Vyzkoušeli jsme zbrusu nový televizor LG OLED C3. Proč stojí za pozornost?

Vyzkoušeli jsme zbrusu nový televizor LG OLED C3. Proč stojí za pozornost?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • Televizor využívá soustavu miniaturních čoček, které jsou schopny propustit podstatně více světla a zvýšit maximální jas
  • Nový webOS23 je přehledný a nabízí řadu praktických funkcí

Nejnovější modelová řada televizorů LG přináší celou řadu špičkových technologií, které pomohou vylepšit kvalitu obrazu, ale také usnadní uživatelům život díky řadě chytrých funkcí. My jsme se mohli s předstihem podívat na nový LG OLED C3 televizor. Jaké jsou naše dojmy?

Vyšší svítivost díky vyššímu průchodu světla

Nová generace televizorů OLED je vybavena pokročilým procesorem a9 Gen6 (ten je dostupný u všech panelů OLED evo), který dokáže společně s funkcí Brightness Boostser Max vykouzlit nevídaně vysoký jas, což jsme si mohli na vlastní kůži vyzkoušet v silně osvětlené místnosti a oceníte to například i v případech, kdy se televizor nachází v blízkosti velkého okna, skrze které na obrazovku dopadá světlo. Vyšší jas má pak na starosti speciální integrovaná vrstva.

LG OLED C3

Díky miniaturním čočkám (tzv. Micro Lens Array, o kterých se můžete více dočíst na lgdisplay.com) je možné, aby panelem prostoupilo mnohem více světla a zprostředkoval vyšší maximální jas. U modelu G3 je to oproti konvenčnímu řešení bez miniaturních čoček až o 70 % více při 3% pokrytí bílou barvou (cca 2 000 nitů), u modelu C3, který jsme si mohli prohlédnout, se takto zvýší průchod světla zhruba o jednu třetinu.

Kromě špičkového obrazu jsme si však mohli poslechnout i zvuk, konkrétně v kombinaci se soundbarem SC9S, jenž je designovaný přímo pro tyto modely. Kromě výkonu 400 W nám byla prezentována funkce WOW Orchestra, která zajistí dokonale synchronizovaný zvuk s děním na obrazovce. Toho je docíleno tím, že ke zpracování zvuku dochází v televizi, i když je k ní připojený soundbar, nikoliv přímo v soundbaru, jako je tomu obvykle. Velmi pěkně je zpracován i kovový držák, která se zasune zezadu do konstrukce televize a položí se na něj soundbar, tudíž odpadá nutnost vrtat uchycení pro samotný soundbar a následně jej vyrovnávat.

webOS23

Letošní modelová řada přichází s novým systémem webOS23, který má přepracované rozhraní pro ještě větší přehlednost a intuitivnější pohyb v něm. Novinkou je například záložka nalevo, která může mít až 12 dlaždic, jež jsou plně editovatelné. Pochopitelně neschází ani rychlý přístup podržením klávesy nula či velmi hezky zpracovaný herní režim s podporou zobrazení všech důležitých informací.

Na své si přijdou i rodiče, jejichž ratolestem mohou podrobně stanovit podmínky sledování televizoru. Nejedná se tak pouze o dobu sledování, ale také například omezení maximální hlasitosti, regulaci modrého světla či přizpůsobení obrazu. Vše je v rámci systému jednoduše nastavitelné.

Jak funguje čistící proces OLED panelů od LG?

Nakonec jsme se během prezentace dozvěděli, jak správně pečovat o OLED panely od LG, i když samotný uživatel v podstatě nemusí na nic myslet, neboť je tzv. čištění prováděno automaticky. Čistící proces se spustí po každých 4 hodinách sledování či po každém vypnutí a trvá zhruba 7,5 minuty. Důkladné čištění pak nově probíhá nikoliv po 2 000 sledovacích hodinách, ale již po 500 hodinách, aby byla zajištěna co nejdelší životnost panelu a pochopitelně i vysoká kvalita obrazu. Tento proces trvá zhruba hodinu. Pokud vás zajímá, co se při něm vlastně děje, tak televizor měří napětí každého jednotlivého pixelu a postižená místa rozsvítí víc, tj. zvýší u nich napětí.

Kromě čistících procesů dochází k udržení kvality také díky pohybu obrazu o 4 pixely každým směrem. V případě statických log na obrazovce je pak umí televizor namapovat a postupně u nich snižovat jas na takovou úroveň, aby nebyla pro panel nebezpečná.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze