Záložní astronaut Aleš Svoboda se v rámci soukromé mise do vesmíru nepodívá

Záložní astronaut Aleš Svoboda se v rámci soukromé mise do vesmíru nepodívá
Fotografie: ESA
  • Soukromou misi nabídla společnost Axiom v přepočtu za 1,35 miliardy korun
  • Vzhledem k aktuální ekonomické situaci byla nabídka odmítnuta
  • Šéf odboru kosmických aktivit a výzkumu Václav Kobera doufá, že se nabídka na soukromý let v budoucnu bude ještě opakovat

Česká republika dostala nabídku od soukromé americké společnosti Axiom na let do vesmíru, kterého se mohl zúčastnit český astronaut Aleš Svoboda. Podle ČTK by mise vyšla na 60 milionů dolarů, což je 1,35 miliardy korun. Šéf odboru kosmických aktivit a výzkumu na ministerstvu dopravy Václav Kobera ale uvedl, že nabídka byla odmítnuta i z důvodu nepříznivé ekonomické situace v Česku. „V současné době finanční prostředky na to, aby letěl do vesmíru nemáme,“ uvedl.

Společnost Axiom oslovila s nabídkou všechny státy, kde Evropská vesmírná agentura (ESA) vybrala záložního astronauta, Česko pak dostalo nabídku letos v červnu. Kobera však uvedl, že v budoucnu by mohlo Česko nabídku Axiomu, případně i jiných společností, využít, pokud by se na financování podílely i soukromé firmy. Pro ně by financování mise znamenalo, že by se jejich výrobky mohly testovat na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v mikrogravitaci.

Aleš Svoboda byl vybrán minulý rok v listopadu jako jeden z celkových 11 záložních astronautů ESA. I to je pro Českou republiku úspěch, protože byl vybrán z 22 500 přihlášených. I když je jeho šance podívat se do vesmíru malá, mohlo by se tak stát například ve speciální misi, na kterou by byl vybrán jako vhodný kandidát, nebo při soukromém letu, jenž byl aktuálně Českou republikou odmítnut.


Pokud by se tak stalo, musel by nejdříve podstoupit výcvik pro let do vesmíru, jelikož jako záložní astronaut nepodstoupil roční výcvik, ačkoliv jak dokazuje na sociální síti X, je s ESA neustále v kontaktu. Plnohodnotný výcvik byl zajištěn pouze pro hlavní astronauty. Svoboda tak zůstal pracovat jako kapitán letectva v armádě na základně v Čáslavi. Pokud by se mu podařilo vzlétnout do vesmíru, byl by teprve druhým Čechem, kterému se to povedlo. Doposud se to podařilo jen Vladimíru Remkovi, který před 50 lety vzlétl do vesmíru s Alexejem Gubarovem ze Sovětského svazu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze