Algoritmus Instagramu údajně napomáhá šíření dezinformací o COVID-19

Algoritmus Instagramu údajně napomáhá šíření dezinformací o COVID-19
Fotografie: Solen Feyissa, unsplash.com
  • Pokud věříte jedné nepravdě, jsou vám doporučovány další
  • Dostat se na šikmou plochu je velice jednoduché
  • Facebook závěry odmítá

Vedle samotné virové nákazy provází současnou pandemii i její informační varianta. Prostředí internetu a sociálních sítích je doslova zamořeno zprávami o projevech nemoci, jejím původu, případné léčbě nebo nežádoucích účincích vakcín. Mohlo by se zdát, že je to jen nezbytný následek toho, kdy každý může sdílet nebo zveřejňovat informace, které uzná za vhodné. Studie Center for Countering Digital Hate však ukazuje, že vinu na situaci nesou i samotné sociální sítě, respektive jejich nastavení.

V rámci experimentu si vědci vytvořili 15 instagramových profilů, přičemž ke každému zvolili jiné stránky ke sledování – od oficiální zdrojů informací, jako jsou ministerstva a další úřady, až po stránky zabývající se konspiračními teoriemi. Pak v období od září do listopadu loňského roku sledovali doporučované příspěvky.

A výsledek? Kromě účtů, které sledovaly výhradně oficiální zdroje, se Instagram snažil propagovat zavádějící nebo nepravdivé příspěvky. A fungoval tak efektivně, že se snažil doplnit portfolio toho, v co hypotetičtí uživatelé věřili. Takže kdo si myslí, že je COVID-19 spiknutí, toho Instagram nasměruje na stránky odmítačů vakcín a naopak. Případně se ještě obě skupiny snaží přesvědčit o nestandardním průběhu amerických prezidentských voleb.

Facebook, pod který Instagram spadá, se vyjádřil, že proti dezinformacím aktivně bojuje, nicméně výsledky studie odmítl s odkazem na malý počet dotčených účtů a problematických příspěvků.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze