Americká armáda investovala do projektu zkoumajícího čištění mozku během spánku

Americká armáda investovala do projektu zkoumajícího čištění mozku během spánku
Fotografie: Rice University
  • Vědci na univerzitě chtějí zkoumat, jak funguje regenerace během spánku
  • O výzkum má zájem i armáda a finančně ho podpořila

Souvislost pořádného spánku a mentální výkonnosti není potřeba nijak zvlášť zdůrazňovat a každý ji ostatně zná na vlastní kůži. Co je však pro vědce do jisté míry stále záhadou, jsou mechanismy, které stojí za obnovou mozkových funkcí.

Jednou z nich je i proudění mozkomíšního moku, který se stará o odplavování produktů metabolismu. Vědci z Rice University proto vyvinuli helmu, která zkoumá proudění tekutiny ve spánku společně s dalšími parametry. Cílem je lépe pochopit, co to spánek ve skutečnosti je a jak funguje.

Nejzajímavější informací ze zprávy je ovšem fakt, že projekt podpořil výzkumný program amerických ozbrojených sil Military Operational Medicine Research Program (MOMRP). Na jednu stranu je snadné si představit, proč chce armáda zkoumat spánek. Spousta moderních zbraňových technologií vyžaduje maximálně soustředěnou obsluhu a nekvalitní spánek by mohl být na překážku dosažení optimálních výsledků. Na druhou stranu je zde vždy prostor pro fantazii a možnost, že armáda zkoumá něco zcela mimo obvyklé postupy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze