Pilot přišel o licenci, protože kvůli videu zinscenoval pád letadla

Pilot přišel o licenci, protože kvůli videu zinscenoval pád letadla
Fotografie: Lacie Slezak, unsplash.com
  • Na YouTube je k vidění letadlo s nefunkčním motorem, jehož pilot se zachránil seskokem s padákem
  • Podle úřadu je to nestandardní řešení problémů a možný záměr pilota
  • Ten tak přišel o pilotní licenci

Internet je plný videí, která ukazují nebezpečné a šílené věci. Mnoho z nich záměrně inscenují jejich tvůrci, aby přilákali co nejvíce diváků. Výjimkou není ničení různých drahých věcí. Jedno takové natočil i Trevor Jacob a prohlédnout si jej můžete níže. Asi 13minutový záznam zachycuje situaci, v níž mělo podle autora videa dojít k poruše motoru, ze které vyvázl jen díky tomu, že z letadla vyskočil s padákem.

Jacob video zveřejnil v prosinci a má již více než 1,7 milionu zhlédnutí. Stejně jako několik členů letecké komunity, i FAA (Federální letový úřad) vyjádřil pochybnosti o Jacobově rozhodnutí během incidentu. Vytýkají mu, že se nepokusil řádně restartovat motor, nekontaktoval řízení letového provozu s prosbou o podporu ani nehledal alternativní místo k přistání, přestože měl k dispozici spoustu možností. V podstatě se podle agentury nepokusil letadlo zachránit, než z něj vyskočil.

Další část vytýkacího dopisu, který úřad youtuberovi odeslal, obsahuje pochybnosti o tom, že se jednalo o skutečnou situaci. Vrtule začíná zpomalovat až poté, co autor videa otevřel dveře. Jedná se však o historický model z roku 1940, kde jsou podobné potíže běžné. Ne však jejich řešení.

Regulátor tak ve správním řízení došel k tomuto závěru: „Pilot prokázal nedostatek opatrnosti, úsudku a odpovědnosti, když se rozhodl vyskočit z letadla.“ Dále uvedl: „ Pilot řídil tento let tak, aby záměrně způsobil pád letadla.The New York Times informoval, že trestem je ztráta pilotního oprávnění. Trevor Jacob se k incidentu odmítl vyjádřit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze