterou ventilátor vytvoří, a poté zadání osobních údajů ke své domácí Wi-Fi síti. Následně ventilátor pojmenujete, vyberete místnost a během maximálně dvou minut máte hotovo.

media/image/24500//

Prostředí aplikace je velice příjemné, na hlavní stránce totiž vidíte vše důležité – elegantní animaci ventilátoru, režimy (Direct Breeze a Natural Wind), posuvník výkonu (od 0 do 100, rozděleno do 4 hlavních režimů), oscilaci (30, 50, 90, 120 a 140 stupňů), časovač (1 min – 8 hodin), rozvrh hodin (pro zapnutí a vypnutí), rovněž vidíte možnost vypnutí zvukových potvrzení a signalizačních LED diod, to pokud si Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro budete brát do ložnice. Zajímavá je i funkce dětského zámku – tou zakážete manuální ovládání skrze tlačítka a jako ovladač bude sloužit pouze a jen mobilní aplikace Xiaomi Home.

Párování i nastavení je extrémně snadné.

Prostředí aplikace je v anglickém jazyce, ale problém to není – pár základních frází pochopíte hned a Xiaomi napomáhá i piktogramy, které se vedle dané funkce nacházejí.

Skrze aplikaci Mi Home lze samozřejmě nastavit i automatizace, do kterých můžete Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro zakomponovat. Reálně to pak může vypadat tak, že kupříkladu pohybový senzor od Xiaomi zaznamená pohyb, vyšle pokyn do domácího hubu a ten zase aktivuje Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro, a to na vybranou rychlost a vybraný režim.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • přehledná aplikace
  • důležitá nastavení na jedné stránce
  • někomu může chybět čeština
Nelíbilo se nám
  • Funkce a zkušenosti: na léto nepostradatelný

  • Jak už jsme několikrát zmínili, Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro se chlubí hned dvěma režimy - Direct Breeze a Natural Wind. Direct Breeze funguje jako standardní ventilátor, Natural Wind simuluje čerstvý vánek s kolísavou rychlostí otáčení, díky čemuž se nevytváří prudký náraz, nýbrž jen příjemný vánek. Na podobném principu fungují i nové klimatizační jednotky. Výsledkem sice není tak intenzivní pocit ochlazení, ale velice příjemný a pozvolný „náraz“, který je ideální například na noc, kdy si přejete větší klid. Hlučnost je velice nízká – na nejnižší výkon v režimu Natural Wind můžete počítat s hlasitostí 28,1 dB, v nejvyšším režimu poté s 56,3 dB, což je stále velmi příjemná hodnota.

  • Díky speciálnímu tvaru lopatek a BLDC motoru je provoz extrémně tichý.
  • Nízkou hlučnost i vysokou efektivitu má na svědomí bezkomutátorový stejnosměrný motor (BLDC), který ve srovnání s hliníkovou cívkou má vyšší provozní účinnost a životnost, pracuje za konstantní rychlosti pro větší stabilitu ventilace a je energeticky úspornější. Díky účinným lopatkám (v sestavě 7 + 5) ve tvaru křídel vytváří maximální proud vzduchu 20,28 m³/min. Onen bezkomutátorový stejnosměrný motor oceníte prakticky ihned poté, co se s ním seznámíte – díky konstantní rychlosti a plynulému chodu je tichý a nemusíte se obávat nepříjemných zvuků „rezonování“.

summary/ konstantní výkon až 100 rychlostních režimů nízká hlučnost bezkomutátorový stejnosměrný motor /

Zhodnocení: jednoduše povedený

Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro nenahradí klimatizaci, ale v místech, kde nemáte možnost její instalace, funguje jako nepostradatelný pomocník. Proud vzduchu příjemně „rozrazí“, potěší velmi plynulý posuvník výkonu a hned dva režimy nastavení. Díky napojení na Wi-Fi jej můžete ovládat odkudkoli a díky přídavné tyči jej můžete použít i jako podlahový ventilátor. Když k tomu přičteme cenu, která se zastavila pod hranicí 3 tisíc korun, máme tu ideálního parťáka na léto, kterého si zamilujete.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • silný výkon
  • plynulá regulace proudění vzduchu
  • dva režimy
  • funguje i bez elektrické sítě
  • možnost spravovat skrze aplikaci na dálku
  • výborný poměr ceny a výkonu
  • prodlužovací tyč v balení
  • velmi slušná výdrž baterie
  • magnetické nabíjení
Zápory
  • hodila by se i černá barevná varianta
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze