Havarovat s letadlem kvůli popularitě na sociálních sítích? Výsledek za to nestojí

Havarovat s letadlem kvůli popularitě na sociálních sítích? Výsledek za to nestojí
Fotografie: Lacie Slezak, unsplash.com
  • Na YouTube je k vidění letadlo s nefunkčním motorem, jehož pilot se zachránil seskokem s padákem
  • Letecký úřad však verzi pilota nevěřil a kvůli špatnému řešení krize přišel o licenci
  • Podle soudu jde však o úmyslný trestný čin a mladík půjde do vězení

Loni na jaře obletěl svět příběh o havárii malého letadla. Od ostatních se však odlišuje tím, že pilot katastrofu nejen přežil, ale ještě ji stačil natáčet na video a posléze umístit na sociální sítě. Trevor Jacob tak možná nasbíral několik miliónů shlédnutí, ale zároveň proti sobě poskytl usvědčující důkaz.

FAA (Federální letový úřad) vyjádřil pochybnosti o Jacobově rozhodnutí během incidentu. Vytýkají mu, že se nepokusil řádně restartovat motor, nekontaktoval řízení letového provozu s prosbou o podporu ani nehledal alternativní místo k přistání, přestože měl k dispozici spoustu možností. V podstatě se podle agentury nepokusil letadlo zachránit, než z něj vyskočil. Jinými slovy říkají, že havaroval úmyslně, čímž hrubě porušil letecké předpisy, kvůli čemuž přišel o licenci.

Jenže tím jeho potíže neskončily. Kromě FAA se incident rozhodly řešit i orgány činné v trestním řízení. Pilot byl nakonec odsouzen kalifornským soudem k šesti měsícům vězení za úmyslnou havárii letadla kvůli sledování na internetu. Úřadům totiž předložil falešnou zprávu o poloze vraku letadla a tvrdil, že havárii způsobila porucha motoru.

Podle serveru justice.gov se prokurátor domnívá, že Jacob plánoval úmyslně vyskočit z letadla a natočit se na padáku cestou na zem během samostatného letu 24. listopadu 2021, který měl údajně směřovat do Mammoth Lakes v Kalifornii. Před startem měl na letadle připevněno několik videokamer, které spolu s kamerou na selfie tyči, kterou Jacob držel po opuštění letadla, sloužily k záznamu klesání letadla a následného pádu do lesa Los Padres poblíž Santa Maria. Následně úřadům tvrdil, že neví, kde je vrak z letadla, i když z něj vyzvedl záznamy. Ty se posléze objevily v sestříhané podobě na YouTube jako ono známé video.

Prokurátoři během vyšetřování uvedli, že Jacob „se tohoto činu s největší pravděpodobností dopustil proto, aby pro sebe získal publicitu na sociálních sítích a ve zpravodajství a aby získal finanční prospěch“, a zdůraznili, že „tento typ ‚odvážného‘ chování nelze tolerovat“. Pokud se chystáte lhát o tom, že děláte něco nebezpečného a nezákonného, možná se při tom nenahrávejte a pak to veřejně nezveřejňujte kvůli finančnímu zisku, protože pozornost úřadů na sebe nenechá dlouho čekat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze