8K rozlišení, 97" uhlopříčka i špičkový jas: prohlédněte si nové LG televizory

8K rozlišení, 97" uhlopříčka i špičkový jas: prohlédněte si nové LG televizory
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • LG představilo novou technologii pro zvyšování maximálního jasu až o 30 %
  • Nově nabízí 97", ale i kompaktní 42" uhlopříčku u vybraných modelů

Společnost LG představila řady OLED, QNED a NanoCell pro rok 2022, které jsme si měli příležitost prohlédnout v Magenta Experience Centru v Arkádách Pankrác.

Televizory LG OLED evo

Novinky LG OLED TV řady G2 (LG OLED evo Gallery Edition) a řady C2 jsou osazené doposud nejpokročilejším OLED panelem OLED evo, inteligentním procesorem α (Alpha) 9 Gen 5 a novou technologií pro zvyšování jasu. Díky implementaci zelené vrstvy subpixelů (k vrstvám R, YG a B) výrobce konkrétně slibuje o 20 % vyšší maximální jas u řady C2 a až o 30 % vyšší max. jas u řady G2. V obou případech se jedná údaje o svítivosti při zobrazení bílé plochy, při níž právě dochází ke snížení maximálního jasu. V tomto případě má být plný jas stále 950 nitů. Jas je dále zvýšený i díky novým funkcím Brightness Booster Max (řada G2) a Brightness Booster (řada C2), které jsou implementovány díky vyššímu výpočetnímu výkonu procesoru α9 Gen 5.1

Největší rozsah velikostí obrazovek v historii

Řada OLED televizorů LG pro rok 2022 uvítá také nové velikosti obrazovek a stylové designy Kromě prvního 97" OLED televizoru na světě a nového 83" modelu nabízí řada G2 77", 65" a 55" varianty. Zdokonalený Gallery Design řady G2 umožňuje uživatelům namontovat televizory do jedné roviny se stěnou. Řada LG C2 pak nabízí nejvíce velikostí pro rok 2022 (6). Vůbec první 42" OLED televizor doplňuje širokou nabídku modelů řady C2 s úhlopříčkami 83, 77, 65, 55 a 48 palců. Novinkou pro letošní rok jsou u modernizované řady C2 tenčí rámečky, jež doplňují elegantně štíhlý design. Vybrané televizory mají nově nižší hmotnost až o 40 % díky využití kompozitních materiálů.

LG5 LG QNED 8K miniLED (86QNED99)

Inteligentní procesor LG α9 Gen 5

Vylepšený inteligentní procesor LG α9 Gen 5 využívá algoritmus hlubokého učení ke zvýšení výkonu dopočtu rozlišení – upscalingu nejnovějších OLED televizorů – díky němu získává obraz trojrozměrnější efekt. Procesor α9 Gen 5, kterým jsou vybavené modely řady G2, C2 a Z2, se může pochlubit také novým algoritmem Dynamic Tone-mapping Pro, který individuálně zpracovává více než 5 000 oblastí na obrazovce a každou z nich vylepšuje tak, aby byl obraz živější a detailnější – ve světlejších i v tmavších částech obrazu. Nejnovější procesor od LG zvyšuje i kvalitu zvuku prostřednictvím funkce AI Sound Pro, která umožňuje vestavěným reproduktorům televizorů vytvářet virtuální prostorový zvuk v režimu 7.1.2 kanálů. Řadu OLED televizorů pro rok 2022 doplňují OLED televizory řady B2 ve třech velikostech obrazovky (77, 65 a 55 palců) a řady A2 ve čtyřech velikostech (77, 65, 55 a 48 palců), které jsou vybavené samosvítící technologií LG, procesorem α7 Gen 5 s funkcemi Dynamic Tone-mapping, AI Sound Pro a virtuálním prostorovým zvukem v režimu 5.1.2 kanálů.

Vysoká kvalita obrazu

Panely použité v letošní řadě byly opět certifikované společností Intertek na zajištění 100% věrnosti barev a 100% objemu barev. To znamená, že OLED televizory LG pro rok 2022 poskytují přesnou reprodukci barev a dokážou vyjádřit každý jednotlivý tón a odstín původního zdroje bez ohledu na to, jak jasné nebo tmavé je dění na obrazovce. Všechny modely pro rok 2022 jsou navíc certifikované společností UL jako flicker-free.

Technologie Precision Dimming

Technologie Precision Dimming dále zvyšuje kvalitu obrazu nových QNED Mini LED televizorů a zajišťuje vyšší špičkový jas i hlubší a jemnější odstíny černé. Díky přibližně 30 000 Mini LED, z nichž každá má pouze 1/40 velikosti běžné LED, a tisícům zón lokálního stmívání nabízejí QNED Mini LED televizory LG přesné řízení jasu, díky kterému každá scéna vypadá a působí realističtěji. QNED Mini LED televizory s rozlišením 8K jsou také vybavené novým inteligentním procesorem LG α (Alpha) 9 Gen 5 s funkcí hlubokého učení.

Dolby Vision IQ s přesným zobrazením detailů

Nejnovější OLED a QNED televizory LG jsou první, které využívají technologii Dolby Vision IQ s funkcí Precision Detail. Tato nová technologie poskytuje z obsahu Dolby Vision ještě více, když odhaluje další detaily ve světlých i tmavých oblastech obrazu. A pro stejně pohlcující zvukovou složku poskytují nové OLED i QNED televizory LG prostřednictvím svého systému reproduktorů prostorový zvuk Dolby Atmos.

Optimalizováno pro hraní her

OLED televizory LG poskytují dobu odezvy 0,1 milisekundy (GtG), nízké zpoždění na vstupu a až čtyři HDMI 2.1. Díky integrované podpoře služeb Google Stadia a GeForce NOW je na OLED televizorech LG k dispozici také bezproblémové hraní v cloudu.

Nový režim Dark Room Mode, který upravuje jas obrazovky pro lepší herní zážitek při zhasnutém světle, lze rovněž zvolit prostřednictvím nabídky Game Optimizer, stejně jako nastavení pro G-SYNC Compatible, FreeSync Premium a proměnlivou obnovovací frekvenci (VRR). Novinkou pro rok 2022 jsou další předvolby displejů LG pro různé herní žánry, kdy k dříve dostupným možnostem pro střílečky z pohledu první osoby, RPG a strategie v reálném čase přibyl sportovní režim.

Rovněž nové QNED televizory LG podporují řadu funkcí HDMI 2.1, včetně režimu automatického snížení latence (ALLM) a vylepšeného zpětného zvukového kanálu (eARC). Podpora služeb Google Stadia a GeForce NOW znamená, že si uživatelé mohou v nejlepší kvalitě užít i cloudové hraní nové generace. A pro rychlý přístup ke všem důležitým funkcím a nastavením během hraní nabízejí QNED televizory LG praktické nabídky Game Optimizer a Game Dashboard.

LG NanoCell TV s novým procesorem

S novými modely pro rok 2022 přichází rovněž řada LG NanoCell TV s inovovanými procesory α5 Gen 5. Tyto televizory se zvýšeným rozsahem barev díky technologii Nano Color a se zvukem Ultra Surround posouvají domácí zábavu na novou úroveň. S technologií Nano zobrazují televizory LG NanoCell čisté barvy s vysokou přesností i ze širokých pozorovacích úhlů.

Vylepšené uživatelské prostředí

OLED, QNED i NanoCell televizory LG pro rok 2022 jsou vybaveny systémem webOS 22, nejnovější verzí inovativní platformy Smart TV od LG. Systém webOS 22 nabízí řadu nových možností personalizace, včetně přizpůsobitelných uživatelských profilů, které umožňují každému členu domácnosti upravit svůj zážitek ze sledování a využívat snadnější přístup k preferovaným kanálům, aplikacím a službám na poskytování obsahu. Platforma webOS 22 poskytuje také zvýšené pohodlí díky funkcím, jako jsou NFC Magic Tap umožňující jednoduchý způsob zrcadlení obrazovky z mobilního telefonu na televizoru nebo Room To Room Share na zrcadlení kabelového nebo satelitního obsahu přes Wi-Fi z jednoho televizoru na druhý ve stejné domácnosti, takže není třeba další set-top-box na druhém televizoru.

Kromě toho mohou uživatelé díky funkci Home Dashboard snadno sledovat aktivní zdroje (např. herní konzole, Blu-Ray přehrávače atd.) a také veškerá chytrá domácí zařízení připojená k televizoru.

Až pětiletá záruka

Potenciální zájemce o modely Z1 (77 a 88 palců) a OLED G1 (55, 65 a 77") jistě potěší i nově zavedená pětiletá záruka OLED Care, která se vztahuje i na Slovensko a Českou republiku. Záruka zahrnuje vypálené pixely, stále svítící pixely i případné snížení maximálního jasu.

Technické parametry nových OLED, QLED a NanoCell televizorů LG pro rok 2022 na českém trhu

Specifikace LG televizorů 2022
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze