Zapomeňte na falešné umění, teď letí padělané memorabilie Applu

Zapomeňte na falešné umění, teď letí padělané memorabilie Applu
Fotografie: Apple
  • Cokoli spojeného s historií firmy Apple může mít poměrně vysokou hodnotu
  • Objevují se proto i padělky a napodobeniny
  • Jednu takovou se podařilo odhalit díky síle sociálních sítí

Je to prakticky odvěké pravidlo: jakmile se objeví něco, co může sloužit pro uchování hodnoty, následují padělky. Typicky si v takové souvislosti představíme umělé diamanty, falešné zlaté šperky nebo obrazy, které jsou jen kopiemi slavných mistrů. Ale jak se společnost vyvíjí, sběratelé dávají přednost i jiným věcem. Mezi všemi stojí za zmínku cokoli, co má spojitost s bohatou historií jedné z nejznámějších firem dneška – Applu. Ať už jde o vzácné prototypy , nerozbalený iPhone první generace nebo dokonce značně použité sandály Steva Jobse.

Apple ID
Má něco takového hodnotu zhruba 1000 dolarů? V případě, že by to nebyl padělek, pak by to byla docela dobrá koupě...

V takovém kontextu nikoho nepřekvapí, že se v nabídce serveru eBay objevila v dražbě podobná položka. Údajně mělo o průkaz zaměstnance číslo 10 (dnes jich má společnost přes 150 tisíc) společně s mapkou prvního kampusu, kde Apple sídlil.


Díky sociálním sítím však tato na první pohled zajímavá nabídka doputovala k „zaměstnanci číslo 8“, Chrisi Espinozovi, který v Applu pracuje od svých 14 let s menšími přestávkami až dodnes. A ten měl k inzerátu své výhrady. V první řadě nesouhlasí podoba zaměstnankyně. Fotografie byla pořízena jiným způsobem než bylo v té době obvyklé a firma jako Apple by si dala více záležet na tom, aby rámečky laminátové průkazky nebyly tak nevzhledně velké. Navíc také nesouhlasí použitý font.

Následná komunikace s prodávajícím odhalila, že jsou falešné i faktury, které mají potvrzovat pravost dokumentu. I proto eBay celý inzerát raději stáhl, nicméně ještě před tím někdo tento nekvalitní padělek vydražil za 947 dolarů, tedy asi 20 tisíc korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze