Americkému policistovi se nechtělo na YouTube. Schovával se za Taylor Swift

Americkému policistovi se nechtělo na YouTube. Schovával se za Taylor Swift
Fotografie: Fred Moon, unsplash.com
  • Policejní příslušníci, kteří nechtějí být nahráváni, našli způsob, jak se zveřejnění na YouTube vyhnout
  • Klíčem je populární hudba ve videu
  • Legálnost takového počínání se zkoumá

Situace začala zcela obvykle. V soudní budově v Alamedě v americkém Oaklandu probíhal proces s policistou, který měl neoprávněně zastřelit psychicky narušeného muže v supermarketu. Jednání doprovázely protesty sdružení Anti Police-Terror Project. Další policista měl za to, že demonstrují v zakázaném prostoru a snažil se je z něj vykázat. Situace velice rychle eskalovala ve slovní přestřelku, kterou začali ostatní natáčet na mobilní telefony. Pak se však stalo něco nečekaného. Příslušník policie vytáhl telefon a začal přehrávat hit Blank Space od Taylor Swift. Své neobvyklé jednání vzápětí vysvětluje přímo na kameru se slovy „točte si co chcete, ale tohle se na YouTube nedostane.

Dřívější soudní spory totiž určily, že nahrávání policistů na veřejně přístupném místě a následné zveřejňování záznamů je aktivita chráněná prvním dodatkem americké ústavy o svobodě projevu. Přehráváním autorsky chráněných děl se tak policisté snaží vyhnout zveřejnění na platformách jako YouTube nebo Facebook. Zde protipirátské algoritmy kontrolují, jestli se ve videu neobjevují autorsky chráněná díla, třeba jen v pozadí a po krátkou dobu. I to obvykle stačí k tomu, aby video nebylo zveřejněno nebo přišlo o zvukovou stopu. Rozhodně se nejedná o první nebo ojedinělý případ. Už v únoru informoval vice.com o případu, kdy se policista z Beverly Hils snažil „zpříjemnit“ konverzaci přehráváním hitu Santeria od Sublime. Jeho chování ještě posuzují nadřízení, podle nichž však pouštění reprodukované hudby nepatří do popisu policejní práce.

Minimálně těmto dvěma příslušníkům se tak pomocí Efektu Streisandové podařilo dosáhnout pravého opaku. Nicméně lze předpokládat, že se tato snaha o „chytrý hack“ platforem pro sdílení videí neobjevuje naposledy. Podle některých právníků se tak ale samotní policisté mohou provinit porušováním autorských práv. Je tak pravděpodobné, že podobné počínání dříve či později samo skončí před soudem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze