DARPA shání speciální nemovitost a dráždí naši fantazii

DARPA shání speciální nemovitost a dráždí naši fantazii
  • Instituce poptává podzemní tunelový komplex
  • Co chce na takovém místě provádět?

DARPA a její předchůdce ARPA jsou jedny z nejvlivnějších vědeckých organizací dvacátého století. Připisuje se jim položení základů pro celosvětovou síť internetu, globální navigační systém a další. Jejich nápady pro vojenské technologie v mnohém předbíhají dobu a jejich prezentace, jako například 250 dronů vyhledávajících cíl, pak působí jako z vědeckofantastických filmů.


Není proto divu, že i obyčejný inzerát, ve kterém DARPA poptává nemovitost, vzbudí patřičný ohlas. Pokud by se jednalo o nějakou kancelářskou budovu, pak by celá věc nejspíše prošla bez povšimnutí, ale toto je opravdu jiný šálek kávy. Pro výzkum a experimenty se totiž hledá podzemní tunelový komplex o velikosti několika bloků, který má nějakou vnitřní strukturu, jako jsou například schodiště, atria a další prvky. Univerzity nebo soukromé společnosti, které takovým zázemím disponují, se mohou hlásit do konce srpna.

Dozvíme se někdy, co se bude v oněch podzemních prostorách odehrávat? Nejspíše ne v dohledné době. Třeba to bude jen nudný a nezajímavý výzkum šíření zvukových vln. Nebo se zde budou pořádat obří přestřelky humanoidních autonomních robotů. Anebo… Fantazii se meze nekladou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze