90% úspěšnost vakcíny proti COVID-19 je částečně dílem náhody

90% úspěšnost vakcíny proti COVID-19 je částečně dílem náhody
Fotografie: Martin Fajmon, fzone.cz
  • Farmaceutická společnost AstraZeneca zveřejnila zprávu o úspěšnosti vakcíny
  • Vysoká úspěšnost byla výsledkem odlišného dávkování
  • Vědci i nadále vakcínu a její způsob podání testují

Farmaceutická společnost AstraZeneca společně s Oxfordskou univerzitou poslala do světa skvělou zprávu. Její vakcína proti COVID-19 je účinná až z 90 procent. Hned vzápětí však zjistili, že je to částečně zásluhou náhody.

vakcína AstraZeneca

Za výsledky stojí rozdílné dávkování vakcíny. Nejdříve vědci podávali vakcínu ve dvou celých dávkách s odstupem 28 dnů. Následně podávali poloviční dávku a po 28 dnech opět celou. Po zhodnocení výsledků ale zjistili, že podání dvou celých dávek mělo účinnost 62 % v prevenci proti COVID-19. Zato podání jedné poloviční a následně celé dávky vakcíny bylo účinné z 90 %. Podání poloviční dávky přitiom bylo neúmyslné. „Důvodem, proč jsme podávali poloviční dávku, je náhoda,“ řekl v pondělí agentuře Reuters Mene Pangalos, vedoucí neenkologického výzkumu a vývoje společnosti AstraZeneca.


„Takže jsme se vrátili a celý proces podávání vakcíny zkontrolovali. Zjistili jsme, že jsme podávali jen poloviční dávku,“ řekl Pangalos. Vědci se poté rozhodli pokračovat a malé skupině pacientů se špatnou první dávkou podali druhou dávku správně. Týkalo se to zhruba 2 800 lidí, zatímco podání dvou celých dávek asi 8 900 lidí.

Vědci v návaznosti na chybu budou testovat, jaký dopad má na imunitní systém rozdělené dávkování a jaký způsob dávkování by byl nejúčinnější.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze