Kandidáti na astronauty ESA zahájili v Německu výcvik

Kandidáti na astronauty ESA zahájili v Německu výcvik
Fotografie: ESA
  • Základní výcvik bude v Evropském centru astronautů trvat rok
  • Po certifikaci budou čekat na přidělení mise, před kterou podstoupí další školení

V listopadu minulého roku Evropská kosmická agentura (ESA) vybrala novou třídu astronautů 2022. Z více jak 22 500 žadatelů bylo vybráno pět astronautů, kteří nyní zahájili výcvik, a 11 záložních astronautů, mezi které patří i Čech Aleš Svoboda. Sophie Adenot, Pablo Álvarez Fernández, Rosemary Coogan, Raphaël Liégeois a Marco Sieber se přemístili na začátku týdne do Evropského centra astronautů v Kolíně nad Rýnem, kde se podrobí základnímu ročnímu výcviku.

Během prvního roku absolvují kandidáti na astronauty výcvikový program, aby se dozvěděli o průzkumu vesmíru, včetně technických a vědeckých dovedností, vesmírných systémech a operacích a výcviku, jako je potápění pro výstup do vesmíru a výcvik přežití,uvedla ESA. Po ročním výcviku tak budou připraveni na lety na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Základní školení kandidáti dokončí příští rok na jaře a poté budou certifikováni jako astronauti ESA. Jakmile budou přiděleni k dané misi, zahájí další školení, které již bude přizpůsobeno přímo jí. „Jsme nadšeni, že můžeme přivítat Sophii, Pabla, Rosemary, Raphaëla a Marca v Evropském centru astronautů na jejich základní výcvik. Těchto pět jednotlivců bylo vybráno z vysoce konkurenční skupiny uchazečů, kteří prokázali dovednosti a odhodlání uspět jako astronauti ESA,“ řekl vedoucí Evropského centra astronautů Frank De Winne.


Noví kandidáti po 13 letech

ESA minulý rok vybrala celkem 17 nových kandidátů po 13 letech a poprvé zvolila i záložní astronauty, kteří by mohli dostat šanci podívat se do vesmíru, pokud budou například vhodnější pro danou misi než hlavní. Poprvé také vybrala astronauta s postižením, který přišel po nehodě o pravou nohu. Ten se zúčastní projektu Parastronaut Feasibility Project, jehož cílem je začlenění astronautů s tělesním postižením do vesmírných letů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze