LG ukázalo na CESu průhledný televizor. K čemu je to dobré?

LG ukázalo na CESu průhledný televizor. K čemu je to dobré?
Fotografie: LG
  • OLED T nabídne průhledný displej
  • Ten nepůsobí v interiérech tak rušivě
  • Vedle toho umožňuje používat televizor novými způsoby
  • Cena ani termín prodeje ještě nebyly uvedeny, LG však plánuje přístroj skutečně prodávat

I když by se mohlo zdát, že vývoj v oblasti televizorů už nepostupuje tak rychle dopředu, stále se najdou firmy, které se snaží experimentovat a ukázat v tomto segmentu něco zajímavého. Jednou z nich je i jihokorejský výrobce LG, který si na veletrh CES obvykle nachystá něco zajímavého. V roce 2019 si pozornost získal jeho televizor, který lze srolovat, a letos je to neméně působivá průhledná OLED obrazovka.

Prototypy průhledných displejů se na veletrzích objevují již řadu let. Jsou zaručeným způsobem, jak ohromit lidi a předvést jedinečné schopnosti panelu OLED. Společnost LG se však zřejmě rozhodla, že nastal čas dodat skutečný průhledný televizor, který si lidé budou moci letos skutečně koupit. Sice v blíže neurčeném termínu a za cenovku, která lidová rozhodně nebude, ale je to rozhodně krok směrem kupředu.

LG OLED T

Model se jmenuje OLED Signature T, přičemž písmeno T odkazuje na slovo „transparent“ tedy průhledný. Produkt, který společnost LG předvedla novinářům v Las Vegas, není úplně finální, ale velmi se blíží tomu, co nakonec zamíří do obchoddů. Displej s úhlopříčkou 77 palců (195 centimetrů) se vůbec nezmění, ale ještě není jasno o doplňkové výbavě.

Za průhledným panelem OLED T je kontrastní fólie, kterou lze stisknutím tlačítka na dálkovém ovladači zvýšit, aby televizor vypadal jako běžný OLED, nebo snížit, pokud chcete vidět, co je za obrazovkou. To zároveň dává odpověď na otázku, k čemu je průhledný displej dobrý. Pokud máte v pokoji větší televizor, pak jeho velká černá plocha působí nepřirozeně a narušuje design a estetiku pokoje, zvláště pak je-li vyveden ve světlých barvách. Při aktivované průhlednosti prakticky splyne s okolím a nebude působit tak rušivě.

LG OLED T

Na televizoru běží rozhraní webOS, které je optimalizováno pro tento jedinečný displej. Průhledný OLED od LG umožňuje majitelům objevovat nové formy zábavy a používání díky dvojímu způsobu zobrazení: průhlednému a neprůhlednému. OLED T se díky funkci Always-On-Display (AOD) stává průhledným digitálním plátnem pro prezentaci uměleckých děl, videí nebo fotografií. Obsah zobrazený na průhledné obrazovce se zdánlivě vznáší ve vzduchu, ale zároveň splývá s okolním prostorem a vytváří podmanivý a atmosférický vizuální efekt. Další možností je funkce T-Bar, která nabízí užitečný informační ukazatel běžící podél spodní části obrazovky. T-Bar zobrazuje upozornění na zprávy, aktuální informace o počasí nebo názvy přehrávaných skladeb, zatímco zbytek obrazovky představuje jasný, ničím nerušený pohled na prostor za ním.

Uživatelé také mohou naplno využít vylepšenou kvalitu obrazu LG OLED díky novému procesoru α (Alpha) 11 AI se čtyřikrát vyšším výkonem AI. Ten poskytuje o 70 % vyšší grafický výkon a o 30 % vyšší rychlost zpracování ve srovnání s předchůdcem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze