Nad Českem se na konci roku rozzářily tři jasné bolidy

Nad Českem se na konci roku rozzářily tři jasné bolidy
Fotografie: unsplash.com
  • Bolidy mezi sebou neměly žádnou spojitost
  • Před vstupem do zemské atmosféry meteority obíhaly kolem Slunce
  • Nad Českem jsme je mohli vidět tam, kde byla jasná obloha

Ve středu 27. prosince jsme mohli vidět tři jasné bolidy, které byly zachyceny nad střední Evropou. Pokud jste se v tu dobu nacházeli pod jasnou oblohou, mohli jste je také vidět, a to i přes jasný svit Měsíce. Astronomický ústav AV ČR informoval, že výskyt tří bolidů, které nemají žádnou vzájemnou spojitost, je velmi vzácný. Bolidy prolétaly nad jižním Rakouskem, jihozápadním Polskem, a nakonec nad Českem. Zaznamenalo je celkem 10 stanic, přičemž většina se nachází na našem území.

Co je to bolid?

Bolid je meteor, který velmi jasně svítí na obloze při průletu atmosférou. Podle allthescience.org tyto objekty explodují v nižších vrstvách atmosféry, což ještě zvýší jejich svítivost. Nejznámější a největší bolid, který byl zaznamenán, dopadl na Zemi v roce 1908, kdy došlo k obrovské explozi na Sibiři. Tento dopad možná znáte pod pojmem Tunguzská událost.

První asi kilogramový bolid byl zaznamenán v 17 hodin a 24 minut středoevropského času, kdy nad Rakouskem vstoupil do zemské atmosféry při rychlosti 16,4 km/s. Na obloze zářil celých 87 km, které uletěl za pouhých 6,1 sekundy. Vzhledem k jeho velikosti se na zemi nejspíše žádný úlomek nedostal. Než bylo jeho putování vesmírem ukončeno v naší atmosféře, obíhal kolem Slunce a jeden oběh meteoritu trval téměř čtyři pozemské roky.


Druhý bolid vlétl do zemské atmosféry v 18 hodin a 49 minut SEČ v oblasti Jeseníků. Tento vesmírný kámen byl o poznání menší než ten předchozí – vážil pouhých 330 g. Na obloze zářil 5,3 sekundy, během kterých uletěl 80 km. I tento asteroid před vlétnutím do zemské atmosféry obíhal kolem Slunce a jeden oběh mu trval 4 pozemské roky.

Poslední bolid, který byl zároveň i nejjasnější, vletěl do atmosféry ve 21 hodin a 37 minut SEČ nad Vysočinou a jižními a středními Čechy. Na obloze zářil 11,7 sekundy a během toho uletěl 222,3 kilometrů. I v tomto případě se veškerá hmota při průletu spotřebovala, a tak žádný kousek na zemi nedopadl. I tento asteroid původně obíhal kolem Slunce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze