Učitel se pomocí klonu hlasu umělé inteligence snažil očernit ředitele

Učitel se pomocí klonu hlasu umělé inteligence snažil očernit ředitele
Fotografie: Kelly Sikkema, unsplash.com
  • Učitel a sportovní ředitel školy měl být vyšetřován kvůli nakládání se školním majetkem
  • Rozhodl se pomstít řediteli pomocí nahrávky vytvořené AI
  • Rozdíl je patrný pouze při odborném zkoumání

Když se řekne klonování hlasu pomocí umělé inteligence, ještě před pár lety by to většina lidí považovala za čisté sci-fi. Vzhledem k nejnovějšímu pokroku v oblasti umělé inteligence a strojového učení je to však realita, která je také zneužívána k nekalé činnosti. Obvyklý případ je bezpečnostními experty popisovaný případ, kdy ředitel volá do účtárny, že je „nutné okamžitě proplatit jednu fakturu mimo standardní postupy“. Jak ale ukazuje poslední případ z Baltimoru ve Spojených státech, může se jednat i daleko obyčejnější případy.

Jak informuje thebaltimorebanner.com učitel tělesné výchovy a bývalý sportovní ředitel střední školy v Baltimorském okrese byl zatčen a obviněn z použití služby klonování hlasu pomocí umělé inteligence, aby obvinil ředitele školy.

Místní policie se domnívá, že nahrávka, která se v lednu šířila po sociálních sítích a na níž je údajně slyšet ředitel střední školy v Pikesville Eric Eiswert, jak pronáší rasistické a antisemitské komentáře, je falešná. Odborníci sdělili deníku The Baltimore Banner a policii, že nahrávka, kvůli níž byl Eiswert nakrátko suspendován, má plochý tón, neobvykle čisté zvuky v pozadí a chybí na ní konzistentní zvuky dechu nebo pauzy.

Policie vypátrala, že nahrávku pořídil Dazhon Darien, bývalý sportovní ředitel školy, jehož jméno bylo v nahrávce také zmíněno. Údajně přistupoval ke školním počítačům za účelem přístupu k nástrojům OpenAI a službám Microsoft Bing Chat, jak informovaly stanice WBAL 11 a NBC News. Se zveřejněním zvukového záznamu byl také spojen prostřednictvím e-mailové adresy a souvisejícího telefonního čísla pro obnovení.

Policie Dariena zatkla ve čtvrtek na letišti a ve svém prohlášení uvedla: „Předpokládá se, že pan Darien, který byl sportovním ředitelem na Pikesvillské střední škole, pořídil nahrávku, aby se pomstil panu Eiswertovi, který v té době vedl vyšetřování možného špatného nakládání se školními prostředky.“ Po složení kauce byl propuštěn na svobodu a čelí obvinění z krádeže (kvůli problému se školními prostředky), narušení provozu školy, odplaty svědkovi a stalkingu.

V tomto kontextu se společnost OpenAI v březnu rozhodla, že svou platformu Voice Engine pro generování textu z umělé inteligence nepoužije pro veřejné účely. Služba, která ke klonování hlasu vyžaduje pouze 15minutový zvukový klip, je kvůli chybějícím ochranným opatřením kolem této technologie dostupná pouze omezenému počtu výzkumných pracovníků.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze