Mise Artemis 4 a 5 vezmou na Měsíc i evropské astronauty

Mise Artemis 4 a 5 vezmou na Měsíc i evropské astronauty
Fotografie: NASA
  • ESA se podílí na misích Artemis již od začátku
  • Ke kosmické lodi Orion dodala servisní modul a bude vyvíjet moduly k vesmírné stanici Gateway
  • Astronauti zatím nebyli vybráni, ale obě mise by měly proběhnout do konce desetiletí

Ačkoliv je nyní ve fázi příprav teprve mise Artemis II, která nemá v úmyslu přistát na měsíčním povrchu, jsou již naplánované další mise, které budou postupně vytvářet na Měsíci trvalou základnu. Mise Artemis plánuje NASA, ale využívá i dalších vesmírných agentur k tomu, aby dosáhla co nejlepších výsledků. Postupně také státy podepisují Artemis Accords, které se tím zavazují k tomu, že budou společně s USA spolupracovat na průzkumu Měsíce, Marsu i vesmíru. Dohodu podepsala v květnu i Česká republika.

Evropská kosmická agentura (ESA) byla první, která Artemis Accords podepsala a je to logické, jelikož se podílela už na první misi Artemis, kdy dodala ke kosmické lodi Orion servisní modul, který poskytne i pro následující mise. Dále společně s Japonskem vyvíjejí modul pro doplňování paliva a obytný modul pro vesmírnou stanici Gateway, která bude umístěna na oběžné dráze Měsíce a bude sloužit jako přestupní stanice pro astronauty mezi Zemí a Měsícem.

Mise Artemis 4 by měla odstartovat v roce 2028 a Artemis 5 v roce 2029. Generální ředitel ESA Josef Aschbacher pro space.com uvedl, že v obou misích nebudou chybět astronauti ESA. Kteří to však budou, je zatím otázkou. Kromě podílení se na misích Artemis, se agentura soustředí i na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), kam vysílá pravidelně evropské astronauty. Posledním vybraným je Dán Andreas Mogensen. Ten poletí na ISS v rámci mise Crew-7 od SpaceX v polovině srpna.


ESA minulý rok v listopadu vybrala novou třídu astronautů. Kromě hlavních vybraných ale zvolila dalších 11 záložních, mezi nimi je i Čech Aleš Svoboda a jednoho paraastronauta – Johna McFalla. Toho chce Aschbacher vyslat na vesmírnou stanici, ale nejdříve se musí zjistit, zda nebude potřeba nějakých úprav. Rovněž je také v řešení, zda nezačne agentura vyvíjet svoji vlastní kosmickou loď, se kterou by se dostalo do vesmíru více astronautů ESA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze