Agentura DARPA shání drogy, po kterých nebudete mít halucinace

Agentura DARPA shání drogy, po kterých nebudete mít halucinace
  • LSD a psilocybin mají prokazatelné účinky při léčbě psychických poruch
  • Způsobují však halucinace, což není žádoucí
  • Nově vyvinuté substance by měly pomáhat veteránům

Práce v agentuře DARPA je snem nejednoho inženýra. I když se jedná o státní organizaci, má velmi volnou organizační strukturu, stejně tak jako přístup k výběru témat. Přesto, nebo snad právě proto, se právě tady zrodily jedny z největších vynálezů druhé poloviny dvacátého století, jako jsou základy internetu nebo systému GPS.

Není proto divu, že každé veřejné prohlášení vzbudí pozornost. Když DARPA hledá podzemní prostory, vyrojí se spekulace, které hravě překonávají leckterý hollywoodský sci-fi film. Neméně poutavé je i její tiskové prohlášení, ve kterém, zjednodušeně řečeno, DARPA shání drogy.

Účelem však není rozšíření kreativních obzorů nebo cesty do jiných dimenzí, ale o mnoho prozaičtější důvod. Není žádným tajemstvím, že největším problémem vojáků není samotný nepřítel ve válce, ale následné psychické problémy. Každý den tak spáchá sebevraždu v průměru 20 amerických veteránů.

Darpa

Snížit toto hrozivé číslo je tak cílem mnoha vědců. Někteří z nich si povšimli, že substance jako LSD a psilocybin mají dobré výsledky při léčbě chronických depresí nebo post-traumatického stresového syndromu. Nicméně také způsobují halucinace, které při intenzivnějším používání těchto látek mohou přetrvávat. Případná léčka by tak byla příslovečným vytloukáním klínu klínem. Tyto látky také patří mezi zakázané substance, což jejich využití dále komplikuje.

DARPA proto vyzývá výzkumníky, aby se jí přihlásili, pokud pracují na látkách, které by měly léčivé účinky psychidelik, ale ne jejich vedlejší účinky. Společně pak mohou produkt provést schvalovacím procesem, který však nebude zahrnovat testy na lidech, nýbrž na zvířatech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze