Očkování proti COVID-19 bude probíhat ve dvou dávkách

Očkování proti COVID-19 bude probíhat ve dvou dávkách
Fotografie: pixabay.com
  • Vakcína proti COVID-19 bude rozdělena do dvou dávek
  • Díky tomu si tělo lépe vytvoří potřebné protilátky
  • Dvě dávky vakcíny však přináší i několik problémů

Vakcíny proti COVID-19 od farmaceutických firem Pfizer/BioNTech a Moderna mají mnoho společného. Obě firmy byly velice úspěšné v klinických testech a jejich vakcíny jsou genové. Očkovat se bude ve dvou dávkách, což je u očkování docela standardní postup. „Pokud se podíváte na všechny vakcíny schválené FDA, velká většina vyžaduje více dávek,“ říká Otto Yang, specialista na infekční onemocnění v UCLA Health.

Princip očkování spočívá v tom, že je tělo vystaveno vakcíně obsahující malou část konkrétního viru, tím se tělo naučí vir rozpoznat a utvoří si proti němu protilátky. Když budeme očkování opakovat, imunitní systém má více možností si látku zapamatovat a zjistit, jak čelit infekci v plné síle. „Když jste něčemu vystaveni poprvé, imunitní systém vlastně začíná od nuly“, říká Yang. Patogeny, stejně jako koronavirus, mají konkrétní oblasti zvané antigeny, které nabádají naše buňky k produkci protilátek k boji s infekcí. Stejně tak vakcína spouští produkci specifických protilátek, které mohou bojovat proti něčemu jako virus.

Pokud budeme vakcínu aplikovat vícekrát, tělo má větší šanci vytvořit si více protilátek. Zároveň tento postup zvýší šanci na vytvoření většího počtu paměťových buněk, které navíc zůstávají v těle dlouho po očkování. Tyto buňky jsou pak vždy připraveny reagovat na konkrétní antigeny, pokud se znovu objeví. To znamená, že pokud bude očkování vakcíny rozděleno na dvě dávky, bude tělo vystaveno většímu množství antigenů, takže se vytvoří více paměťových buněk. Tím pádem budou protilátky rychlejší a účinnější, až se virem opětovně nakazíte.

Dvě dávky sice z popisu vypadají jako lepší řešení, ale přináší i problémy. Bude potřeba vyrobit a skladovat dvakrát více materiálu, jako jsou jehly, ampule a v neposlední řadě i vakcína jako taková. Bude také těžší přimět lidi, aby šli k lékaři na očkování dvakrát. V budoucnu se vcelku pravděpodobně objeví jednodušší řešení, ale zatím to vypadá, že minimálně první dostupné vakcíny proti COVID-19 budeme muset absolvovat ve dvou dávkách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze