DARPA už testuje, jak se bude válčit v budoucnu. Na cíl pošlou 250 dronů

DARPA už testuje, jak se bude válčit v budoucnu. Na cíl pošlou 250 dronů
  • Jejich cílem je pročesat okolí a najít cílovou osobu
  • Jsou určeny pro složité městské podmínky, kde by pozemní jednotky čelily velkému riziku

Agentura ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty (DARPA) obvykle pracuje na přísně tajných projektech, ale čas od času se pochlubí něčím ze své kuchyně. Můžete se tak podívat na test programu OFFSET (OFFensive Swarm-Enabled Tactics), který by do budoucna mohl zcela změnit způsob vedení ozbrojených konfliktů, například protiteroristických akcí.

Využití dronů v bojových akcích není nic nového a slouží například jako prostředky k útoku anebo k monitorování bojiště. DARPA však jejich nasazení posouvá na novou úroveň, když jich do akce pošle hned 250 v kombinaci s autonomními pozemními vozidly.

Zadání mise, která se uskutečnila v testovacím centru v americké Georgii, je zhruba následující: drony a vozidla mají na ploše zhruba dvou bloků najít cílovou osobu. Ve svém počínání jsou autonomní, takže můžeme vidět, jak nejprve pročesávají oblast a pak se začnou shromažďovat okolo vybrané budovy, jejíž okolí mají monitorovat, a poskytnout tak situační povědomí vojákům na zemi a ve velení. Jednotky tak budou vystaveny mnohem menšímu nebezpečí, než jaké by při podobném průzkumu musely samy podstoupit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze