Xiaomi Mi Box S
test

Xiaomi Mi Box S

Transplantujte vysloužilé televizi srdce
13

Je to již zhruba rok a půl, co vám fZone.cz přineslo recenzi chytré krabičky Mi Box 3 od Xiaomi. Ta dokázala vdechnout nový život i starší televizi, které zpřístupnila svět aplikací z Obchodu Play a značně tak obohatila její dovednosti. Mi Box S chce na úspěch Mi Box 3 navázat, a to v modernějším balení a samozřejmě včetně všech důležitých aktualizací systému Android TV.

Různých multimediálních center existuje i na tuzemském trhu velké množství. Nabídka se tak může zdát opravdu nepřehledná a výběr komplikovaný. Když to ovšem zjednodušíme, majitelé produktů s logem nakousnutého jablka povětšinou sáhnou po Apple TV, kde je to logické, neb alternativy neexistují. Příznivci zeleného robota se pak nejčastěji rozhodují mezi NVIDIA Shield, případně Mi Boxem od Xiaomi.

Xiaomi Mi Box S

Důvod je vlastně prostý. Za rozumný peníz nabídne Mi Box pestrou plejádu dovedností, a to primárně díky tomu, že zpřístupňuje stovky aplikací přizpůsobených pro obrazovky televizorů. A pokud vám nějaká přeci jen bude chybět, můžete vyzkoušet instalaci na vlastní pěst skrze .apk balíček a taková aplikace, tedy až na menší překážky, bude fungovat také.

Donedávna byl u Xiaomi jasnou volbou Mi Box 3, který se dodnes prodává za velmi slušnou cenu okolo 2 tisíc korun. Nějakou dobu již však není Mi Box 3 jedinou možností – nabízí se i v některých ohledech vylepšený Mi Box S, který zaujme i svým modernějším designem. Kromě toho Xiaomi model Mi Box S uvolnilo i pro zájemce mimo Čínu, například pro ty z USA. V dnešní recenzi si rozdíly zmíníme a zároveň si zkusíme obě krabičky srovnat co se výhodnosti koupě týká.

Technické parametry Xiaomi Mi Box S

Rozměry 95,25 × 95,25 × 16,7 mm
Hmotnost 147 gramů
Verze systému Android TV 8.1
Drátová konektivita 1× HDMI, 1× USB 2.0, 1× 3,5mm jack s S/PDIF
Verze Bluetooth 4.2
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (2,4 i 5 GHz)
Dálkové ovládání Bluetooth ovladač
Maximální rozlišení 4K (3 840 × 2 160), 60 FPS
Procesor 64bitový čtyřjádrový Cortex-A53
GPU Mali-450
Interní paměť 8 GB eMMC
RAM 2 GB
Barevné provedení černé
Cena od 1 700 Kč

Obsah balení: stále pouze základ

Nebudeme vás dlouze napínat, obsah balení se prakticky neliší od balení Mi Box 3. V malé krabičce tak kromě multimediálního centra zabaleného v elegantním těle nalezneme nabíječku s proprietárním kulatým konektorem a evropskou koncovkou do elektrické sítě. Nabíječka je pevně spojena s adaptérem do sítě, kabel by stejně jiné využití nabídnout nemohl. Dále se v balení nachází propojovací HDMI–HDMI kabel a dálkový Bluetooth ovladač, který nabídne jiný design i rozmístění prvků než ovladač, který známe z Mi Box 3. Ovladač funguje po vložení dvou mikrotužkových AAA baterií, které však v balení bohužel chybí. Co naopak nechybí je základní obrázkový návod.

Konstrukční zpracování: je hranatější

Pokud vás chytrá domácnost a primárně chytrá televize zajímá, možná jste ke konci roku 2017 naši recenzi Mi Box 3 zaznamenali. Určitě si tak vzpomenete, že jsme se podivovali nad větší hmotností, kdy při poměrně subtilních rozměrech překvapila hmotnost okolo 180 gramů. V ruce tak Mi Box 3 působil jako těžítko. Mi Box S je na tom o poznání lépe. Rozměry jsou o trochu menší, a to v každém směru. Mi Box S je rovněž lehčí, a to o zhruba 30 gramů, což je již znatelný rozdíl.

Xiaomi Mi Box S

Možná namítnete, že řešit hmotnost je u podobného zařízení, které bude schované někde v okolí televize, zcela zbytečné. A máte pravdu. Co ovšem zbytečné není je řešit design, kde musíme Xiaomi pochválit. Mi Box S působí dospělejším dojmem, čemuž prospělo i to, že bočnice nejsou tolik zakulacené. Celkově tak působí Mi Box moderněji.

Tělo stále tvoří plastové materiály, s čímž se dalo počítat. Černá barevná varianta, která se jako jediná na našem trhu prodává, nebude rušit ani moderní interiér. Kladně hodnotíme i matný povrch, na kterém nebudou ulpívat otisky prstů a další nečistoty. Pokud se zaměříme na zpracování jako celek, potěší že tělo je velmi pevné a použité plasty poměrně kvalitní. Při bližším ohledání si však budete moci všimnout ne zcela špičkového vyrovnání některých plastových spojů, což je však již naprostá marginálie. Celkově jsme byli spokojeni.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • nižší hmotnost
  • celkově subtilnější
  • moderní černé barevné provedení

Konektivita: HDMI a USB

Jak už jsme zmínili v části o obsahu balení, propojení Mi Boxu S s televizí zajišťuje HDMI kabel. Stačí tedy dodávaným kabelem spojit televizi s Boxem a zapojit napájecí adaptér do sítě. Kromě HDMI konektoru je na těle Mi Boxu přítomen i USB port pro externí disk, případně čtečku karet. Snadno můžete zapojit i drátovou klávesnici nebo myš. Pokud vám jeden USB port nebude dostačovat, bude nutné sáhnout po některém z USB hubů, který koupíte dnes již za pár korun. Na zařízení nalezneme i 3,5milimetrový jack a S/PDIF optický audio výstup v jednom. Z bezdrátové konektivity můžeme zmínit přítomnost Wi-Fi (2,4 i 5 GHz) a Bluetooth 4.2, kdy Mi Box 3 disponoval standardem 4.0.

Xiaomi Mi Box S

Vzhledem k tomu, že Mi Box S lze vnímat jako vylepšenou variantu Mi Box 3, zamrzí že Xiaomi nedoplnilo konektivitu alespoň o jeden Ethernet port. Takto si musíte vystačit s bezdrátovou sítí, případně dokoupit redukci.

Mi Box S je osazen čtyřjádrovým procesorem Cortex-A53 s taktem 2 GHz a grafickým akcelerátorem Mali-450. Nabídne 2 GB operační paměti a 8 GB eMMC interní paměti, z nichž je pro uživatele dostupná zhruba polovina. Po stránce hardwaru si tak Mi Box S nepolepšil, což se může zdát zvláštní, avšak výkonnostně Mi Box S za konkurencí rozhodně nezaostává a nebude ani za pár let.

Líbilo se nám
  • Bluetooth i duální Wi-Fi
  • USB pro externí periferie
Nelíbilo se nám
  • pouze jeden USB konektor
  • chybí Ethernet port

Dálkový ovladač: změn je hodně

Hned na úvod si můžeme říct, že dálkový ovladač prošel změnami největšími, ale ne všechny lze bohužel vnímat kladně. Na první pohled působí ovladač velmi svěžím a moderním dojmem. Na první úchop zaujme to, že je poměrně lehký, a to i po vložení dvou mikrotužkových AAA baterií. Ano, jde o plast, přesto jsme po zkušenostech s ovladačem z Mi Box 3 čekali „pár gramů navíc“.

Dálkový ovladač prošel největšími změnami.

Na ovladači se nachází celkem 14 tlačítek, což je ještě o 3 více než u ovladače Mi Boxu 3. Některá tlačítka nejsou na první pohled viditelná, protože jsou ukrytá do speciálních bloků. Hlavní ovládací prvek je křížový volič (vpravo, vlevo, nahoru a dolů) ve tvaru kruhu s prostředním tlačítkem, které slouží pro potvrzení výběru. Tento hlavní volič vzbuzuje negativní emoce, protože oproti předchozímu řešení vydává každý stisk velmi hlasitý a „plastový“ zvuk.

Dálkový ovladač

Pod křížovým ovladačem se nachází tři tlačítka: zleva jde o tlačítko kontextové nabídky, tlačítko pro návrat zpět a tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku. Bohužel, přímo pod směrovým tlačítkem se nachází šipka zpět a ne tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku, což může majitele Mi Boxu 3 lehce mást.

Pod trojicí kulatých tlačítek se nachází dvě výraznější tlačítka: jedno pro vstup do aplikace Netflix a druhé pro vstup do aplikace Live Channels pro živé vysílání vašich IP služeb, například Sledování TV, KUKI, Lepší TV a dalších. Kolébka pro ovládání hlasitosti v orientaci na výšku se nachází ještě pod těmito dvěma tlačítky.

Xiaomi Mi Box S
Kruhový volič se příliš nepovedl, stisk je velmi hlasitý

Co naopak chválíme je přemístění tlačítka pro spuštění hlasového vyhledávání, které se nachází ještě nad křížovým voličem. Tlačítko je navíc barevně odlišeno a koresponduje s barvami Google Asistenta. Vypínací tlačítko se nachází na nejvyšší pozici, tedy ještě nad tlačítkem pro vyvolání hlasového ovládání.

I tentokrát si posteskneme nad absencí dotykového touchpadu, který na svém ovladači nabízí Apple TV. Stačil by například i gyroskop, který by fungoval jako virtuální myš. Ani jedno ovladač Mi Boxu S nezvládá.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • nízká hmotnost
  • výrazné odlišení tlačítka pro hlasové ovládání
  • přímý vstup do IP televizí
Nelíbilo se nám
  • hlasitá odezva křížového voliče
  • celkově plastový pocit

Uživatelské prostředí: Android TV Oreo

Výhodou Mi Boxu S je, že se ihned po připojení objeví prostředí systému Android TV ve verzi Oreo. Původní Mi Box 3 samozřejmě dostal aktualizace také, ovšem i z vlastní zkušenosti můžeme říci, že některé aktualizace systém výrazně zpomalily a muselo se tak čekat na další update. Systém Android TV je pochopitelně uzpůsoben pro zobrazení na velkých zobrazovačích, typicky televizích, což koneckonců prozrazuje samotný název.

Mi Box S - prostředí
Xiaomi Mi Box S jsme testovali spolu s projektorem XGIMI H2, jehož recenzi vám brzy přineseme

Hned na úvod je dobré zmínit, že prostředí komunikuje v českém (slovenském) jazyce. Xiaomi se spolehlo na launcher od Googlu, který je vcelku přehledný a navíc svižný. I když ovladač nabídne jen pár tlačítek, snadno vyřídíte vše důležité. Pro zadávání textu využijete diktování v češtině, nebo postupné vyťukávání pomocí ovladače. Alternativně lze připojit i Bluetooth klávesnici.

Prostředí je v českém i slovenském jazyce.

Samotný launcher prošel spíše menšími změnami a Google se primárně snažil, aby šlo vše důležité vyřídit přímo ze základní obrazovky bez nutnosti se kamkoli proklikávat. Toto vylepšení se v přeneseném slova smyslu překlopilo i do integrované klávesnice od Googlu. Pokud jste například nuceni zadávat hesla, Xiaomi zobrazí klávesnici „vše v jednom“. Na takové klávesnici jsou kromě malých písmen i ta velká bez nutnosti tisknout Caps Lock, číslice, speciální znaky a mnohé další. Na jedné obrazovce tak zadáte prakticky jakýkoliv znak, což práci znatelně zrychlí.

Ukázka prostředí

Dostáváme se k části, proč vlastně zvolit Mi Box S namísto Mi Boxu 3. Jelikož jde o novější zařízení, můžeme předpokládat delší softwarovou podporu oproti Mi Boxu 3, který na trhu operuje již několik let.

Líbilo se nám
  • moderní prostředí
  • bez záseků
  • snaha o zjednodušení přístupů
  • podpora češtiny
  • klávesnice „vše v jednom“

Chytré a multimediální funkce: můžete více

Ihned jakmile poprvé zapnete Mi Box S, naleznete v něm předinstalovanou plejádu základních aplikací. Jmenovitě se jedná o YouTube, Filmy Play, Live Channels, Netflix, Obchod Play a pár dalších od Googlu. Samozřejmě chápeme, že taková nabídka vám stačit nemusí, a právě díky Obchodu Play můžete doinstalovat nespočet dalších aplikací, které jsou pro Android TV optimalizovány.

Rádi experimentujete? My také! Stačí doinstalovat kvalitní správce souborů, například náš oblíbený File Commander, a následně můžete instalovat i .apk balíčky a experimentovat tak bez omezení. Samozřejmě ne všechny se podaří zprovoznit, protože některé jsou optimalizovány čistě pro dotykové displeje, avšak následně stačí připojit bezdrátovou myš a ejhle, ono to funguje. Sice ne vždy, ale za zkoušku to stojí, navíc je to velká zábava na nudné večery o samotě.

Nainstalované aplikace mimo Google Play se nezobrazí v pruhu náhledů na úvodní obrazovce Android TV launcheru, ale je nutné navštívit speciální záložku „Aplikace“, případně nainstalovat alternativní launcher. U toho rovněž nejde nijak zaručit, že překryje ten od Googlu. Nám se však po chvilce experimentování povedlo alternativní launcher nastavit. Vzhledem k tomu, že tato možnost nemusí vydržet napořád (při první aktualizaci se vše vrátí do původního stavu) a samotné nastavení chvíli zabere, probereme si možnosti customizace v některém ze separátních článků, které pro vás v souvislosti s Android TV ještě chystáme.

Úvodní obrazovka vám kromě pruhu nainstalovaných aplikací zobrazí také návrhy z těch aplikací, které si sami určíte. Snadno se tak můžete odkázat například na doporučované video z YouTube, nebo na aktuální pořad v TV, pokud využijete služeb aplikace pro sledování televizního vysílání. Pokud chcete všechny vaše IP televize v jedné aplikaci, oceníte aplikaci Live Channels přímo od Googlu.

Mi Box S
Vzhledem k výkonu si můžete zahrát i nějakou méně náročnou hru.

Vzhledem k výkonu si můžete zahrát i nějakou méně náročnou hru, která se dá ovládat dálkovým Bluetooth ovladačem. Přehrávač videa má dostatečný výkon na všechny videoformáty včetně h.265 a HDR, zvuk podporuje v DTS 2.0+ Digital Out a Dolby Digital Plus. Samozřejmostí je podpora 4K videa, ovšem zde počítejte s tím, že stream 4K videa skrze Wi-Fi nebude hladký. V takovém případě doporučujeme pořídit redukci na Ethernet, který zaručí stabilní práci s internetovým obsahem.

Pokud se vám integrovaný přehrávač videa zamlouvat nebude, doporučujeme stálici v podobě programu KODI, který na Mi Boxu S funguje skvěle. Mi Box S samozřejmě poslouží i jako Chromecast, který Google jinak prodává separátně. Pár kliknutími tak snadno přesměrujete váš obsah z mobilního telefonu, tabletu či počítače.

Chromecast využijete i pokud jste příznivci iVysílání České televize. Samotná aplikace pro Android TV chybí, ale pokud si iVysílání pustíte v mobilu, můžete obsah snadno přesměrovat do Chromecastu, tedy Mi Boxu S. Po dobu přehrávání není nutné, aby byl displej telefonu rozsvícen.

Pokud si k Mi Boxu S dokoupíte bezdrátovou klávesnici a myš, není problém doinstalovat některý z webových prohlížečů a užít si tak procházení webových stránek. V našem případě dávalo smysl zapojit Mi Box S do projektoru XGIMI H2, který nám zvětšil úhlopříčku na více než 3 metry, a to je pak panečku podívaná. Pokud vás toto spojení zajímá, už nyní se můžete těšit na recenzi tohoto projektoru, kterou pro vás připravujeme.

Líbilo se nám
  • povedená aplikace Live Channels
  • vestavěný Chromecast
  • možnost experimentování
  • slušná zásoba aplikací pro Android TV
  • minimum balastu
Nelíbilo se nám
  • některé aplikace stále chybí
  • složitá a někdy nemožná náhrada launcheru

Zhodnocení: perfektní pomocník

Musíme uznat, že testování Mi Boxu S nás bavilo. I když změn oproti Mi Boxu 3 je minimum, vůbec ničemu to nevadí. Možná právě naopak – proč přece měnit něco, co funguje. Vylepšení doznal dálkový ovladač, i když směrový volič nás trochu zklamal svojí hlasitostí. Co nás naopak nezklamalo je optimalizace systému a velké množství využití díky Obchodu Play. Potěšeni jsme i z inovativního a modernějšího designu zařízení. Zajištěny jsou navíc aktualizace minimálně na pár dalších let. Když k tomu připočteme fakt, že Mi Box S lze sehnat dokonce ještě levněji než Mi Box 3, a to od zhruba 1 700 Kč, nemáme žádný zásadní důvod, proč Mi Box S nedoporučit.

Mi Box S - prostředí
Mi Box S se povedl

Za nás tedy dostává Mi Box S palec nahoru. Pokud by vám přeci jen nevyhovoval dodávaný ovladač, je možné poohlédnout se po starší generaci ovladače, která byla dodávána k Mi Boxu 3.

Klady
  • skvělá cena
  • slušný hardware
  • příjemné prostředí Androidu TV Oreo
  • opravdu svižný chod
  • povedený design a provedení
Zápory
  • horší dálkový ovladač
  • chybí Ethernet
Diskuze ke článku
Elder
Jak do toho připojím anténu?
JirkaM
Přehrávač je to sice sympatický, ale v KODI Leila má problémy s cukáním a je jedno, zda je to v 720p nebo 4K. Dá se to napravit odpojením od sítě, kdy se přehrávač restartuje, ale po pár filmech to začne dělat zas. Jinak třeba videa z YT ve 4K bez problémů, vynikající hlasové vyhledávání v češtině.
Radek Andy
Jak na tomto android tv pracuje USB dvb-t2 tuner ? Na Atv598Max geniatech mi zatím nejde zprovoznit dvb-t 2 integrované v android tv os boxu bude to někdy testovat ?
Radek Andy
A jak používáte google duo tedy video volání funguje mikrofon z USB Logitech kamery nebo to funguje jen na pár sekund přes dálkový ovladač a pak se mikrofon vypne řešení bylo vytáhnout před voláním baterky z dálkového ovladače

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze