Zemřel astronom Luboš Kohoutek. Objevil kometu, která ho ve světě proslavila

Zemřel astronom Luboš Kohoutek. Objevil kometu, která ho ve světě proslavila
Fotografie: unsplash.com
  • Dr. Kohoutek zemřel 30. prosince 2023 ve věku 88 let
  • Už v mládí projevil zájem o astronomii a během života vydal 224 vědeckých prací
  • V roce 1973 objevil kometu Kohoutek, kterou pozorovali i astronauti z vesmírné laboratoře Skylab

Česká astronomická společnost oznámila, že 30. prosince 2023 v německém Bergedorfu zemřel astronom Luboš Kohoutek ve věku 88 let. „Je to velká ztráta jednoho z nejpracovitějších a nejpečlivějších českých astronomů 20. století, který strávil rekordních 290 směn u dalekohledu Evropské jižní observatoře na La Silla,“ uvedla společnost na svých stránkách.

RNDr. Luboš Kohoutek, CSc. se narodil 29. ledna 1935 a už v mládí se aktivně zajímal o astronomii. Stal je jedním z nejmladších členů v tehdejší Československé astronomické společnosti a už během studií se stal spoluzakladatelem expedicí k pozorování meteorů. Po dokončení studia začal pracovat v Astronomickém ústavu ČSAV v Praze.

Od roku 1959 se začal věnovat výzkumu planetárních mlhovin. Jednalo se totiž o vesmírné objekty, které bylo snadné pozorovat skrze celou naší galaxii. Pozorováním přispěl k objevu, že jádra planetárních mlhovin jsou často velmi blízké dvojhvězdy. Dr. Kohoutek také našel mlhovinu, která dostala pojmenování Kohoutek 4-55. Při objevování a klasifikaci planetárních mlhovin také našel na snímcích 75 planetek a 5 komet. Jedna z nich mu ale přinesla celosvětovou proslulost – kometa Kohoutek 1973 E1. Ta byla také první, která byla pozorována astronauty z vesmíru, kteří pobývali ve vesmírné laboratoři Skylab a zároveň byla jednou z nejjasnějších komet ve 20. století.


Jeho objevy však nepřišly náhodou. Byl velmi pečlivý a vytrvalý při hledání na snímcích a díky jeho objevům a tím i právu je pojmenovat, jsou vesmírné objekty pojmenované po českých osobnostech. Ve vesmíru tak můžete najít planetku Hus, Komensky, Neruda, Capek, Smetana, Dvorak, Janacek a další. Za svůj život vydal dr. Kohoutek celkem 224 vědeckých prací, které byly zveřejněny v mezinárodních vědeckých časopisech. V roce 2010 mu Česká astronomická společnost udělila nejvyšší možné ocenění Nušlovu cenu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze